var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Az 5G forradalma: gyors internetelérés bárhol, bármikor

5G

Az 5G a vezeték nélküli mobilhálózatok 5. generációja, amelynek technológiája forradalmi előrelépést jelent mind az otthoni, mind az ipari felhasználás szempontjából. Legnagyobb pozitívuma, hogy elődjeihez (a 2G-hez, 3G-hez és 4G-hez) képest sokkal stabilabb internetkapcsolatot, alacsonyabb késleltetést és nagyobb sebességű összeköttetést ígér, ezáltal az IoT-eszközök működtetésére is alkalmas.

Vitathatatlan előnyei ellenére, azonban sokan még mindig szkeptikusan állnak az 5G-hez, ezért a következő bekezdésekben részletesen bemutatjuk az átütő technológia jelentőségét, felhasználási módjait és legfontosabb tudnivalóit.  

Miért számít úttörőnek az 5G-technológia?

Az internet-hozzáférés iránti igény jelentősen megnövekedett az olyan új technológiák megjelenése óta, mint a mesterséges intelligencia, az IoT (tárgyak internete) és az automatizálás. A korábbi mobilhálózatokat azonban nem ilyen mértékű adatmennyiségre és kapacitásra tervezték, ezért e téren is fejlesztésekre volt szükség.

Az 5G le- és feltöltési sebessége, nagy sávszélessége meghozta a várt eredményeket, így támogatni tudja az összes olyan eszközt, amely kizárólag nagy sebességű kommunikáció és gyors adatelemzés mellett képes hatékonyan működni.

Az 5G gyakorlati használata a mindennapokban

Ahogyan arról a bevezetőben is írtunk, az 5G-vel működő mobilinternet mikro és makro szinten, tehát a magánéletünk során, de társadalmi-gazdasági szempontból is rengeteg segítséget nyújthat. A következő bekezdésekben bemutatjuk az 5G technológia felhasználási módjait, és azok előnyeit.

Hétköznapi felhasználás

Az újabbnál újabb technológiai megoldásokat és a rohamosan megnövekedett adatigényeket látva, csak idő kérdése volt, hogy a fejlesztők mikor hozakodnak elő egy még jobb és gyorsabb mobilhálózattal. A fejlesztések során az elsődleges cél az volt, hogy a 4G kapacitásait meghaladva, a sorban következő verzió képes legyen pillanatok alatt összekapcsolni mindent és mindenkit – a vezeték nélküli hálózattal működő elektronikai gépektől és tárgyaktól kezdve a különböző iparágakig.

Így született meg az 5G, amely magasan felülmúlta elődjét: megközelítőleg tízszer gyorsabb nála, fele annyi idő alatt válaszol és 1 km²-en körülbelül 1 millió eszközt képes egyszerre kiszolgálni. A mindennapos megtérülése átlagos felhasználói szinten is érezhető, amennyiben valakinek a foglalkozásához, hobbijához elengedhetetlen a gigaméretű fájlok azonnali megszerzése vagy például a 4K-s videók streamingje. Az alacsony késleltetésnek hála 5G-vel mindenki elfelejtheti, hogy milyen az, amikor az internet szakadozik vagy egy videó pufferel. 

5G és IoT - a forradalmi technológia előnyeiről vállalati szempontból

Az 5G az első olyan mobilhálózat, amelyet az alapoktól kezdve úgy terveztek, hogy támogassa a Dolgok Internetének (IoT) felhasználási eseteit. Az IoT röviden a vezetékes és a vezeték nélküli internettel kompatibilis eszközök vagy gépek kommunikációját jelenti. IoT kapcsolattal működnek például az okoseszközök - mint telefon, tablet, okosóra -, és az összes olyan intelligens háztartási gép, illetve önvezető autó, amely képes adatokat küldeni és fogadni.

Ebből is jól látszik, hogy az 5G képességeiben hatalmas potenciál és innovációs lehetőség rejlik – íme néhány példa.

Önvezető autók

Az autonóm, más néven önvezető autókat korábban nem tartották elég megbízhatónak, mert a járműveknek túlságosan sok időbe telt az információk küldése és fogadása. A csökkentett idő pedig ebből a szempontból igencsak kritikus szemponttá vált, hiszen egy autonóm autónak azonnal és pontosan fel kell tudni mérni a saját helyzetét, például a gyalogosokhoz, a forgalomirányító táblákhoz vagy más járművekhez képest.

Az 5G-technológia alacsony késleltetése azonban rengeteget javított az adatok kiszámíthatóságán, biztonságán és a járművek gyors döntéshozatalán, amelynek köszönhetően az új mobilhálózat ezen a területen is hatalmas előrelépést hozott.

Intelligens gyárak

Az 5G-s mobilhálózatok kiemelkedő lehetőségeket kínálnak a gyártóknak is. Az IoT-eszközök 5G-vel való összekapcsolása olyan intelligens gyárak létrehozását teszi lehetővé, amelyekben többezer okoseszköz tud problémamentesen kommunikálni egymással.

