Parental control, avagy gyermekvédelem a digitális világban

A szülői szerepvállalás a digitális korban sokkal összetettebb, mint a technológia térhódítása előtt volt. A mai gyermekek már nem megismerkednek, hanem beleszületnek abba a korba, amikor már mindent az interneten és a digitális eszközökön keresztül intézünk, ezért elengedhetetlen, hogy édesanyaként és édesapaként időben bevezessük őket a felelős, hatékony és biztonságos felhasználói szokások rejtelmeibe.

Ebben nyújtanak segítséget a parental control, azaz a szülői felügyeletre létrehozott szoftverek és applikációk, amelyekkel nyomon követhetjük (bizonyos esetekben pedig korlátozhatjuk) a gyermekeink online tevékenységeit. 

Ha kíváncsi vagy, hogy:

  • mit nevezünk parental controlnak;
  • hogyan működik az internetes gyermekvédelem a gyakorlatban;
  • miért fontos a szülői felügyelet az internethasználat közben is;
  • melyek a legjobb programok és alkalmazások a piacon;

a cikkben összegyűjtött információk az összes kérdésedre választ adnak.

Mit nevezünk parental controlnak?

Szülőként számtalan kihívással kell szembenézni, amelyek között napjainkra az okostelefon-, valamint az internethasználat szabályozása is  szerepel. Olykor még felnőtt fejjel is nehéz felelősségteljesen kommunikálni és létezni az online térben, ezért ebből a szempontból sem mindegy, hogy milyen normákat és mintákat örökítünk át a gyermekeinkre.

Ennek köszönhetően jöttek létre a szülői felügyeletet elősegítő, elektronikus eszközökre (számítógépekre, tabletekre, okostelefonokra) telepíthető szoftverek, amelyek lehetővé teszik, hogy az anyai és apai gondoskodásunkat a digitális környezetben is gyakorolni tudjuk. Elsőszámú funkciójuk, hogy használatukkal felügyelhessük, szabályozhassuk és akár irányíthassuk a család kiskamaszainak és tinédzsereinek online tevékenységeit.

Ebbe beletartozik például a(z):

  • tartalmak szűrése,
  • képernyőidő kezelése,
  • webhelyek engedélyezése és blokkolása,
  • alkalmazáshasználat nyomon követése.

Ezáltal nincs tiltás és tagadás, a gyerekek is felfedezhetik az internet nyújtotta lehetőségeket és értékeket, de mindezt úgy, hogy közben a lehetséges kockázatok és káros tartalmaknak való kitettség mégis minimalizálva van.

A szülői felügyelet és az online biztonság jelentősége napjainkban

A mai gyerekek nemcsak egy szocializációs eszközként használják a számítógépeket és az okostelefonokat, egyaránt szükségük van rájuk a tanuláshoz, az iskolai projektek elvégzéséhez, a kikapcsolódáshoz, az önálló tájékozódáshoz, és így tovább. Pont mint a felnőttek, ezeken a kütyükön keresztül menedzselik a mindennapjaikat.

Azonban az élet a legjobb tanítómesterünk abban, hogy mindig meglássuk az érem másik oldalát is. A lehetőségek kiaknázása mellett a webhasználat potenciális veszélyeit sem lehet a szőnyeg alá söpörni szülőként – gondoljunk csak az internetes zaklatásokra, a személyazonosság-lopásokra vagy a korban nem passzoló tartalmaknak való kitettségre.

Bár elsőre egy gyermekvédelmet biztosító szoftver sokaknak úgy hat, mintha a szülői lét túlaggódása, túlféltése és kontrollmániája lenne, de valójában egy olyan eszközről beszélünk, amely védelmet biztosít, miközben még őszintébbé és nyitottabbá teszi a családi kommunikációt. Viszont nagyon fontos, hogy mielőtt használni kezdenénk egy ilyen típusú programot, mindig magyarázzuk el a gyereknek, hogy ez a lépés nem a vele kapcsolatos bizalmatlanság jelképe.

A parental control szoftverek legkiemelkedőbb funkciói

Ismerd meg a parental control szoftverek funkcióit!

Képernyőidő szabályozása

A túlzott képernyőidő még egy felnőtt ember idegrendszerét is próbára teszi, így egy fejlődésben lévő szervezet számára duplán káros lehet. A parental control appok lehetővé teszik a szülők számára, hogy pontosan meg tudják határozni a gyerek eszközhasználatának idejét. 

Kifogásolható tartalmak szűrése

Az online elérhető tartalmak tárháza végtelen – ember legyen a talpán, aki képes az összeset manuálisan végigellenőrizni. Szerencsére a gyermekvédelmi szoftverek tartalomszűrési lehetőségeket kínálnak, ami azt jelenti, hogy szülőként letilthatjuk vagy korlátozhatjuk a hozzáférést olyan webhelyekhez, alkalmazásokhoz vagy tartalmakhoz, amelyek nem megfelelőek a gyermekek életkorára vagy érettségi szintjére nézve.

Cyberbullying kockázatának csökkentése

Az internet és az állandó elérhetőség miatt a gyerekek sokkal kiszolgáltatottabbá váltak a cyberbullying (=internetes zaklatás), a társas nyomásgyakorlás,  valamint a közösségi médiában és SMS-ben történő szexting hatásainak. A szülői felügyeletet megtestesítő programok segítségével az online térben zajló interakciók (beszélgetések, szöveges üzenetek, híváslisták, fényképek) is lekövethetőek, hogy a gyermekek ne váljanak zaklatások és visszaélések áldozataivá.

Digitális védelem a gyakorlatban - ismerj meg 5 felhasználóbarát szülői felügyelet applikációt!

