Nano SIM kártya vágás Mini vagy Micro SIM-ből - otthon, házilag

Az okostelefonok mára mind kisebb és kisebb SIM kártyákat igényelnek, ezért cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudunk az otthonunk kényelméből a korábbi Mini és Micro SIM-ből Nano SIM kártyát varázsolni.

A VÁGÁSHOZ SZÜKSÉGES KELLÉKEK

A szolgáltatók személyesen a szaküzletekben, valamint online is lehetőséget biztosítanak a nem megfelelő méretű SIM kártyák cseréjére, azonban a váltás gyakran plusz költséget ró az ügyfélre. Ha valaki nem szeretne a mobilszolgáltatójához bemenni, vagy spórolni szeretne a kártyacserén, akkor otthona kényelméből is kisebbre szabhatja SIM kártyáját, melyhez némi kézügyességre és pár eszközre van szükség.

Fontos, hogy ha a szolgáltatótól igénylünk új, megfelelő méretű SIM kártyát, akkor a régi SIM-ünkön tárolt adatokról és az egyéb tartalmak mentéséről nekünk kell gondoskodni!

A házi SIM kártya átalakításhoz pár, az otthonunkban is könnyen elérhető eszközre lesz szükségünk: 

 • éles olló/sniccer/barkácsvágó/szike
 • vonalzó
 • vékony alkoholos filc
 • nyomtató, papír
 • kinyomtatott sablon
 • csiszolópapír (400as és/vagy 800as)
 • tolómérő/mikrométer – opcionális

A SIM körbevágásához kelleni fog egy éles olló. Ha csak papírvágó olló van otthon, érdemes helyette keresni egy szikét, sniccert vagy barkácsvágót, ami könnyen elvágja a műanyagot. A kiválasztott eszköz hatékonyságát egy régi bankkártyán tesztelhetjük, ha könnyedén elvágja, akkor a SIM kártyát is precízen méretre tudjuk szabni vele. A Nano SIM-ről szinte minden műanyagot el kell távolítanunk, amely a korábbi SIM kártyákon rajta volt, ugyanis nekünk csak az arany részre, a chipre lesz szükségünk.

Vonalzó segítségével ellenőrizni tudjuk a kinyomtatott sablon méretarányait, valamint a minta alapján vonalzóval húzzuk be a műanyag kártyán a levágni kívánt részeket.

Alkoholos filccel fogjuk a sablon alapján kijelölni a vágások pontos helyét.

Nyomtatóra és papírra azért van szükség, mert a vágáshoz segítséget nyújtó sablont méretarányosan ki kell nyomtatnunk egy A/4-es lapra.

csiszolópapírral a vágás menti éleket csiszoljuk le, továbbá a SIM kártya vastagságából faragjunk le. Fontos tudni, hogy a Nano SIM kártya 15%-kal vékonyabb az eddigi kártyáknál, tehát ahhoz, hogy jól illeszkedjen a telefonok SIM-tartójába, és ne ragadjon bele a készülékekbe, az aljából le kell csiszolni egy kicsit. Ha már nem látható a SIM hátlapján a korábbi felirat vagy minta, akkor jól végeztük a dolgunkat.

Tolómérőre/mikrométerre azért lehet szükségünk, mert segítségükkel ellenőrizhető a NanoSIM vastagsága.

LETÖLTHETŐ PDF SABLON A SIM MÉRETRE VÁGÁSÁHOZ

Ahhoz, hogy a régi SIM kártyánkat át tudjuk alakítani a kívánt méretűre, egy méretarányos mintát kell letöltenünk és kinyomtatnunk.

Fontos, hogy nyomtatáskor a program ne változtasson az eredeti méreten, a sablonra 1:1 arányban lesz szükségünk. A rajz segítségével 100%-os nagyításban nyomtatva tökéletesen körbe tudjuk vágni a régi SIM-ünket, csak precízen rá kell helyezni a kártyát. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kétoldalú ragasztóval, vagy gyurmaragasztóval rögzíthetjük a kártyát a papírhoz a tökéletes tartás érdekében.

