Milyen tabletet válasszak? Ezek a legfontosabb szempontok és a legújabb készülékek a Yettelnél

Filmnézés utazás közben? Gyors e-mail ellenőrzés és pár mondatos válasz? Játék az autó hátsó ülésén? Sokszor előfordul, hogy egy telefon kijelzője túl kicsi, de egy laptop már túl nagy és nehézkes ahhoz, amire használni szeretnénk. Egyre több olyan feladatot találunk, amikor a mobilok és a PC-k világa között lenne az ideális eszköz, és ezt a rést kiválóan töltik be a tabletek. Kinézetük és a használatuk az érintőkijelzős telefonoktól származik, de a méretük, a nagyobb kijelzőn jobban elfér. A tisztábban látható grafikai elemek és szövegek már a laptopok felé mutatnak.

Az okostelefonok 4-6 hüvelykes (10-15 centiméteres) képátlójához képest a tabletek általában 8-12 hüvelykes (20-30 centiméteres) kijelzőkkel rendelkeznek, tehát sokkal jobban használhatók filmek, sorozatok nézésére, vagy akár videós chatelésre, de a mobiljátékok és akár a munkához használt dokumentumok, táblázatok is szembarátabb, áttekinthetőbb formában jelennek meg ilyen méretben. Viszont a tablet továbbra is egy vékony, érintéssel vezérelhető, stílusos eszköz, amelynek hardveres és szoftveres háttere a hosszú üzemidőre készít fel. Bárhol egy pillanat alatt elővehető és bekapcsolható, a leggyakrabban ráadásul a mobilokhoz hasonlóan csak a kijelzőt állítjuk alvó módba, tehát minimális fogyasztás mellett mégis folyamatosan készenlétben áll. A tabletek használatát pedig modelltől és kiépítéstől függően különféle adatkapcsolati módszerek (wifi, 4G, 5G, Bluetooth) segíthetik, valamint hasznos egyéb funkciókkal rendelkezik a GPS-től, a giroszkópon át a kamerákig.

Tablet-vásárlás előtt: így válasszuk ki a nekünk legjobban megfelelő eszközt!

Ha valaki már eljutott odáig, hogy a mobilok és laptopok közötti kategóriára is szüksége van, érdemes több szempontot is végiggondolnia, ugyanis a telefonokhoz és PC-khez hasonlóan tablet és tablet között is fontos különbségek vannak. Nem mindegy, hogy játékra, filmnézésre, munkára vagy épp útközbeni kommunikációra használnánk leginkább, ezért ilyenkor ennek megfelelően a kijelző felbontása és minősége, a hardver erőssége, vagy a rendelkezésre álló kommunikációs lehetőségek lesznek a legfontosabbak. Nézzük, mikre érdemes figyelni a választáskor!

   

Méret 

Ha a hordozhatóság mindennél fontosabb, elég egy 8 hüvelykes modell, a nagyobbakra főleg akkor van szükség, ha minél nagyobb kijelzőt szeretnénk.

 

Felbontás

Nem csak a kijelző mérete számít, hanem a rajta megjelenő kép részletessége; filmnézéshez, vagy precízebb grafikai munkákhoz érdemes a full HD, vagy még nagyobb felbontást választani.

 

Tárhely

Bár a tabletek által használt alkalmazások általában nem foglalnak akkora helyet, mint egy PC-s szoftver, az adataink már nagyobbak lehetnek. Ha több, nagyfelbontású filmet, sorozatot tervezünk magunkkal vinni, ellenőrizzük, mennyi helyet foglalnak és igény szerint válasszunk nagyobb tárhellyel felszerelt modelleket. Segítség lehet az is, ha a belső tárhely utólag, memóriakártyával is bővíthető.

 

Operációs rendszer

A leggyakoribb az Androiddal, vagy ennek társával, a Huawei által készített HMS rendszerrel szállított tabletek, míg az Apple iPadjeire az iOS rendszer kerül. A leginkább kézenfekvő olyan operációs rendszerrel ellátott tabletet választani, mint amilyen a telefonunkon is fut, így lesz a legjobb a két eszköz közötti átjárhatóság. Emellett pedig nézzük meg előre, milyen alkalmazásokat, funkciókat használnánk leginkább, és ezt melyik rendszer milyen mértékben támogatja.

 

Hardver

Ahogy a mobilokban és PC-kben, úgy a tabletekben is fontos, milyen erős hardverelemek hajtják. Erős processzorra (CPU) és több memóriára (RAM) akkor van szükség, ha komolyabban megdolgoztatnánk az eszközt, például erőigényes játékokkal, profi appokkal.

 

Kommunikáció

A tabletek alapesetben WiFi-t és valamilyen szintű Bluetooth kapcsolatot kínálnak, tehát ha útközben is szükségünk van internet-elérésre, válasszunk olyan modellt, amelyben 4G vagy 5G is elérhető, ilyenkor a mobilokhoz hasonlóan, SIM-kártyák segítségével történik az adatkapcsolat. A Bluetooth a vezeték nélküli eszközök, például fülhallgatók csatlakoztatásához szükséges. Ezek mellett hasznos lehet, ha a tablet GPS funkcióval is rendelkezik, amely a navigációban segíthet.

