Hogyan váltsunk Androidról iOS-re?

Aki ma mobilt vásárol, alapvetően két fajta operációs rendszer közül választhat: az egyik az Apple megoldása, az iPhone-okon futó iOS, a másik pedig az összes többi gyártó által használt Android. A felhasználók körében még napjainkban is heves parázsviták alakulnak ki arról, hogy melyik és miért jobb a másiknál, pedig az igazság az, hogy ezt a kérdést a személyes preferenciák döntik el.

Épp ezért nem ritka jelenség, hogy sokan eljátszanak a telefoncsere és az Androidról iOS-re váltás gondolatával. Te is ebben a cipőben jársz? Akkor ezt a cikket mindenképp pörgesd végig!

Ismerd meg az Android és az iOS legfontosabb különbségeit lépésről lépésre!

Tekintve, hogy kettő, egymással folyamatosan versengő rendszerről van szó, egyik esetén sincs új a nap alatt. Általánosságban elmondhatjuk, hogy mind az Android és mind az iOS esetén viszonylag kevés olyan probléma létezik, amelyikre az egyik megoldást ad, a másik pedig egyáltalán nem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az embernek fel sem tűnik a váltás: sok apróság máshogy működik iOS-en, mint ahogy azt Androidon megszokhattuk. Az ilyen részletekbe akkor is belefuthatunk, amikor egyébként ugyanazt az alkalmazást használjuk, amit már a korábbi rendszerben is. Lássuk a részleteket!

Hardver és ár

Sokan azt gondolják, hogy az Android az olcsóbb mobilok világa, míg az Apple azoknak a választása, akik szívesen áldoznak többet a telefonjukra – ez azonban nem teljesen igaz. Tény, hogy a jutányosabb árú új iPhone-okhoz képest is jóval kedvezőbben kaphatunk középkategóriás Android-telefonokat, de ma már az sem kizárt, hogy néhány csúcskategóriás Android-modell meghaladja egy iPhone értékét. Ami az átlagárat illeti, az iPhone-nál a megfizethetőbb készülékek értéke magasabb, mint egy Androidos telefon esetén, ami az Apple-nél a középkategória hiányával magyarázható.

A hardverek terén is hasonló a helyzet: ha a “legütősebb” specifikációt keressük, minden iPhone modell mellé gond nélkül találhatunk egy hasonló Android-alternatívát. Jellemző ugyan, hogy ugyanazokkal a tulajdonságokkal egy iPhone drágább lesz, mint egy hasonló képességű Androidos mobil, viszont jobban is tartja az árát, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Felhasználói felület

A felhasználói felület tekintetében az iOS minimalista designt képvisel - egy színesebb, részletgazdagabb elemeket tartalmazó világot tár fel előttünk -, de ha valódi különbségeket szeretnénk látni a két rendszer között, nem ezt érdemes megjegyezni.
Az Android OS-ban jellemzően minden testre szabható, alakítható, változtatható, már csak azért is, mert mindennek ezerféle méretben és készüléken kell működnie. A különböző iPhone-modellek száma ugyanakkor jóval limitáltabb, így itt az Apple-nek és az alkalmazások fejlesztőinek megvan a lehetőségük, hogy mindent pontosan az egyes készülékekre szabjanak. Tehát, hiába kevesebb a választási lehetőségünk, cserébe minden gördülékenyebben és stabilabban működik a megadott kereteken belül.

A Google Play áruház és az Apple Store szolgáltatásai

Az iPhone-okon a Google Play Áruház helyett az App Store-ban szerezhetjük be az ingyenes és a fizetős alkalmazásainkat. Első látásra a különbség talán banálisnak tűnhet, de a titok ebben az esetben is a sok apró részletben rejlik.

