Headset és fülhallgató

Headset és fülhallgató-kínálat

Az okostelefonok elterjedése óta a mindennapok már elképzelhetetlenek lennének egy jó minőségű fülhallgató vagy headset nélkül. Ezek az apró tech-eszközök élvezetesebbé teszik az utazást, lehetőséget teremtenek a videójáték és a vezetés közben történő telefonbeszélgetésre. Márka, árkategória és műszaki attribútum szerint napjainkra számos típusban kaphatók, ezért fontos, hogy a megfelelő termék kiválasztásakor mindenki tisztában legyen a headsetek és fülhallgatók közti különbségekkel, legfontosabb jellemzőikkel.

Headset vagy fülhallgató – mi a különbség?

A headset egy mikrofont, és egy vagy két hangszórót tartalmazó, fejhallgató egység, ami elsősorban a telefonhívások kényelmes lebonyolítását szolgálja. Gyakran használják a fülhallgatók szinonimájaként – helytelenül. Tény, hogy a headsetek funkciójukban ugyanúgy képesek ellátni egy fülhallgató feladatát, de ennél többet is adnak: saját mikrofonnal rendelkeznek, aminek köszönhetően komplexebb szerkezetek; egy kommunikációs eszközként, telefonáláshoz is használhatók. 

Tehát az alapvetés, hogy nem minden fülhallgató headset, de minden headset fülhallgató. Ennek ellenére a két kategória termékeit össze lehet hasonlítani ugyanolyan specifikációk szerint: műszaki és felhasználási szempontból is. Mivel azonban egy headset beszélgetésre is alkalmas, vannak olyan munkaterületek, szabadidős tevékenységek, amelyekhez mindenképp jobb választásnak bizonyulnak egy hagyományos fülhallgatónál. A gamerek is előszeretettel használják, ugyanis TV-hez, PC-hez és játékkonzolhoz is csatlakoztathatók.

A piacon vezetékes és vezeték nélküli típusok is elérhetők

A dinamikus technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, ma már a headsetek és a fülhallgatók közül is választhatunk vezetékes vagy vezeték nélküli típusokat. A személyes igények döntik el, hogy kinek és melyik verzió a praktikusabb és kényelmesebb: például mennyire zavaró a vezeték, mennyire érezzük biztonságosnak azt, hogy vezeték nélkül nem esik ki fülünkből a készülék, illetve milyen árfekvésű termékben gondolkodunk. Napjainkban javarészt a vezeték nélküli eszközök hódítanak, de fontos tudni, hogy ezek nem képesek ugyanarra a hangminőségre, mint a vezetékes társaik. 

Bármelyikre is esik a választás, a fülhallgatókat és a headseteket is érdemes külön, erre a célra készült tartótokban tárolni, különösen akkor, hogyha egy vezetékes változat lesz a befutó. Ilyen módon a készülék élettartamát megnövelhetjük – elkerülhetjük az összegubancolódás veszélyét, ezáltal pedig a vezeték törését és szakadását.

A megfelelő gondoskodás mellett a minőségi fülhallgatók és headsetek hosszú éveken keresztül lesznek hű társaink a mindennapok során.

Modern vezeték nélküli fülhallgatótípusok: IN-EAR és EARBUD

A modern, vezeték nélküli fülhallgatóknak aktuálisan két nagy kategóriáját lehet megkülönböztetni, melyek ár-érték arány, minőség és használat szerint is eltérhetnek egymástól:

  • Az IN-EAR fülhallgatók szilikon fülharangokkal rendelkező audio eszközök, amelyek a fülbe illesztés után alkalmazhatók. (A fülharangok több méretben kaphatók, mindenkinek saját magának kell letesztelni, hogy melyik kényelmes számára.) Az IN-EAR szerkezetek nagyszerűen eltompítják a külső zajokat, gyakorlatilag egy füldugóként is funkcionálnak. Sok verziójuk ezért kiemelkedő zajcsökkentéssel van ellátva, ami tökéletes szolgálatot nyújt munka közben vagy tömegközlekedés során.
     
  • Az EARBUD fülhallgatók a hallójárat bejáratánál helyezkednek el, így közvetlenül nem a fülbe kerülnek. Ezért az IN-EAR típusoktól eltérően, a zajszűrésben és a hangminőségben kevésbé erősek, de az áruk cserébe kedvezőbb. Testedzéshez nagyon jó választásnak bizonyulnak, ugyanis a legtöbb típusuk vízálló.

