Fülhallgató, fejhallgató, vezetékkel vagy vezeték nélkül: melyiket válasszam?

A fülhallgatók és fejhallgatók nem csak azért számítanak hasznosnak, mert megkímélik a környezetünket attól, hogy azt a zenét, podcastet vagy egyéb tartalmat kelljen hallgatniuk, amit mi szeretnénk. A mai eszközök ennél sokkal többet is tudnak, csak tudni kell jól választani közülük.

Nem csak a külső fontos, bár persze az is számít: választás előtt azt is érdemes végiggondolni, milyen célra szeretnénk leginkább használni és milyen extra funkciókra lehet szükségünk. A játékra, vagy hi-fi zenehallgatásra szolgáló, nagymembrános, egész fület eltakaró fejhallgatóktól a szinte észrevétlen, út közben sem zavaró apró fülhallgatókig a méret is számít, és nem árt tudni, hogy a legtöbb fülhallgató manapság már kétirányú kommunikációra is alkalmas. Nézzük tehát a legfontosabb választási szempontokat, majd pedig a Yettel kínálatában elérhető néhány fontosabb modellt is bemutatjuk.

 

Mik a legfontosabb szempontok fülhallgatók és fejhallgatók választásakor?

Az alábbi szempontok mindegyikét érdemes számításba venni, és ezek alapján kitalálni, melyik az a modell, amely tényleg minden téren tökéletes társunk lesz a hangok világában:

  • Ár
  • A használat módja
  • Az eszköz kialakítása
  • A vezeték nélküli működés előnyei
  • Akkumulátor üzemideje

 

Ár: tényleg csak a drága a jó?

Természetesen, mint minden eszközből, fülhallgatóból is akad minden árkategóriában. Ráadásul itt is igaz, hogy ugyan a legdrágább modellek értelemszerűen hangminőségben és tudásban is a csúcsot képviselik, már az elérhető árú termékek között is akadnak kifejezetten jó hangkarakterrel, ügyes funkciókkal ellátott darabok.

Biztonsági játék lehet, ha a legnagyobb, jól ismert márkák komolyabb árú fülhallgatói közül választunk, de a műszaki adatokat és termékleírásokat végigböngészve sok esetben rájöhetünk, hogy egy elérhetőbb modell is tudja mindazt, amire szükségünk van.

 

A használat módja: utca, játék vagy házistúdió?

A választást nagyban befolyásolja, mire szeretnénk használni az új eszközt. Ha leginkább útközben szeretnénk zenét hallgatni, a minél kisebb méret mindenképpen előny, ahogy az is, hogy a vezeték nélküli fülesekben található apró akkumulátorok minél tovább bírják, ezért ne kelljen folyamatosan töltési lehetőséget keresni.

A teljes fület befedő, nagyméretű fejhallgatókat inkább kényelmesen, otthon tudjuk kihasználni: játékra, hi-fi zenehallgatásra, filmnézésre érdemes ilyet választani, hiszen hosszabb távon kényelmesebb a fejre simuló puha fülpárnák viselete, és a nagyobb készülékházban általában részletgazdagabb hangsugárzókat is találunk, amelyek szélesebb, gazdagabb hangképet biztosítanak.

Mindkét kategóriában egyre több olyan eszközt találunk, amely nem csak a hallgatást, de a beszédet is támogatja. Ezek már az úgynevezett headset kategóriába esnek, hiszen a fülhallgatón egy vagy több mikrofon is található, így használhatjuk arra, hogy ne kelljen a telefont kézben tartani beszélgetés közben, vagy játékhoz, otthoni videócsevegéshez ne legyen szükség különálló mikrofonra. Szintén hasznos, ha a fülhallgató rendelkezik zajszűrő funkcióval: ilyenkor még hangosabb környezetben is nyugodtan élvezhetjük a zenét, vagy tisztábban hallhatjuk a hívó fél hangját.

 

Az eszköz kialakítása: zárt vagy nyitott?

