Melyik iPhonet válasszam?

Az Apple 2007-ben dobta piacra az első iPhone-ját, amellyel egyidejűleg a modern okostelefonok éráját is megteremtette. A kezdetek óta az iPhone-ok nem, hogy kevesebb, de még nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, köszönhetően az értékállóságuknak és a saját operációs rendszerüknek, az iOS által biztosított stabil működésüknek.

Idén ősszel debütáltak az Apple legújabb modelljei (iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max), amik az USB-C portjukkal, kifinomult kamerarendszerükkel már most levették az embereket a lábukról. Azonban, ha egy megbízható, korszerű funkciókkal ellátott készülék vásárlása a cél, mondhatni mindegy, hogy a legújabb vagy egy 2-3 évvel ezelőtti iPhone-t tartunk a kezünkben: garantáltan érezni fogjuk a prémium kategóriás telefonok előnyeit.

iPhone készülékek a Yettel kínálatában: segítünk a választani!

Az Apple évről évre ősszel dobja piacra a leginnovatívabb technológiákkal fejlesztett újgenerációs okostelefonjait. A vadonatúj iPhone-ok rendszerint maguk alá gyűrik a korábbi szériák csúcsmodelljeit, de ennek pozitív hozadéka, hogy így rövid időn belül kedvezőbb árakon juthatunk hozzá egyébként még mindig prémium kategóriás készülékekhez. Ez a lehetőség nem hogy vonzó, de kihagyhatatlan: találd meg köztük a neked legideálisabb iPhone-t a Yettel kínálatában!

iPhone 15 Pro Max - az Apple leginnovatívabb készüléke

Végre megérkezett a friss titániumszerkezetbe bújtatott iPhone 15 Pro Max, amely az eddigieknél is gyorsabb teljesítményt (A17-es Pro chipjével és GPU-jával) és kifinomultabb kamerarendszert ígér. De amiért mindenki tűkön ülve várta az Apple legújabb üdvöskéjét az nem más, mint a 3.0-ás USB-C töltőport, ami a korábbi Lightning-csatlakozó helyén található. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a kábelt használhatjuk egy Mac, egy iPhone, de sok más (nem kizárólag Apple) elektronikus eszköz töltéséhez is.

Emellett az iPhone 15 Pro Max 5x optikai zoommal felszerelt kamerája normál fotómódban is elegendő mélységadatot rögzít ahhoz, hogy egy átlagos képet egy koppintás alatt portrévá alakíthassunk. Az Apple szupermodellje nagymértékben merít az iPhone 14 Pro specifikációiból: az értesítéseket újszerű módon megjelenítő Dynamic Islandet is megörökölte. Így az iPhone 15 Pro Max azok számára jelent majd nagy előrelépést, akik egy öregedő, és nem egy tavalyi generációs iPhone-ról váltanak a legújabb modellre.

iPhone 14 Plus - csúcskategória kedvezményesen

Az iPhone 14 Plus már a megjelenése pillanatában is a 14 Pro Max kistestvére volt egy sokkal barátságosabb árcédulával. A tavalyi széria modelljeként küllemében ugyanúgy megkapta az üvegből készült testet és az alumínium keretet, de sok funkciójában alulmarad a Pro teljesítményéhez képest.

Nincs Dynamic Island vagy ProMotion kijelzőtechnológia, és a korábbi generációs A15-ös chipet tartalmazza, amit az Apple eredetileg az iPhone 13 Pro és Pro Max modellekben használt először. Viszont a többi 14-es modellhez hasonlóan ugyanazzal a Qualcomm chippel működik - így a Plus egyaránt támogatja az mmWave és a Sub-6 GHz-es 5G-t -, és a MegSafe-hez kompatibilis mágneses gyűrűvel, valamint az akkor újdonságnak számító ütközésérzékelővel és SOS-funkcióval egyaránt fel van szerelve.

A “hiányosságok” azonban csak a Pro-modellhez képest érzékelhetőek, a 14 Plus még mindig csúcskategóriás alternatíva, amihez most még könnyebben és gazdaságosabban hozzájuthatunk.

iPhone 13 mini - egy hűséges társ kompakt méretben

Ha a telefonok méretéről szó esik, biztosak lehetünk benne, hogy mindig lesz egy olyan tábor, aki a kompaktabb megoldásokat preferálja. Amióta az iparágat ellepték a 6” és 7” közötti kijelzők, egy kisebb képernyővel megálmodott mobil igazi csodaszámba megy, ezért is rajonganak sokan még most is a mindössze 5.4”-os iPhone 13 miniért.