A fülhallgatók és headsetek kategorizálása műszaki attribútumok szerint

Ahhoz, hogy egy fülhallgató vagy egy headset az egyedi igényeknek is meg tudjon felelni,  figyelembe kell venni a műszaki specifikációkat. Választás előtt a következő paramétereket érdemes szem előtt tartani:

Frekvenciaválasz és frekvenciatartomány

Egy fülhallgató esetén a frekvenciaválasz arra a frekvenciatartományra mutat rá, amit az eszköz képes lefedni. A tartomány nagysága egyenesen arányosan növeli a hangzás minőségét, ezáltal pedig a készülék értékét. A legtöbb fülhallgató frekvenciatartománya 20 és 20.000 Hz között mozog.

Impedancia

Az impedancia (más néven áramkorlátozó hatás) azt jelöli, hogy a fülhallgató áramköre mennyire képes ellenállni az elektromos jelnek. Minél nagyobb az impedancia, annál kevesebb elektromos jel férkőzik át, ami alacsonyabb hangerőt eredményez. Általában a kisebb, alacsonyabb impedanciával rendelkező készülékek a befutók – optimálisan ennek értéke 25 Ohm-nél kisebb.

Zajszűrés

Az aktív zajszűréssel ellátott termékek a külső zajokat egyszerre zárják ki és nyomják el egy beépített mikrofon segítségével. A mikrofon felveszi a kívülről érkező hangot, majd egy ugyanolyan mérettel, de eltérő amplitúdóval rendelkező hanggal el is fojtja azt.

A headset vagy fülhallgató kiválasztásának szempontjai

Egy headset és fülhallgató kiválasztásának első lépése, hogy képesek legyünk pontosan meghatározni a készülék használati jellegét, azaz, hogy a jövőben milyen tevékenységekhez szeretnénk majd használni. Ahogyan a korábbiakból látni lehet, például egy irodai környezetben, de sportolás alatt is más specifikációkkal ellátott eszköz lesz a nyerő – amíg előbbi esetén az aktív zajszűrés, addig a másiknál a vízállóság kap nagyobb szerepet.

A döntést továbbá a korábban felsorolt műszaki specifikációk és az egyéb személyes preferenciák, szempontok is befolyásolhatják.

Forma, kialakítás, kényelem

A döntésnél olyan formatervezési különbségek is nagy vízválasztók lehetnek, mint a headset formája (például hogyan illeszkedik a hallójáratunkhoz) és súlya, illetve, hogy ezek összessége mennyire biztosít kényelmes viseletet és használatot számunkra.

Ezen a ponton újra felmerül a vezetékes és vezeték nélküli dilemma, ugyanis a felhasználói szokások döntik el, melyik lesz a praktikusabb. A vezetékes típusoknak nincs akkumulátoruk, aminek a töltésére figyelni kell - és valamivel mindig jobb hangminőséget nyújtanak -, míg a vezeték nélküli eszközök kifejezetten kényelmesek és nincs kábelük sem, ami megrövidíthetné az élettartamukat.

Hangerő és zajcsökkentés

Nem kérdés, hogy a hozzánk legjobban illő headset kiválasztása során a hangerő és a zajcsökkentés is sokat nyom a latba. Egy headset esetén a hangzás és a mély hangok megfelelő visszaadásának képessége csak akkor lehet tökéletes, ha az eszköz légmentesen illeszkedik a hallójáratba. Amennyiben ez nem történik meg, a hangkép szétesik, a mély hangok elvesznek, amitől a hangzás is idegenné válik.

Készülék ára

A kívánt headset vagy fülhallgató kiválasztásánál nagy kérdés szokott lenni az ár versus hangminőség. Egy egyszerű, piaci kifejezéssel élve azt kell mondjuk: olcsó húsnak híg a leve. Általában a minőség és a termék ára egyenes arányosságban csökken és növekszik, így ha ezt a szempontot figyelembe vesszük, akkor a lehetőségeink számát máris sikerült leszűkíteni.

Akkumulátor teherbírása

Amennyiben vezeték nélküli fülhallgatóra vagy headsetre esik a választás, fontos szempont az akkumulátor teherbírása. A termékleírásban általában mindig fel vannak tüntetve az akkumulátor teljesítményére és élettartamára vonatkozó becslések, mind aktív, mind készenléti állapotban.

Merülj el a Yettel márkás fülhallgatóinak és headsetjeinek választékában!

A Yettel kínálatában számos márkás fülhallgató és headset közül válogathatsz a fenti szempontok alapján. Legyen szó vezetékes vagy vezeték nélküli változatról, nálunk mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő eszközt: válogass körültekintően, vásárolj tudatosan!