A szülői felügyeleti intézkedések hatékonyságának maximalizálása érdekében, fontos, hogy megtaláld a neked és gyermeked számára ideális alkalmazást. Íme 5 kiváló alternatíva, amelyek közül már csak ki kell választanod a kedvencedet! 

#1 Google Family Link

A Google Family Link egy parental control app, amely az egész családnak harmonikusabbá teheti a digitális szokásait. A Google Play áruházból, valamint az AppStore-ból egyaránt le lehet tölteni, és az a legjobb benne, hogy a kezelői felülete még azok számára sem jelent kihívást, akiknek kifejezetten nehezére esik lépést tartani a digitális technológiák állandó fejlődésével.

Emellett a Google Family Link tevékenység-jelentéseket küld, amelyből feltérképezheted, hogy a gyermek mennyi időt használja a kedvenc alkalmazásait, és azt is jelzi, ha valamit le szeretne tölteni a PC-re, táblagépre, mobilra. Ilyen esetben eldöntheted, hogy elfogadod vagy elutasítod a próbálkozást. 

Végül, de nem utolsó sorban rámutat a tanárok által ajánlott plaformokra - amelyeket te direkten letölthetsz a gyermek eszközeire -, továbbá távolról is zárolhatod és korlátozhatod a készülékeket, például konkrét alvásidőt is meghatározhatsz.

#2 Norton Family

A Norton Family hasonló elveken működik, mint a Family Link, de sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a részletes információk begyűjtésére. Segítségével akár azt is megtudhatjuk, hogy a gyermek milyen kifejezésekre keres rá a neten, láthatjuk, hogy milyen videós tartalmakat fogyaszt, de 30 napra visszamenőleg még azt is nyomon követhetjük, hogy merre járt. Kiemelkedő pozitívuma, hogy “iskolaidő funkció” is beállítható rajta, hogy a kibertér semmiképp ne vonja el a figyelmet a tanulásról.

Hátránya, hogy a Norton Family egy fizetős app, de ne aggódj, nem árul zsákbamacskát – 30 napig ingyen is tesztelheted az alkalmazás funkcióit!

#3 Yettel NetPajzs

A korábbi lehetőségekkel szemben a Yettel NetPajzs elsősorban a csaló és kéretlen tartalmak kiszűrésére fókuszál. A NetPajzs  kedvező áron (ráadásul az első teszthónapban díjmentesen) biztosít védelmet a Yettel ügyfeleinek  az adathalász weboldalakkal és  internetes csalásokkal szemben .

A NetPajzs titka az állandóan frissülő adatbázis, de ahhoz, hogy hatékonyan működjön, mindig aktívnak kell lennie. Mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy VPN-adatkapcsolat során nem funkcionál, és akkor sem, ha olyan WiFi-hálózaton keresztül internetezik a gyerek, amelyen nincs aktiválva a NetPajzs saját szolgáltatása. Csak figyelmesen! 

Yettel alkalmazás

 


 NetPajzs az appon

Töltsd le vagy nyisd meg a Yettel alkalmazást,

keresd meg a menüben a NetPajzsot és rendeld meg pár kattintással, egyszerűen! 

AppStore

 

Google Play

 

  

#4 McAfee Family

A McAfee Family alkalmazás szintén egy család- és felhasználóbarát program, amely a gyermek készülékének minden rezdülését górcső alá veszi: az alkalmazáshasználattól a meglátogatott webhelyeken át, a lurkó hollétéig. A navigációs funkció rendkívüli előnye, hogy a megfelelő beállítások mellett akkor is értesítést küld, ha a gyermek bizonyos helyszínekre belép vagy elhagyja azokat (például: iskola, zeneiskola, fociterem, stb.).

Természetesen a korlátozási lehetőségek ebben az esetben is széles skálán mozognak, és a személyes preferenciák alapján, teljes mértékben személyre szabhatóak.  Viszont “kivételes” opciókat is be lehet állítani hozzájuk, például hogy  a gyerekek olykor kérhetnek plusz időt vagy hozzáférést netezésre/netezéshez, amelyet szülőként távolról is elfogadhatunk. 

#5 Eset Internet Security

Az Eset Internet Security a parental control appok “Ferrarija”. Hosszan lehetne sorolni, hogy a precízen kidolgozott, komplex védelmi rendszere milyen széles palettát fed le, ugyanis ez az alkalmazás nem csak gyermekek szempontjából meghatározó. Olyannyira nem, hogy a szülői felügyeleten és a káros tartalmak kiszűrésén túl netbank-, tranzakció-, adat- és hálózatvédelmet is biztosít.

Ennek köszönhetően az Eset Internet Security szolgáltatásait több oldalról, több színtéren, összetett módon is lehet használni, amelynek persze van ára , de legalább nem megfizethetetlen. Különösen kifizetődő alkalmazás, ha 2-3 évre kötelezzük el magunkat a használata mellett.

Törekedj a gyermek szabadságának és felügyeletének egyensúlyára!

A szülői felügyelet alapvető fontosságú a gyermekek biztonságának garantálásához és az online szokásrendszereik megfelelő kialakításához, de a szabadság és a felügyelet közötti egyensúly megteremtése ugyanilyen elengedhetetlen. Bár helyes alkalmazás esetén a szülői kontroll nem akadályozza a gyerekek függetlenségét, attól még látni kell, hogy idővel - ha még fokozatosan is -, de el kell engedni a gyeplőt.

Nyílt kommunikációval és megalapozott bizalom mellett ez az átmeneti időszak is gördülékeny lesz: teremts lehetőséget a serdülő gyermekednek ezek bizonyítására!