Ebben a modellben egy A15 Bionic chip, egy 4GB-os RAM, egy 12 megapixeles főkamera, valamint Bluetooth 5.0 található. Ahogy az jól látszik, specifikációi még mindig kiemelkednek - hiszen mégiscsak egy pár éves telefonról van szó -, de ha valaki már ennél extrább funkció-felhozatalhoz szokott, biztos, hogy nem fog visszanyúlni a 13-as minihez.

iPhone 12 - prémium telefon megfizethető áron

Az iPhone 12-t még mindig együtt árulják napjaink legkorszerűbb Apple-termékeivel. Bár korából adódóan furcsa is lenne, ha eltűnne a kínálatból (2020-ban jelent meg), és persze azért is, mert paraméterei szinte azonosak az iPhone 13 és 14 alapmodelljeivel.

Különbség, hogy szélesebb notch-ot és más kameraelrendezést kapott - ráadásul csak egy kicsit vékonyabb -, de első ránézésre nehéz lenne megkülönböztetni az őt közvetlenül követő iPhone generációk más modelljeitől. Esetében a szokásos üvegház és alumíniumkeret, az mmWave és a Sub-6GHz-es 5G-támogatottság, de még a Super Retina XDR kijelző is adva van, annyi különbséggel, hogy utóbbi fényerejének növekedési szintje “csak” 625 nits, szemben a 800 nits-es iPhone 14-el. Bár az iPhone 12-ben csupán A14-es chip van, de az még jelenleg is extra gyors működést tesz lehetővé.

iPhone 11 - még mindig zökkenőmentes teljesítmény

A 2019-ben bemutatott iPhone 11 6.1”-os Liquid Retina kijelzőjével, A13 Bionic chipjével és a két objektívből álló kamerarendszerével anno futótűzként terjedt az Apple-felhasználók körében. Nem véletlen, hogy még mindig megjelenik a választékban, hiszen a mai napig olyan zökkenőmentes működést biztosít, hogyha valaki átlagos mennyiségben és mértékben használja a telefonját, annak ugyanúgy prémium élményt nyújt.

Jó minőségű éjszakai felvételek készíthetők vele, követi az üveghátlapos designt, por- és vízálló és a vezeték nélküli töltést is támogatja. Ebben az a legszebb, hogy egy iPhone 11-es modellhez egyre elérhetőbb áron juthatunk hozzá – a legújabb Apple-telefonokhoz képest, gyakorlatilag több százezerrel olcsóbban. 

iPhone SE - a legmegbízhatóbb első telefon

Amikor az Apple fejlesztői felismerték az igényt, hogy saját kínálatukba is érdemes lenne legyártani egy szinte mindenkinek megfizethető alternatívát, megszületett a jóval kisebb méretben (4.7”-os) kapható iPhone SE. Ennek a modellnek köszönhetően azok is átélhetik az Apple-készülék nyújtotta élményt, akik egyébként nem tudnak vagy nem szeretnének sokat áldozni egy okostelefonra – mondhatni az iPhone SE az első mobil legmegbízhatóbb típusa.

A maga nemében az SE igazi klasszikusnak számít a vastag keretével és a Home gombjával: immáron ez az egyetlen iPhone a piacon, amit az Apple Face ID helyett a hagyományos Touch ID-vel árul.

Fontos még tudni, hogy a 13 mini megjelenése előtt az SE számított a legkompaktabb méretnek az almás telefonok között. Bár az Apple drágább mobiljainak funkcióival nem büszkélkedhet, a hagyományos küllem senkit ne tévesszen meg: a belsejében egy ugyanolyan 4 magos A15 Bionic processzor található, mint az iPhone 13-ban.

Az árak helyett beszéljenek a felhasználói szokások

Az Apple okostelefon-kínálatának állandó megújulása óva int az árcédula szerinti impulzusvásárlástól. Ha nagyon közelről megfigyeljük az iPhone-ok generációs különbségeit, sok esetben csak nüansznyi változtatásokat fogunk felfedezni, amik az anyagiak szempontjából mégis sokat nyomnak a latba. Ezért, ha mindenképp egy almás telefon mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy az újdonság varázsa helyett a felhasználói szokásunkhoz kompatibilis modellt válasszuk – a pénztárcánk is meghálálja.