A nagyobb, teljes fület takaró (over-ear) fejhallgatóknál találkozhatunk azzal a leírásban, miszerint az eszköz zárt vagy nyitott kialakítású. A nyitott modellek előnye, hogy a fülön elhelyezkedő hangsugárzók mögött egyáltalán, vagy részben nincs borítás, amely a hangképet is tisztábbá, nyitottabbá teszi - hátránya viszont, hogy az így hallgatott hangokat mások is hallják a környezetünkben. Leginkább hifi-rajongók és professzionális zenészek, stúdiós szakemberek választják ezt a típust

A zárt kialakítás sem jelenti azt, hogy a hangkép feltétlenül tompább, hiszen a beépített hangszínszabályozási, térszimulációs megoldások miatt a zárt fejhallgatókban is szép, tágas, minden hangtartományban arányos hangképet kaphatunk - anélkül, hogy ezzel bárkit zavarnánk a lakásban, vagy épp a metrón, a szomszéd ülésben.

 

Vezeték nélkül: ma már egyértelmű előny

Néhány éve még voltak, akik azt mondták, igazán csak a vezetékes fülhallgatók megbízhatók. Ez mára már egyáltalán nem állja meg a helyét: az újabb technológiai szabványok, a Bluetooth frissebb verziói már emberi érzékekkel észrevehetetlenné változtatták a késleltetést, és eltüntették a régebben még tetten érhető esetleges kihagyásokat, zajokat.

A legújabb mobilokban eleve nincs is már külön jack audiócsatlakozó, bár elvétve lehet találni olyan fülhallgatókat, amelyeket a készülékek USB-C portjához tudunk csatlakoztatni. De aki bogozott már ki életében összegabalyodott vezetékeket hosszú perceken át, minden bizonnyal értékelni fogja, hogy a kábelmentes füleseknél már nincs erre szükség. Ha pedig valaki attól tart, hogy az apró fülhallgatók kieshetnek a füléből, választhat a "gomb" kialakítás helyett fülbedugós (in-ear) típusokat, amelyekhez gyakran többféle méretű szilikonos rátét jár, hogy minden hallójáratba illeszkedjenek.

 

Üzemidő: vezeték nélkül sem kell rohanni

A vezeték nélküli fülhallgatók természetesen már nem passzív eszközök, az apró adó-vevők áramot vesznek fel, tehát tölteni kell őket. Ennek ellenére nem kell aggódni, a modern típusok már nem csak néhány óráig bírják egy feltöltéssel, de mindenképpen érdemes megnézni, milyen üzemidőt ígér a gyártói leírás.

Több olyan fülhallgató is létezik, amelyhez már jár, vagy opcióként kapható apró, hordozható tok, amely egyben útitöltő funkcióval is bír. Ilyenkor nem közvetlenül a fülhallgatót töltjük, hanem ezt a tokot, és ha útközben lemerülnének a fülesek, elég csak ebbe a tartóba bepattintani őket, amely általában több töltésre elég energiát tárol és gyorsan újra üzemkész állapotba hozza hangos társainkat.

 

Vezeték nélküli fülhallgatók és fejhallgatók a Yettelnél

Útitárs, hi-fi fejhallgató, játékra szánt modell vagy kommunikációs eszköz a cél? A Yettel kínálatában minden felhasználási módra találni kiváló modelleket, ezekből mutatunk be néhányat:

Samsung Galaxy Buds FE SM

Apró fülhallgató az útra, mégis nagy és részletgazdag hang: a Samsung Galaxy Buds családjának ez a tagja nem csak a méretéhez képest komoly hangképével emelkedik ki a mezőnyből, de az aktív zajszűrésnek köszönhetően "ordíttatni" sem kell azért, hogy elnyomjuk a környezet hangjait, ha mégis hallani szeretnénk, hogy mi történik körülöttünk, egyetlen érintéssel bekapcsolhatjuk a Környezeti hang nevű funkciót, amely a minket körülvevőkhangját erősíti anélkül, hogy a beszélgetéshez ki kéne venni a fülest.

A telefonhívások is tiszták maradnak, hiszen összesen három mikrofon dolgozik az apróságokban, és ezek is rendelkeznek zajszűréssel, hogy a hívott fél még tomboló szélben vagy egy hangos meccs közepén is értse minden szavunkat. A kis fülhallgatóknál gyakran jelentkezik a mély frekvenciák hiánya, de a Galaxy Buds FE SM apró hangszórója külön basszuskiemeléssel segít ezen. A vezeték nélküli kis headset ráadásul akár 30 órán át is bírja egy feltöltéssel, de a zajszűrést bekapcsolva is 21 órát ígér a gyártó.