Fontos, hogy a vágás előtt a telefon használati utasításából megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő méretű kártyát készülünk-e kivágni. Ez azért is fontos, mert ha mégsem a megfelelő méretet szabjuk ki, akkor macerás a visszaalakítás, utána már csak átalakítóval lesz használható a SIM.

NANO SIM KÁRTYA VÁGÁSA MINI SIM-BŐL, LÉPÉSEK

Első lépésként írjuk fel magunknak valahova a SIM számát, mert ha végeztünk, ezt fogjuk feltüntetni a lecsiszolt kártya hátoldalán. Vegyük magunk elé az A/4-es lapra kinyomtatott méretarányos sablont és vonalzóval ellenőrizzük, hogy az arányok tökéletesen megegyeznek-e a kártyánk arányaival.

Igazítsuk rá a SIM-kártyát a kinyomtatott sablonra. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, fixáljuk oda a kártyát a papírhoz kétoldalú cellux-szal, vagy egy csipet gyurmaragasztóval. A vonalzó és az alkoholos filc segítségével rajzoljuk át a sablonról a segédvonalakat a SIM-kártyára. Ha ezzel megvagyunk, akkor az ollóval, vagy sniccerrel vágjuk körbe határozott mozdulatokkal a jelölések mentén kártyát.

Itt jön a képbe a csiszolópapír. Mivel a nano sim 15%-kal kisebb mint a sima SIM kártya, ezért le kell belőle csiszolni. Az érintkezővel ellátott oldal legyen felül, a műanyag alját pedig nyomjuk rá a csiszolópapírra és finoman húzzuk végig párszor rajta. Figyeljünk arra, hogy egyenletesen nyomjuk a kártyát a papírra. Az eredmény akkor jó, ha a felirat teljesen lekopott a kártyáról. A 400-as papír kitűnően viszi ezt a műanyagot, tolómérővel vagy mikrométerrel ellenőrizhetjük a vastagságot. A nanoSIM-nek egészen pontosan 0,67 mm vastagnak kell lennie. A vágások mentén a szélek egyenetlenek lehetnek, ezért finoman meghúzogathatjuk csiszolópapírral. A kártyát töröljük át egy zsebkendővel, vagy tiszta törlőruhával, hogy a vágásból és reszelésből visszamaradt port maradéktalanul eltávolítsuk.

Ezután próbáljuk meg finoman beletenni az új kártyát a kikapcsolt (ez fontos!) telefon SIM foglalatába. Ha erőltetni kell, akkor ellenőrizzük a méreteket, kiváltképp a vastagságot, mert lehet, hogy alakítanunk kell még rajta. Érdemes addig próbálgatni, amíg tökéletes nem lesz az illeszkedés, különben kárt tehetünk a kártyában és a telefonban is.

Ha minden jól működik, akkor vegyük ki a SIM-et, hogy a lecsiszolt műanyag felületre felírjuk a kártya sorozatszámát alkoholos filccel.

Az új telefon a méretre vágott SIM kártyával használatra kész!

SIM-kártya csere méretek

NANO SIM KÁRTYA VÁGÁSA MICRO SIM-BŐL, LÉPÉSEK

A MicroSIM- és a MiniSIM-kártyák NanoSIM-mé alakítása tulajdonképpen nem különbözik, a kártyák közötti egyetlen különbséget a csipet körülvevő műanyag mérete jelenti.

A fentebb szereplő sablonban ábrázolva vannak a Micro SIM körvonalai is, így a fent felsorolt lépéseken végighaladva ugyanolyan könnyedén ki tudjuk vágni MicroSIM-ből a NanoSIM-et, mint a MiniSIM-ből.

