Autós szolgáltatások applikáción keresztül – kényelmesebbé tesszük a vezetést!

Az okostelefonok az életünk minden területén jelen vannak, így nem csoda, hogy az autózásnak is szerves részévé váltak. Ennek köszönhetően a vezetést segítő alkalmazások száma rendkívüli módon gyarapodott az elmúlt években – csak győzzünk válogatni! Bár a kézben tartott mobilozás továbbra is tilos a KRESZ szerint, azonban okos megoldásokkal nem csak vezetés előtt és után, de közben is kihasználhatjuk a telefon nyújtotta kényelmi funkciókat.

Ha kíváncsi vagy, milyen lehetőségeid vannak, ezt a cikket mindenképp fusd végig! Általánosságban és “Yettel specifikusan” is bemutatjuk, hogyan teheted még könnyebbé a volán mögött töltött hétköznapokat. 

A legjobb telefonos applikációk vezetéshez és az autóval kapcsolatos teendők intézéséhez

A telefonhasználatra és az autózásra sokan egymást kizáró tevékenységként gondolnak, pedig a kettő kombinációja rengeteg kiaknázható lehetőséget rejt magában. Természetesen ezalatt nem a KRESZ-szabályokat sértő vezetés közbeni mobilozást értjük, hanem azoknak a  programoknak az alkalmazását, amelyek segítenek minél könnyebben és egyszerűbben megtervezni és lebonyolítani az utazást.

Kezdetnek gyűjtöttünk néhány példát, hogy rávilágítsunk: az okostelefonok nemcsak a csekkek befizetésekor és az online bevásárlás alkalmával tesznek jó szolgálatot, hanem akkor is, ha a forgalomba megyünk. 

#1 Navigációs alkalmazások

A papíralapú térképhajtogatás ideje már réges-rég lejárt, és a telefonok okosodásával a navigációs készülékek is egyre inkább háttérbe szorulnak – nem véletlenül. Nagyszerű telefonos appok állnak rendelkezésünkre a tájékozódáshoz, amelyek – amellett, hogy pontról pontra lemodellezik az útvonalakat – extra funkciókat is tartalmaznak:

 • A célállomás kiválasztása után feltérképezik az összes lehetséges útvonalat, majd kikalkulálják, melyiken haladva jutunk el leggyorsabban úti célunkra. 
 • Valós idejű jelentéseket küldenek a forgalmi helyzetről, beleértve a torlódásokat, lezárásokat, egyéb útakadályokat, traffipaxokat és a rendőrségi igazoltatások helyszíneit.
 • Figyelik a sebességkorlátokat, és a telefon kijelzőjén mutatják, ha átléptük. 
 • Segítenek megtalálni az aktuális tartózkodási helyünkhöz legközelebb lévő benzinkutat, éttermet, pihenőt, és így tovább.
 • Külföldön is kiválóan működnek. 

Természetesen a listában felsorolt lehetőségek alkalmazásonként változhatnak, de a legnépszerűbbek használatakor – mint a Google Maps és a Waze – nagy valószínűséggel nem marad hiányérzetünk. 

#2 Elektromos töltőállomásokat jelző appok

Autóvásárláskor egyre többen helyezik előtérbe a környezettudatos megoldásokat, így mostanra a forgalomban lévő elektromos gépjárművek száma jelentős mértékben megnőtt. Ha te is egy vagy az ilyen sofőrök közül, akkor jó, ha tudod, hogy elektromos töltőállomásokat jelző appok is letölthetőek a mobilodra: ilyen például a Plugshare vagy a Chargemap.

#3 Benzinkutas pontgyűjtő alkalmazások

Ha régóta vezetsz, akkor bizonyára találkoztál már a tankolással járó pontgyűjtéssel, mi több, lelkesen ki is használod az ebből adódó előnyöket. A jó hírünk, hogy ezt a konstrukciót  a saját applikációján keresztül több benzinkút is átemelte az online térbe, ezért innentől nem probléma, ha a fizikai kártyádat otthon hagyod. Minden működik tovább a megszokott módon, csak digitálisan!