 

Apple AirPods Pro (2. generáció)

Ahogy az iPhone is egyfajta külön kategória a mobilok között, úgy az AirPods is igazi kuriózum. A stílusos, fehér fülhallgatókat elég kivenni a töltőtokból, máris azonnal felismerik a korábban csatlakoztatott készülékünket. Hasonlóan érzékeli azt is, ha kivesszük a fülünkből, ilyenkor azonnal leáll anélkül, hogy bármit kapcsolgatni kellene.

A beszédhang-észlelő is automatikusan reagál arra, ha beszélni kezdünk, ilyenkor a páros mikrofon kiszűri a háttérzajt és a viselője hangjára fókuszál, hogy a hívó fél azt hallja, ami igazán fontos. Tölteni is egyszerű, hiszen a töltőtok akár vezeték nélküli, Qi szabványú töltőpadokkal is kompatibilis. A tokkal akár 24 órán át is használhatjuk egyetlen feltöltéssel, és ha behelyezzük a teljesen lemerült fülhallgatókat, mindössze 15 percre van szükség, hogy 3 órányi zenehallgatáshoz elegendő energiát kapjanak.

    

JBL T130NC

A JBL nem a mobilvilágból, hanem a hangtechnika irányából érkezik, és ez a hangminőségen is hallatszik. A basszuskiemeléssel ellátott kis fülhallgató széles spektrumú hangot közvetít, ráadásul akár 40 órát bír egyetlen feltöltéssel. A hívásoknál 4 mikrofon dolgozik együttesen azon, hogy a környezeti zajok ne zavarják meg a beszélgetést.

A zenehallgatás közben az intelligens környezeti technológia segít abban, hogy ne csak egy "ki és be" állapota legyen a zajszűrésnek, hanem több lépcsőben is kiválasztható, mennyit engedünk be a minket körülvevő zajokból. A TalkThru funkció pedig lehetővé teszi, hogy a fülhallgató eltávolítása nélkül reagáljunk a környezetre és beszélgessünk másokkal.

 

Jabra Elite 3

A Jabra ultrahordozható fülhallgatója is hasonló tudással rendelkezik, mint a korábban bemutatott modellek, de ez egy kifejezetten barátságos árcímkével társul. A passzív zajcsökkentést itt főként az ügyesen kialakított dizájn végzi, de itt is megvan a lehetőség arra, hogy halljuk a külvilágot a fülhallgatók kivétele nélkül.

A töltőtokban mindössze 10 perc alatt egy órányi zenehallgatásra válik képessé a teljesen lemerült eszközpár, ha pedig szeretnénk még mélyebben beleszólni a hangszórók által közvetített hangképbe, a telefonunkra letölthető Jabra Sound+ alkalmazásban részletes eq-val állíthatunk mindent saját kedvenc karakterünkre.

 

Edifier W820NB Plus

Az Edifier fejhallgatója bizonyíték arra, hogy a nagyformátumú, over-ear modellek között is található elérhető árú, vezeték nélküli modell. A puha fülpárnákkal ellátott, nagy hangsugárzókat használó modellben DNN zajszűrés is működik, amely akár -43 decibel mélységig tudja kizárni a környezeti zajokat. A környezeti hangszint beállítása a mobilos Edifier Connect app segítségével nagyon egyszerű.

Az audiofil zenehallgatóknál különlegesség, hogy a W820NB Plus LDAC nagyfelbontású kodek technológiával rendelkeznek, akár 990 kbps átviteli sávszélességgel. A nagy bitsebességű audiofájlok nagymértékben védettek a vezeték nélküli átvitel során, a hagyományos adatforgalomhoz képest többször annyi zenei adat jut el a hallgatóhoz, így ez a módszer szinte veszteségmentes, természetes és teljes hangzást biztosít.

 

Hangra fül: érdemes megkeresni a kedvenc felhasználási módra a legjobb fülhallgatót!

Manapság már nem az a kérdés, kell-e valamilyen fülhallgató, inkább az, hogy milyen. Mi a fontos, a zene minősége, a beszélgetés érthetősége, a minél hosszabb üzemidő vagy az alig látható apró kialakítás? A Yettel kínálatában minden célra található tökéletes modell, amely jó választás esetén hosszú évekre hűséges, minőségi társunk lehet.

 

Szerző:

Bátky Zoltán
informatikai és távközlési szakújságíró, szerkesztő