LÉPÉSEK VIDEÓN A PONTOS VÁGÁSHOZ

NanoSIM-vágáshoz szerencsére sok segédletet találunk a világhálón. A YouTube-on magyarul is számos bemutató elérhető teljes körű magyarázattal, melyek segítségével könnyedén végig tudjuk csinálni a vágás folyamatát:

A sablon a következő kártyák kialakításában nyújt segítséget:

 • MiniSIM-ből MicroSIM
 • MiniSIM-ből NanoSIM
 • MicroSIM-ből NanoSIM

Nincs más dolgunk, mint letölteni és méretarányosan kinyomtatni a sablont, majd a papíron kijelölt helyre illeszteni a kártyát. A sablon alapján vonalzó és alkoholos filc használatával megjelöljük a kártyán a vágási vonalakat, majd egy élesebb ollóval vagy más eszközzel a jelölések mentén precízen kivágjuk a kártyát. Ha biztosra akarunk menni, akkor egy sniccerrel karcolatot készíthetünk a SIM-re vágás előtt. Tervezés közben oda kell figyelni, mert a kártya a mérete miatt könnyen csúszik, elmozdulhat. Végezetül, ha szükséges, reszeljük le a széleket.

A ROSSZUL VÁGOTT SIM KÁRTYA VESZÉLYEI

A rosszul vágott SIM kártya tönkremehet, rosszabb esetben pedig a telefonban is kárt tesz. Ha nem vagyunk biztosak az otthoni vágásban, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha a szolgáltatónál kérjük a SIM-kártyánk cseréjét egyszeri díj fejében. Ha elrontjuk a vágást használhatatlanná válik a kártya és nem lesz rá érvényes a garancia, ezért mindenki saját felelősségére végezze az átalakítást.

BARKÁCS HELYETT: HOGYAN IGÉNYELHETEK A SZOLGÁLTATÓNÁL HAGYOMÁNYOS MÉRETŰ SIM-KÁRTYA HELYETT MICRO VAGY NANO SIM-ET?

A szolgáltatótól biztos forrásból szerezhetünk be bármilyen méretű SIM-et és még a garanciát sem veszítjük el. Kártyacserére a Yettel szaküzletekben van lehetőség, vagy online, az alábbi oldalon lehet új kártyát igényelni.

Az online kártyaigénylésnél minden mezőt pontosan ki kell tölteni. Az ügyfél- vagy kártyaszintű azonosítót fontos, hogy helyesen adjuk meg, hogy a kollégák sikeresen tudjanak azonosítani. Az igény beérkezése után megtörténik a kapcsolatfelvétel az adatpontosítás és a kártya kiszállítási dátumának egyeztetése miatt. Fontos, hogy elérhetőek legyünk, sikertelen elérés esetén több időpontban fognak keresni, ha nem érnek el, az igény lezárásra kerülhet. Az új kártya aktiválása a kiszállítás utáni első munkanapon történik meg a rendszerben. Az megrendelést rövid időn belül, de legkésőbb 30 napon belül feldolgozzák.

MENNYIBE KERÜL EGY SIM-KÁRTYA CSERE?

Napjainkban kártyacserére a legtöbbször azért kerül sor, mert a normál méretű SIM-et szeretnénk MicroSIM-re vagy NanoSIM-re cserélni. Ezért a legtöbb szolgáltatónál fizetni kell, kiváltképp ha megrongálódott, ellopták, esetleg elvesztettük a kártyát, vagy ha a PIN/PUK kód a megengedettnél többször lett helytelenül megadva.

A kártyák cseréjére a mobilszolgáltató szaküzleteiben van lehetőség itt az új SIM-et 72 órán belül aktiválják. A cserét egyszeri díj fejében elvégzik a szolgáltatók, az árak a Yettelnél 3825 Forinttól 5100 Forintig terjednek. A kártyacsere feltöltőkártyásoknak a helyszínen fizetendő, előfizetéseseknek pedig utólag, a következő havi számlában kerül kiállításra az összeg. A Yettelnél online is lehet új SIM kártyát igényelni, ha a régit ellopták, elveszett, vagy új készülék vásárlására kerül sor.

A kártyacsere a következő esetekben díjmentes: 

 • programhibás a SIM-kártya
 • régi típusú (50/100/160 memóriás) SIM-et cserélnénk új típusú kártyára
 • két évnél régebbi a SIM-kártya

A Yettel weboldalán lehetőség nyílik az otthonunk kényelméből új SIM kártyát igényelni olcsón, úgy, hogy a telefonszámunk ne változzon.