Amiket nevén nevezünk: MABISZ E-kárbejelentő és Drivvo

Végül, de nem utolsó sorban két hasznos és praktikus applikációt meg is nevezünk, ugyanis ezekből aligha találni többet.

Az első a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) E-kárbejelentő alkalmazása, amely segítségével egy baleset során azonnal be tudod jelenteni a kárt. A hagyományos kék-sárga formanyomtatvánnyal ellentétben így még gyorsabban és részletesebben meg tudod osztani a káreset részleteit, mellékletként például GPS-koordinátákat, képeket, felvételeket is csatolhatsz. Amint befejezted az űrlap kitöltését, a hivatalos PDF már megy is az illetékes biztosítótársasághoz.

Ezenfelül minden gépjármű-tulajdonosnak előszeretettel ajánljuk a Drivvo névre keresztelt applikációt is, amely gyakorlatilag autós költségvetési napló és figyelmeztetőrendszer egyszerre. Használatával sorra vehetjük a járművel kapcsolatos összes kiadásunkat a szervizköltségektől a matricadíjakon át a tankolások áráig. És ami a legjobb, hogy az anyagiakon túl a szoftver még az autó karbantartásával kapcsolatos teendőket is nyomon követi, tehát figyelmeztetést küld, ha alacsony az üzemanyagszint vagy épp esedékes az olajcsere.

Tudtad? Már mobilon keresztül is vásárolhatsz autópálya-matricát!

Manapság egyre távolibbnak és korszerűtlenebbnek tűnik minden, amit nem lehet egy gombnyomással elintézni, és ez alól az autópálya-matrica megvásárlása sem kivétel. Sokan mégis a hagyományos eljárást részesítik előnyben, pedig cseppet sem egyszerűbb – sőt, sokkal több erőfeszítéssel jár.

Érdemes tehát megjegyezni, hogy a legális autópályahasználathoz szükséges engedély számos módon beszerezhető digitálisan is, például mobilos alkalmazásokon és mobilszolgáltatókon keresztül. Az így megszerzett E-matrica ugyanazt a szerepet tölti be, mint a hagyományos verziója, csak elérésében és kivitelezésében is fenntarthatóbb és felhasználóbarátabb alternatíva. 

A teljesség igénye nélkül az E-matricák vásárlási előnye:

 • azonnali hozzáférés,
 • papírmentes és gyors tranzakció,
 • gördülékeny megújítási folyamat,
 • pénz- és időtakarékos eljárás. 

Természetesen online ugyanúgy elérhető az összes matricatípus, az utazás, valamint a jármű paraméterei szerint is. Összességében tehát az elektronikus matricavásárlás egyidejűleg modernizálja és racionalizálja az autópályahasználati jogosultságok kezelését.

Lépésről lépésre – így zajlik az E-matrica igénylése a Yettelnél

Bemutatjuk, mennyire komfortos és átlátható az E-matrica igénylése, természetesen a Yettel-szisztéma szerint.

1. lépés: rendszám és matricatípus megadása SMS-ben

Ha a szolgáltatásainkon keresztül szeretnél autópálya-matricát vásárolni, nincs más dolgod, mint alapdíjas SMS-t küldeni a +36-20-8-100-100-as telefonszámra, ami tartalmazza a jármű rendszámát (szóközök és kötőjel nélkül), valamint az oldalunkon megadott matricatípus kódját. 

2. lépés: adatok ellenőrzése és megerősítése

Miután a fenti előírások szerint elküldted a vásárlási szándékodat, ellenőrzésképp küldünk egy visszaigazoló üzenetet a vásárlás összes fontos adatával. Ha mindent rendben találsz, az SMS-ben megadott instrukciók szerint le kell okéznod a művelet folytatását. Fontos: ha 3 percen belül nem küldesz visszajelzést, a rendszer automatikusan elutasítja a vásárlást.

