A biztonságos vezetés alapszabályai: a megfelelő magatartástól a legjobb autós kiegészítőkig

A biztonságos vezetés nem csupán kötelesség, hanem a forgalomban résztvevők élete védelmének alapvető feltétele. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy – akár az időjárási viszontagságok, a jármű meghibásodása vagy mások vezetési kultúrája miatt – milyen gyorsan alakulhatnak ki veszélyes helyzetek, ráadásul úgy, hogy kis figyelmességgel elkerülhetőek lettek volna.

Bár mások viselkedését nem befolyásolhatjuk, de néhány alapszabály betartásával sokat tehetünk a rizikós szituációk és közúti balesetek kockázatának csökkentéséért. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen óvintézkedéseket célszerű megtenni felelősségteljes sofőrként, és mely autós kiegészítőket érdemes beszerezni a biztonságosabb közlekedés érdekében.

Kockázatcsökkentő tippek a biztonságos vezetéshez

Akár autóval, akár más járművel veszünk részt a forgalomban, mindannyiunk felelőssége, hogy a biztonságos vezetés feltételeinek eleget tegyünk. Íme néhány jótanács, amelyekkel csökkenthetjük a problémás helyzetek kialakulását.

Tervezés és ellenőrzés – készítsük fel magunkat és az autónkat is az útra!

Sok balesetre és az ahhoz vezető helyzetek kialakulására nincs ráhatásunk. Ha viszont kapkodó vezetési stílusunk vagy autónk hirtelen meghibásodása miatt kerülünk bajba, akkor azonnal érezhetjük a felelősség súlyát. Ezért indulás előtt az első és legfontosabb, hogy a forgalomban való részvétel hosszától függetlenül mindent előre tervezzünk meg és ellenőrizzünk. Mire gondolunk pontosan?

Sokan egyáltalán nem, vagy csak hosszabb utak esetén nézzük meg előre az útvonalat – tehát sokkal kevesebbszer, mint az indokolt lenne. Abból kiindulva, hogy az ismeretlen utak ellenőrzésekor több olyan akadályra is fény derülhet, amelyekkel egyébként nem számoltunk volna, nagyobb az esély, hogy egyáltalán nem vagy kevesebbszer kerülünk stresszes helyzetbe. Ezzel megkíméljük magunkat a hirtelen eluralkodó pániktól és a váratlan, más sofőröket zavaró döntéseinktől.

Az útvonal mellett célszerű az autó műszaki állapotára is vetni egy pillantást, különösen akkor, ha jó ideje nem jártunk szervizben.

Érdemes ellenőrizni, hogy

 • megfelelően fognak-e a fékek;
 • van-e elegendő hűtővíz és ablakmosó folyadék a tartályokban;
 • mikor volt az utolsó olajcsere;
 • baj esetén rendelkezésünkre áll-e a megfelelő pótkerék és izzókészlet.

Ezen túl a biztonságos vezetés alappillére a guminyomás felülvizsgálata is, hiszen a kerekek tapadását jelentős mértékben befolyásolja, ha az abroncsok laposabbak (vagy épp keményebbek), mint az előírt mérték szerint ideális lenne. 

Végül, de nem utolsó sorban az időjárás-előrejelzésre is vessünk egy pillantást. Az egyes évszakokban más és más problémák merülhetnek fel, és ezekre jó, ha azonnal tudunk reagálni. Nyáron például tanácsos dupla hűtővizet tartani a csomagtartóban, míg a nagy hidegek előtt ajánlott minél előbb lecserélni a gumikat a téli szettre, és beszerezni a látásjavításhoz szükséges eszközöket (párátlanító folyadék, kaparó, stb.).

Higgadt magatartás – őrizzük meg a hidegvérünket a volán mögött!

Triviálisan hangzik, de a legtöbbet azzal tehetünk a biztonságos közlekedésért, ha az alapvető szabályokat betartva veszünk részt a forgalomban.

Például:

 • Megtartjuk a kellő követési távolságot.
 • Tiszteletben tartjuk a sebességkorlátozásokat.
 • Használjuk az indexet.
 • Csak ott előzünk, ahol lehet.
 • Figyelünk az elsőbbségadási szabályok betartására.

Persze elméletben ez egyébként is kötelező lenne, de a gyakorlat mégis inkább azt mutatja, hogy az egyre rutinosabb sofőrök szeretnek a kizárólag a saját fejükben élő KRESZ szerint vezetni.