Így a különböző érzékelők és kamerák vezeték nélkül is összekapcsolhatók, amelyek valós időben tudnak adatokat gyűjteni. Továbbá egy intelligens szenzortechnológia fontos előrejelzésekkel tud szolgálni, legyen szó akár a tervezési folyamatokról, a berendezések élettartamáról vagy a gépek karbantartásáról.

Virtuális és kiterjesztett valóság

Az 5G alacsony késleltetése és nagy sávszélessége több területen is hozzájárul a VR/AR-ben (virtuális és kiterjesztett valóságban) rejlő lehetőségek kiaknázásához. A két modern technológia mobiltelefonok, headsetek, okosszemüvegek és más csatlakoztatott eszközök segítségével működik. Használatuk során valós észlelésre tehetünk szert, digitális környezetben, ezért mára már számos felhasználási területük van.

A VR technológia célja, hogy teljes mértékben elszigetelje a felhasználót a valóságtól és egy általa vezérelhető virtuális világba helyezze. Egy ilyen környezetben a felhasználók 360 fokos látóteret kapnak, amely során interakcióba léphetnek a virtuális tárgyakkal vagy más virtuális személyekkel.
A VR-t gyakran alkalmazzák játékokban, szimulációkban, illetve oktatási vagy egészségügyi területen is.

Ezzel szemben az AR a digitális tartalmakat/információkat ülteti át a valóságba, például 3D-s objektumok, feliratok vagy animációk formájában.

Az AR-t mostanra szintén számos területen alkalmazzák: a szórakoztató játékoktól kezdve, a marketingen és reklámkampányokon át (például a felhasználók virtuálisan kipróbálhatják a bevezetésre kerülő termékeket szolgáltatásokat), egészen az irányított karbantartásig, turizmusig, oktatásig, építészeti folyamatokig. 

Tévhitek eloszlatása: az 5G-technológia legfontosabb tudnivalói

Az 5G-technológia teljes hátterének megismeréséhez nagyon fontos a köztudatban lévő félreértések tisztázása.  

4G-s vagy 5G-s hálózat - nem létezik jó vagy rossz döntés

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hazai mobilhálózatok javarészt jól működnek, mind a lefedettség, mind a kapacitás szempontjából. Épp ezért sokan úgy gondolják, hogy az 5G-re valójában semmi szükség. Ezen a ponton viszont fontos kiemelni, hogy ez a kérdéskör soha nem fekete vagy fehér.

Ahogyan azt többször kihangsúlyoztuk, az 5G magasan meghaladja a korábbi hálózatok képességeit: szemben a 4G 20 és 30 Mbps sebességével az 5G 150-250 Mbps sebességet képes produkálni, míg a 4G által biztosított 20-40 milliszekundumos késést 10-20 milliszekundumra tudja redukálni.

Az értékbeli különbségek ugyan látványosak, de tény, hogy ezekre a kvalitásokra nem mindenkinek van szüksége a mindennapok során. Ennek értelmében, nem beszélhetünk jobb vagy rosszabb lehetőségről; a személyes preferenciák döntik el, hogy kinek és melyik mobilhálózat lesz kézenfekvőbb és optimálisabb megoldás.

Az 5G-tornyok technológiájáról és egészségre gyakorolt hatásáról

Az 5G technológia elérését az 5G képes bázisállomások/tornyok teszik lehetővé, amelyek jellemzően, a nagyobb adatátviteli sebesség elérése érdekében, magasabb frekvencián nagyobb sávszélességet használnak, mint az előző generációk. Mindezt kiegészítik új antenna megoldások is. 

Az 5G-tornyok megjelenésekor sokan aggódni kezdtek a szervezetet érő elektromágneses sugárzástól, amely miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve Magyarországon az MTA szakértői bizottsága is részletesen vizsgálta a helyzetet. A kutatások során kiderült, hogy a nemzetközi testületek által meghatározott hatáértékek alatt, elektromágneses teret megfelelően alkalmazó technológiák - beleértve ebbe az 5G-t is, amelynek technológiai alapja majdhogynem megegyezik a 4G mobilhálózatéval -, nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Tekintve, hogy a magyarországi szolgáltatók betartják az egészségügyi határértékekre vonatkozó jogszabályokat, így az 5G frekvenciasávok miatt nem érdemes aggódni.

Élvezd az 5G nyújtotta előnyöket a Yettel segítségével!

5G

Megtetszett, amit az 5G-ről olvastál? Szívesen kipróbálnád, hogy milyen előnyökkel jár, hogyha az 5. generációs mobilhálózatot használod a hétköznapok alatt? Akkor itt az idő, hogy felfedezd a kínálatunkban elérhető 5G-s szolgáltatásokat, különös tekintettel az OtthonNet Pro csomagunkra!

Így garantáltan fel tudod pörgetni az otthoni netezés perceit, hiszen az ajánlat részeként korlátlan adatkeretet - és a megfelelő vételi adottságok mellett -, akár 1000 MBit/s letöltési sebességet is biztosítunk. Neked már csak annyi a dolgod, hogy a lakóhelyeden leellenőrizd a hálózati lefedettséget, majd az ügyfélszolgálati elérhetőségeink egyikén, felvedd velünk a kapcsolatot