3. lépés: sikeres vásárlást igazoló SMS

Az első két lépést követően nem marad más dolgod, mint megvárni a sikeres vásárlást igazoló SMS-t, ami alapján biztos lehetsz benne, hogy minden a megfelelő módon zajlott.

Így segítünk mi a Yettelnél!

A matricavásárláson túl a Yettelnél egyéb autós szolgáltatások biztosításával is segítünk felhívni a figyelmet arra, miért hasznos útitárs az okostelefonod vezetés közben is.

Parkolás pár gombnyomással a Yettel-alkalmazásban

Bátran kijelenthetjük, hogy a parkolás minden sofőr rémálma. Nem feltétlenül az extra figyelmet igénylő manőverezések miatt, hanem mert az egész folyamat nyűg a tökéletes hely megtalálásától a fizetős és nem fizetős zónák átböngészésén keresztül  a fizetési procedúráig.

Bár dedikált parkolóhelyet mi sem tudunk intézni, de a Yettel-alkalmazáson keresztül az összes többi fejfájást okozó teendőben segítünk. Miután megnyitod az appot, egyértelmű, hogy mi a feladat, de néhány dologra a megszokottnál is alaposabban figyelj oda. 

Például: 

 • Háromszor is ellenőrizd le, hogy jól gépelted-e be a rendszámot! Egy elütés is elég ahhoz, hogy bírság legyen a vége. 
 • Ügyelj rá, hogy mindig legyen internetkapcsolatod, ugyanis az appon belüli parkolás kizárólag Wi-Fi-vel és mobilnettel működik!
 • Tartsd észben, hogy egy telefonszámról kizárólag egy parkolás elindítása, meghosszabbítása és leállítása lehetséges!
 • Ha több mobilszámla-előfizetéssel is rendelkezel, a parkolás elindítása előtt válaszd ki, melyikre szeretnéd terhelni az extra szolgáltatás díját!
 • Minden esetben várd meg a visszaigazoló üzenetet! A parkolás kizárólag abban az esetben indult el, ha az alkalmazáson belül kaptál róla visszajelzést.

A parkolással kapcsolatos további részleteket ide kattintva érheted el.

 


 Okos ügyintézés

Yettel alkalmazás

Segítünk a gyors és egyszerű ügyintézésben - töltsd le a Yettel alkalmazást, hogy kihozd a maximumot a szolgáltatásainkból!

 

Ajándék logó

Ajándék 1 nap korlátlan net kártyásoknak

Korlátlan logó

További kedvezmények & meglepetések Prime tarifásoknak

Kedvezmény logó

20% kedvezmény Adat/Perc/Adat+Perc opciókra

AppStore

 

Google Play

 

Yettel Wallet – autós szolgáltatások egy helyen

Ha eddig nem vetted észre, most szólunk, hogy a Yettelnél a legtöbb hasznos szolgáltatást csokorba szedő saját fejlesztésű pénztárca appot is létrehoztunk. Akár autóval közlekedsz, akár nem, ezzel a programmal egyidejűleg kezelheted a lottószelvényeidtől kezdve az utazási díjtermékeidet, járművezetőként pedig a matricavásárlást is. A parkolás funkció viszont átköltözött a Yettel App-ba, így ahhoz nincs szükséged már Yettel Wallet App-ra .

A Yettel Wallet az összes iOS 7.0, Android 4.1 és az annál újabb operációs rendszereket futtató okostelefonon működik, és minden olyan mobilhasználó rendelkezésére áll, akinek MasterCard, VISA vagy AMEX CVC-kódos Maestro bankkártyája van. Ha szívesen kipróbálnád, irány az Apple Store vagy a Google Play Áruház!

Aki lemarad, kimarad!

A leghasznosabb autós szolgáltatások átfutása után még inkább beigazolódik a mondás: aki lemarad, az kimarad! Ráadásul számos olyan lehetőséget kihagy, amelyekkel a mindennapok még könnyebben és egyszerűbben menedzselhetőek.