Az Apple filozófiája szerint inkább legyen kevesebb termék az áruházban, de azok legyenek ellenőrzött minőségűek. Ennek megfelelően valamivel kisebb választékra lehet számítani, de nem szabad elfelejteni, hogy ez még mindig több mint 2 millió alkalmazást jelent. Mivel az iPhone-készülékek tulajdonosai átlagosan többet költenek, mint az “androidosok”, nem ritka, hogy egy-egy alkalmazás fejlesztői először az iOS-es változatra fókuszálnak, és ezért bizonyos appok csak hetekkel-hónapokkal később jelennek meg a Google Play Áruházban.

A kártékony szoftverek esetén viszont épp ellenkező a helyzet. Az Android-telefonok száma jóval nagyobb - ezek készítői általában a Google-platformját részesítik előnyben -, így az iOS ilyen szempontból sokkal védettebb rendszert biztosít.

Milyen előnyei vannak az iOS-nek az Androiddal szemben?

Az áttekinthetőség kedvéért egy listába is összeszedtük a legfontosabb előnyöket:

 • Jobban tartja az árát.
 • A készülékre szabott felhasználói élményt nyújt.
 • Kevesebb biztonsági kockázatot jelent.
 • A rendszerfrissítések minden modellhez naprakészen érkeznek.
 • Nagyobb transzparencia van az Apple-termékek között. Tehát, ha az iPhone mellett más típusú Apple-készülékkel is rendelkezel (lásd AirPods, MacBook, iWatch, stb.), megannyi közös funkció segítségével, nagyon könnyedén párosíthatod és használhatod őket együtt.
 • Bizonyos alkalmazásokhoz előbb juthatsz hozzá az Apple Store-ban, mint a Google Play Áruházban.

Androidról iOS-re váltás a gyakorlatban step by step

Az iOS-re váltás a gyakorlatban annyira egyszerű, hogy el sem akarjuk hinni, amikor először szembesülünk vele. Pedig nem csalás, nem ámítás, a “Váltás iOS-re” nevű alkalmazásnak köszönhetően olyan könnyedén másolhatjuk át az adatainkat az új iPhone-unkra, mintha egy korábbi Apple-eszközről költöztetnénk át őket. Természetesen ebben az esetben is résen kell lenni – az ellenőrzési köröket ilyenkor sem szabad megspórolni.

Az áttérés előkészületei

 • Ellenőrizd, hogy a másolni kívánt anyagok elférnek-e az új telefonon – különös tekintettel a micro SD-kártyán tárolt videókra, képekre és más nagyobb fájlokra!
 • Kapcsold be a WiFit a régi telefonodon!
 • A maximális biztonság érdekében tedd töltőre mindkét készüléket!
 • Töltsd le, majd indítsd el az Androidos készüléken a “Váltás iOS-re” alkalmazást!

Az első lépések az új iPhone-on

 • Kapcsold be az iPhone-od és helyezd az Android-telefon mellé!
 • Kövesd a képernyőn megjelenő beállítási utasításokat, míg a “Gyors kezdés” opció meg nem jelenik!
 • Válaszd a “Kézi beállítás” funkciót, majd az “Appok és adatok” fül alatt megjelenő lehetőségek közül a “Költöztetés Androidról” lehetőséget!
 • Indítsd el a “Költöztetés Androidról” alkalmazást, majd kövesd értelemszerűen a megjelenő utasításokat!

A költöztetés lépései

Ha a felsorolt lépéseket pontról pontra követed, akkor a kettő telefon költöztető applikációja a továbbiakban mindenről gondoskodik. Ilyenkor az iPhone generál egy egyedi kódot, amit a két készülék párosításához be kell pötyögni az Android-telefonba. Amint ez megtörténik, máris kezdetét veszi az adatköltöztetési procedúra.

Ilyenkor lehetőséged van kiválogatni, hogy milyen adatokat szeretnél átmozgatni az új készülékedre, kötelezően nem muszáj mindent átmásolnod. Átnézheted például, hogy csak az üzeneteidet, a névjegyzékedet, az alkalmazásaidat, a képeidet szeretnéd megmenteni, de az összesre is igényt tarthatsz. Mint minden esetben, persze itt is számolni kell azért rendhagyó esettel: a zenéket, a könyveket és a PDF-fájlokat például csak manuálisan tudod átmásolni a költöztetés után.)