Arra is nem egyszer látni példát, hogy az előírásoknak megfelelően közlekedőket dudálják le vagy próbálják leszorítani az útról. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, próbáljuk megőrizni a hidegvérünket, és ne hagyjuk, hogy más türelmetlensége hajszoljon bele minket balesetközeli állapotba!

Figyeljünk a fizikai állapotunkra!

Elengedhetetlen vezetés előtti állapotunk felmérése – és mégis szeretjük figyelmen kívül hagyni. Stresszesen, kialvatlanul, dehidratáltan, fejfájással mindenki hajlamosabb hibázni, hiszen rossz kondíció esetén csökken a koncentrációs képességünk, belassulnak a reflexeink, és gyakorlatilag az összes érzékszervünk tompábbá válik. Erre hivatkozva nem mindig van lehetőségünk kihúzni magunkat a vezetés alól, de ilyen esetben is van megoldás: tartsunk több pihenőt útközben!

Telefonhasználat vezetés közben – nem csak tilos, de veszélyes is!

A modern technológia fejlődésével együtt járó kihívások közül kiemelkedik a vezetés közbeni mobilozás. A KRESZ ugyan tiltja – valamint pénzbírsággal és büntetőpontokkal szankcionálja –, de mivel nem a legsúlyosabb szabálysértések közé tartozik, sokan így is bevállalják az ezzel járó rizikót. 

A telefonálás mellett minden más helyzet, amikor a készülékre koncentrálunk (üzenetküldés, képkészítés, stb.), tovább növeli a balesetveszély esélyét. Ilyenkor gyakorlatilag elfordítjuk a tekintetünket az útról, tehát az előre látható problémákra sem tudunk felkészülni, nemhogy egy hirtelen akcióra.

Egy szó mint száz, a mobilozásra vonatkozó előírásokat nem kizárólag azért kell betartani, mert kötelező, hanem mert életek múlhatnak rajta.

Autós kiegészítők felelősségteljes sofőröknek

A megfelelő vezetői magatartás betartásán túl néhány autós kiegészítő is segíthet biztonságosabbá tenni a forgalomban töltött perceket. Kötelező tartozék például az autós telefontartó, aminek segítségével egy optimális ponton, megfelelő látószögben rögzíthetjük a készülékünket. Így anélkül is nézni tudjuk a képernyőt, hogy teljes mértékben le kellene venni a tekintetünket az útról, a kezünket pedig a kormányról. Mit jelent ez a gyakorlatban? Végig követni tudjuk a navigációt a szemünkkel, miközben a hívásaink kihangosított fogadására is lehetőségünk nyílik – nem csak szabályosan, de kockázatmentesen is!

A biztonságos vezetés jegyében sokat segíthet:

 • Az autós töltő, amit a szivargyújtóhoz csatlakoztatva tudunk használni. Mivel sok térképapplikáció felhívja a figyelmet az úton lévő veszélyforrásokra, nem árt, ha a telefonunk a vezetés alatt végig üzemképes.
 • A Bluetooth-os átalakító régebbi típusú autó esetén is lehetővé teszi a telefon és a jármű audiorendszerének összekapcsolását. Ilyen módon ugyancsak lehetőségünk van a szabályos és biztonságos telefonálásra.
 • Bluetooth-os fülhallgató: ha vezetés közben halaszthatatlan hívásunk van, de nem szeretnénk, hogy a többi utas is hallja a beszélgetőpartnerünket, a vezeték nélküli fülhallgató beszerzése jelenti a megoldást.
 • Dashcam, avagy egy menetrögzítő kamera, amit általában a jármű szélvédőjére vagy műszerfalára szerelnek fel azért, hogy megörökítse, mi történik útközben. Ez a készülék egy más típusú védelmi funkciót tölt be: szabálytalanság észlelése vagy baleset esetén segít a történtek alátámasztásában.

Helyezd előtérbe a biztonságodat, szereld fel az autódat is a legalapvetőbb telefontartozékokkal!

Ahogy a korábbiak alapján most már világos lehet: a biztonságos közlekedés sokszor épp “csak” annyin múlik, hogy mennyire maradunk felelősségteljesek, türelmesek és szabálykövetőek vezetés közben. Ezért, ha a “mindent megtettem” állapotig csupán néhány telefontartozék hiányzik, érdemes az autódat felszerelni a legalapvetőbb kiegészítőkkel.

A Yettelnél az autós telefontartók, autós töltők és Bluetooth-fülhallgatók széles választéka vár: fedezd fel a teljes kínálatot!