 

Akkumulátor és üzemidő

Minél nagyobb a tablet beépített akkuja, annál tovább bírja aktív használat közben, valamint alvó üzemmódban. Itt nemcsak a milliamperórában (mAh) megadott akku-kapacitást érdemes nézni, hanem a gyártó által közölt várható üzemidőt is, ebből meg tudjuk állapítani, elegendő-e ez az általunk választott felhasználási módra. Érdemes emellett megnézni, mennyi idő alatt tölthető fel a készülék, a minél nagyobb Watt-érték gyorsabb töltést jelent.

 

Tabletek mindenkinek: széles választék a Yettel kínálatában

Játék vagy munka, hosszú üzemidő vagy kommunikáció a világ bármely pontjáról: mindenkinek más és más fontos egy tablet vásárlásakor. Az alábbi modellek között minden felhasználási módra akad jó eszköz, érdemes végignézni, mit tudnak a jelenlegi kínálatban található eszközök!

Lenovo Tab M10 FHD Plus 128GB

A Lenovo a PC-k és laptopok piacán már bizonyított, az M10 pedig egy olyan tablet, amely munkára, szórakozásra egyaránt kiváló. A 10 hüvelykes, full HD+ felbontású kijelző színgazdag képet ad filmnézés és játék közben, az erős hardver pedig a legmodernebb appok számára is elegendő. Extra funkcióként szülői felügyeletet, látásvédelmet kínál, az Ambient üzemmódban stílusos, hangvezérelt digitális segéddé válik a Google Asszisztens alkalmazásával.

 

Lenovo Tab M10 FHD 3rd.gen.64GB

Ez a Lenovo modell egy szinttel olcsóbb, de sok tekintetben hasonló élményt kínál. A kijelző itt is eléri a full HD+ felbontást, amely tökéletes az online filmek és sorozatok streameléséhez. A Dolby Atmos dupla hangszóró szintén a multimédiás használatot erősíti, és a gyerekeknek is bátran odaadhatjuk a Google Kids Space biztonságos módjának bekapcsolásával. Kiváló választás akár első tabletként, a gyerekek szórakozásának, tanulásának kiterjesztésére.

     

HUAWEI MatePad T10s

A Huawei 10 hüvelykes tablete szintén full HD+ felbontású kijelzővel érkezik, és ugyanúgy az Android 10-re épülő EMUI 10.1 felületet használja, mint a gyártó telefonjai, ezért ezekkel mindennél kényelmesebben és gyorsabban működik együtt. Az LTE-vel felszerelt változatba pedig nano-SIM kártyát helyezhetünk, hogy mindenhol és mindenkor elérjük az online szolgáltatásokat.

 

Samsung Galaxy Tab A9+ 5G

A tabletes piac egyik legerősebb gyártója, és az androidos tablet-kínálatunk egyik legnagyobbja. A 11 hüvelykes (közel 28 centiméteres) képátló és a full HD+ felbontás már a komolyabb filmek és játékok mellett a részletgazdagabb grafikai munkákhoz is tökéletes, az erős hardver extrájaként pedig, a 64 gigabájtos tárhelyet memóriakártyával akár 1 terabájtra is növelhetjük. A kifejezetten erős, 7040 mAh akku sokáig működteti az eszközt, és ha merülni kezd, 15W gyorstöltéssel hamar újra formába hozhatjuk.

 

iPad, 10. generáció

Az Apple legendás tablet-sorozata indította útjára annak idején a kategória felvirágzását. Az alapoktól újratervezett 10. generációs modell még részletgazdagabb Retina kijelzőt kapott, és támogatja az Apple Pencil, tehát az érintőceruza használatát, ami igazi kreatív műhellyé változtatja az eszközt. Opcionálisan külső billentyűzet is csatlakoztatható hozzá, amellyel bővülnek a használati lehetőségek.

iPad, 10. generáció

   

iPad Pro

Az Apple tabletek csúcsaként az iPad Pro igazi erőgép. Az M2 chip gyakorlatilag PC-s erőt ad az eszköznek, amely méretében és kialakításában továbbra is keskeny és stílusos tablet-forma. A strapabíró opcionális billentyűzettel és érintőceruzával egyes feladatokra akár a laptopokat is kiválthatja ez a tablet, amelyben már a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás is átvesz feladatokat. Az iPad Pro már nem játék!

iPad Pro

 

 

Válaszd a neked leginkább megfelelő tabletet!

A tablet már rég nem csak egy opcionális eszköz mobilok és laptopok között. Egy olyan készülék, amely igény szerint lehet utazás közben, gyorsan előkapható szórakoztató-központ, tanulási segédeszköz, kommunikációs felület, vagy akár profi munkagép. Érdemes tehát időt szánni arra, hogy az elérhető kínálatot végigböngészve kiválasszuk azt, amely az elvárásainknak, a kívánt funkcióknak leginkább megfelel: egy jó döntés nyomán, egy megbízható, sokféle területen hasznos, új társat kapunk cserébe.

 

Szerző:

Bátky Zoltán
informatikai és távközlési szakújságíró, szerkesztő