Készülj fel, amint megvagy a válogatással, indul is a buli, de legyél türelmes! A kiválasztott tartalom mennyiségétől függően ez a folyamat hosszabb ideig is eltarthat.

…és ami még hátra van: az Apple ID létrehozása

Miután befejeződött a költözés, már csak egy lépés van hátra ahhoz, hogy birtokba vehesd a telefonodat: létre kell hoznod a saját Apple ID azonosítódat és jelszavadat. Erre azért van szükséged, mert az Apple ID nélkül nem tudnád használni az Apple szolgáltatásait. Jó hír, hogy ez a művelet csupán pár perces regisztrációval jár. (Amennyiben korábban már használtál Apple-eszközöket, Apple ID-t is létrehoztál, így nem lesz szükséged még egyre.)

Exkluzív Apple-szolgáltatások

Elkészült az egyedi Apple ID azonosítód? Akkor szeretettel üdvözlünk az iOS operációs rendszer csodálatos világában! Most már Te is hozzáférsz olyan alapvető Apple-szolgáltatásokhoz, amikhez androidosként nem volt lehetőséged.

iCloud

Az iCloud az Apple felhő alapú tárhely szolgáltatása, aminek segítségével a fájlokat úgy tárolhatod a telefonodon, hogy nagyon minimális helyet foglaljanak és mégis könnyedén elérhetők legyenek. De emellett is számos hasznos lehetőséget tartogat, például biztonsági másolat rögzítésére is képes, amit szükség esetén bármikor elővehetsz.

Apple music

Az Android-birodalomban is elérhető egy nagyszerű streaming alkalmazás, amin keresztül felfedezheted, összegyűjtheted és meghallgathatod a kedvenc előadóid zenéit és podcastjeit. A non plus ultra, hogy nem kell azonnal előfizetned rá, új készüléken 6 hónapig ingyenesen tesztelheted.

Apple TV

Az Apple TV is egy streaming-szolgáltatás, amit az új készülékeden általában 3 hónapig tudsz ingyenesen használni. Pont ugyanolyan exkluzív sorozatokat és filmeket találhatsz rajta, mint például a Netflixen, az HBO Maxon vagy a Disney-n, ráadásul maximális minőségben. Vigyázz, kész, 4K-élményre felkészülni!

Apple Pay

Az Apple Pay a Google Pay iOS-megfelelője. Egy digitális pénztárca és fizetési szolgáltatás, aminek segítségével az iPhone-odat lényegében egy bankkártyaként is használhatod az érintéses terminálokon. Bár maga a felhasználói élmény nagyon hasonló, ez a két rendszer a háttérben mégis máshogy működik.  Az Apple Pay - ellentétben a Google-lel -, semmilyen formában nem tárolja a fizetési adataidat, aminek köszönhetően sokkal biztonságosabb konstrukció.

Megéri Androidról Apple-re váltani: válaszd a Yettelt az új készüléked megvásárlásához!

Ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudd hozni az új iPhone-odból, érdemes korlátlan adatmennyiséggel rendelkező díjcsomagot választanod hozzá. A Yettel Prime+ számlás havidíjas tarifáiban ez az ajánlat részét képezi, amit, ha szeretnél, korlátlan beszélgetéssel és SMS-küldéssel is kombinálhatsz.

Tudtad? A Prime+ díjcsomagok kiválasztásával duplán is jól jársz, mert a hűségvállalással komoly kedvezményt kaphatsz az iPhone-od árából. Akár az Apple iPhone 14 Pro Maxot, akár az Apple iPhone SE készülék mellett döntesz, minden adott, csupán azt kell kitalálnod, hogy melyik telefon passzol jobban az életviteledhez. Várunk szeretettel a Yettel-üzletekben vagy a webshopban!