A digitális detox mint a virtuális világ kikapcsoló gombja

A modern technológia megjelenése és állandó fejlődése rengeteg olyan lehetőséget hozott az életünkbe, amelyről korábban álmodni sem mertünk volna. Bárhol is járunk a világban, minden és mindenki csak egy kattintásra van tőlünk, amelynek szépsége magában hordozza a helyzet Achilles pontját is. Az állandó kapcsolódásnak és elérhetőségnek olykor ugyanis komoly ára van, akár függőséghez és mentális problémákhoz is vezethet.

Emiatt az elmúlt években egy új öngondoskodási trend kialakulásának, a digitális detoxnak lehettünk szemtanúi. Bár a fogalomnak még máig sincs tudományos meghatározása,  a különböző szakemberek jellemzően ugyanazt a folyamatot értik alatta: a digitális méregtelenítés az online világ és a digitális technológiák bizonyos ideig tartó bojkottálása iránti elkötelezettséget.

Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk a témakör hátterét, a képernyőfüggőség mögött álló okoktól a digitális detox nyújtotta pozitív hatásokig.

A telefon rabságában – a képernyőfüggőség hátteréről és árulkodó jeleiről

Napjainkra már számos kutatást és tanulmányt lehet olvasni a mobiltelefon- és képernyőfüggőség kialakulásáról. Az igazság viszont az, hogy elég egy kicsit körbenézni a környezetünkben vagy megfigyelni a saját felhasználói szokásainkat, és látható, hogy a digitalitás milyen mértékben tarthat rabságban minket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes orvosok és mentálhigiénés szakemberek véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy a túlzásba vitt készülékhasználat valóban függőség vagy inkább impulzuskontroll-probléma.

Vannak, akik teljes mértékben vonakodnak a függőség szó használatától, de mindeközben azt is látni kell, hogy az így fellépő állapot sok hasonlóságot mutat bizonyos viselkedési függőségekkel, amilyen például a kényszeres szerencsejáték is. 

Egyezés lehet a(z):

 • kontrollvesztettség,
 • viselkedéskorlátozás során fellépő nehézségek érzése (kitartás hiánya),
 • ingerlékenység és szorongás (megvonás esetén),
 • viselkedésből eredő negatív következmények átélése, stb.

Ezeket a tényeket erősíti  az is, hogy a túlzásba vitt mobilhasználat képes dopamint (neurotranszmittert) termelni, amely akkor szabadul fel az agyban, amikor jutalmat kapunk vagy valaminek nagyon örülünk.

Nem titok, hogy számos telefonos alkalmazást úgy terveztek, hogy újra és újra visszatérjünk hozzájuk a pozitív társadalmi megerősítés (lájkok, kedves kommentek) miatt, amelyek ugyanúgy dopamin-felszabadulást okozhatnak. Így kialakul egy örömciklus - majd az ahhoz való ragaszkodás is -, amíg egy ördögi körforgás részeként fordulóponthoz nem érünk: innentől a telefonra már nem egy funkcionális és élvezeti cikként tekintünk, hanem egy olyan eszközként, amelyet “muszáj” a kezünkbe venni. 

Árulkodó jelek:

 • A közösségi médiában, okostelefonos vagy számítógépes alkalmazásokban való tevékenységek vagy a videójátékozás rengeteget időt felemészt az életedben.
 • Nem sikerül elvégezni a napi teendőidet, mert mindig máshová koncentrálsz.
 • Egyre több időt töltesz a virtuális térben a szeretteiddel is ahelyett, hogy a kapcsolataidat személyes találkozások során ápolnád.
 • A social platformoknak való mindennapos kitettség miatt - mások “tökéletes életével” szembesülve -, fokozatosan csökken az önbizalmad.
 • A fizikai tevékenységeid teljes mértékben háttérbe szorulnak.

Pápá képernyőfüggőség, helló digitális detox!

Nevezzük akár impulzuskontroll-problémának vagy függőségnek, egy biztos, a képernyő(k) előtt töltött végtelen mennyiségű idő egy megoldandó helyzetté vált. Ezáltal jött létre a digitális detox, amely során egy ideig-óráig tudatosan kiszakítjuk magunkat a digitális térből, eltávolítjuk magunkat a különböző technológiai eszközeinktől, és az azokkal végzett tevékenységeinktől.

Habár a kezdeményezés és a gondolat jelentősége vitathatatlan, a mai modern világban kifejezetten nehéz hosszú időre magunk mögött hagyni az elektronikus eszközeinket, főleg, ha azok a munkánkat is segítik. Épp ezért a digitális méregtelenítés leghatékonyabb módja, ha kis lépésekben, fokozatosan választjuk le magunkat a készülékeinkről, és az életmódunknak megfelelően kezdünk el új szabályokat követni.

Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, de tényleg elég kicsiben kezdeni:

 • A push értesítések kikapcsolásával, és a repülőgép-üzemmód gyakori alkalmazásával. Így a nyugodtabb perceket, szüneteket valóban a pihenésnek tudod szentelni.
 • Telefonmentes idősávok kialakításával, amelyek tetszés szerint lehetnek az étkezések, de komplett napok is, amikor hétvégén nem dolgozol vagy szabadságon vagy.
 • A “nap első és utolsó órájának” taktikájával, miszerint a felkelés első pillanatában és a lefekvés előtti utolsó percekben nem nyúlsz a telefon után, ezzel lehetőséget adva a kiegyensúlyozottabb alvásnak.

A digitális méregtelenítés előnyei

Bárhogyan is vágsz bele a digitális méregtelenítés folyamatába, már azért is büszke lehetsz magadra, hogy egyáltalán elkezdted, és adsz egy kis szabadságot az elmédnek és a testednek.

“Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek”, és nem kizárólag azért, hogy a hétköznapok során még tudatosabbá válj, hanem hogy a fizikális és mentális egészségedet is előrébb lendíthesd.

A következő bekezdésekben bemutatjuk a digitális detoxszal járó előnyöket.

Alacsonyabb stresszszint

Az állandó készenléti állapot és késztetés az értesítések, e-mailek, SMS-ek, stb. ellenőrzésére, megválaszolására nagyon kimerítő, és egy idő után igencsak nyomasztó is. Bár eleinte a digitális méregtelenítés önmagában is egy stresszes folyamat - amiért olyan szokások ellen próbálunk fellépni, amelyek a megszokásainkká váltak -, azonban minél többet gyakoroljuk, hogyan kell kikapcsolódni, annál közelebb kerülünk az egészségesebb testi-lelki egyensúly kialakításához.

Alvásciklus helyreállítása

Egyre több kutatást lehet olvasni arról, hogy az elektronikus eszközeink milyen mértékben stimulálják túl az agyunkat, ezzel felborítva az alvásciklusunkat. Ezáltal minél kevesebb a képernyőidő (különösen a lefekvés előtti órákban), biztos, hogy sokkal pihentetőbb alvásban lehet részünk.

Egészséges egyensúly kialakítása és produktivitásnövelés

Akinek a munkája telefonról és laptopról is bármikor elérhető, szinte biztos, hogy beleesik abba a hibába, hogy a szabadidejében is azzal foglalkozik. Ezért a digitális detox nemcsak a testi-lelki, hanem a magánélet és karrier egészséges egyensúlyának fenntartása szempontjából is fontos lépés. Ráadásul ha sikerül megtalálni a számunkra ideálist balanszt - ezáltal pedig többet pihenünk -, a teljesítményünk minősége is nagymértékben növekedni fog.

A kimaradástól való félelem csökkentése

A social media platformok állandó görgetése nagyon sokféleképp befolyásolhatja a lelki mechanizmusainkat, és valljuk be, sokszor nem épp pozitív módon. Tisztelet a kivételnek, de a közösségi médiában látottak ritkán mutatják be az élet legnehezebb és legrosszabb perceit, legtöbbször csak a “tökéletessel” szembesülünk.

Hatalmas családi ház, sportkocsi, luxusutazás, házasság, gyermek: még ha volt is időnk felállítani a saját normáinkat, és sikerült priorizálni, hogy mikor és mire szeretnénk időt szánni, a sok plusz inger még akkor is torzíthatja az elképzeléseinket, hogyha biztosak vagyunk bennük. Akarva akaratlanul belénk ivódhat a kimaradástól való félelem (=FOMO), úgy érezhetjük, hogy állandóan le vagyunk maradva másokhoz képest, amely időszakosan teljesen megbéníthatja az egyéni haladásunkat.

Minél tudatosabban tudunk távol maradni mások életétől online, minél kevesebb időt töltünk mások életének nézegetésével, annál biztosabb, hogy képesek vagyunk tudatosítani: a saját utunkon járunk, és pont ott tartunk, ahol kell.

Önképfejlesztés

Ahogy az életünk, úgy önmagunk kapcsán is gyakran azon kaphatjuk magunkat, hogy az egyéni (külső-belső) értékeinket szüntelenül összevetjük másokéval…természetesen online, amikor aligha látjuk, hogy mi zajlik a háttérben. A digitális méregtelenítés és a social platformoktól való elhatárolódás az önképzavarok elharapódzását is képes csökkenteni vagy megfékezni – lehetőséget ad rá, hogy önmagunkra összpontosítsunk anélkül, hogy mindig azt néznénk, ki és miért “jobb, szebb, ügyesebb” nálunk.

Ha digitális méregtelenítés, akkor egyéni stratégia!

A képernyő előtt eltöltött idő függvényében digitális detoxra mindenkinek más és más mértékben lehet szüksége. Ennélfogva célszerű saját stratégiát kidolgoznod, és nem mások módszereit felhasználni, amikor a méregtelenítés útjára lépsz. Hidd el, már az egészen kis változások is hatalmas eredményt hoznak majd a mindennapok során!