Miért éri meg DUAL SIM-es mobilra váltanod?

Új telefon után nézel, vagy nemrég vásároltál egy Dual SIM-es mobilt? Kíváncsi vagy, mire számíthatsz és milyen előnyökkel bír? Szeretnéd tudni, van-e bármiféle hátránya? Esetleg az érdekel, milyen Dual SIM fajták léteznek a piacon és melyik mikor hasznos? Cikkünkből mindezekre a kérdésekre részletes választ kapsz.

A DUAL SIM JELENTÉSE

Mindegyik mobiltelefon elengedhetetlen kelléke a SIM-kártya, amely segítségével beazonosítható vagy, csatlakozni tudsz a mobilhálózathoz, és akár a szükséges információkat is tárolhatod (például telefonszámok). A kezdetek kezdetén még csak egy SIM-kártyával rendelkeztek a készülékek, de manapság egyre elterjedtebb az úgynevezett Dual SIM-es telefon.

Ahogy az a nevéből kikövetkeztethető, a Dual SIM-es, avagy kétkártyás telefonok két SIM-kártyával is rendelkezhetnek. Ez mindig az adott telefon típusától függ, de manapság egyre több modell érhető el két SIM-tartóval. Sőt, van olyan gyártó, aki három, vagy négy SIM-kártyának alakít ki helyet.

Nézzük is meg, pontosan hogyan működik és milyen Dual SIM fajtákat különböztethetünk meg.

A DUAL SIM TELEFON MŰKÖDÉSE

A Dual SIM mobiloknak négy fajtáját különböztethetjük meg. Mindegyiknek eltérő a működése és más helyzetekben lehet hasznos, ezért jó, ha képbe kerülsz.

DUAL SIM SWITCH, AVAGY DUAL SIM PASSIVE

Ez a fajta működésben gyakorlatilag megegyezik az egy SIM-kártyás telefonokkal: bár technikailag két SIM-kártya kerül behelyezésre, egyidőben csak az egyiket lehet használni, a másik teljesen elérhetetlen. A két SIM egy rádiójelen osztozik, szóval csak az egyik képes telefonhívást, illetve üzeneteket fogadni. Ahhoz, hogy a másik SIM-et lehessen használni, manuálisan át kell kapcsolni.

Ilyen megoldást követ például a Nokia C1-00. Aggodalomra azonban semmi ok, a mai okostelefonok egyáltalán nem alkalmazzák ezt.

KETTŐS KÉSZENLÉTI SIM, AVAGY DUAL SIM STANDBY

A Dual SIM Standby telefonoknál mindkét SIM aktív és folyamatosan kapcsolódik a hálózatra, és ameddig egyik SIM sincs használatban – azaz úgynevezett Standby módban vannak -, mindkettő elérhető. Amint az egyik SIM-kártya használatra kerül, inaktiválódik a másik.

Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy ha a SIM1-en felveszed a telefont és beszélgetsz, a SIM2 addig “a szám jelenleg nem kapcsolható” üzenetet küld a hívó félnek. Illetve ha az egyik SIM-en 4G-n nézel videókat, vagy töltesz le egy nagyobb fájlt, a másik SIM addig 3G-n vagy 2G-n fut. Szerencsére azonban a 4G LTE bevezetése óta ez már nem okoz problémát: a legtöbb, 2018 után piacra dobott Dual SIM-es telefon esetében mindkét SIM-kártya 4G-vel hasít.

Ennek hátterében az áll, hogy a Dual Standby SIM-kártyás telefonok csak egy rádió adó-vevővel rendelkeznek, szemben a hamarosan ismertetésre kerülő Dual SIM Active mobilokkal. A pozitív hozadéka ennek az egy rádiós megoldásnak a magasabb akkumulátor élettartam.

A legtöbb Dual SIM-es okostelefon ezzel a móddal rendelkezik és az esetek legnagyobb részében tökéletesen kiszolgálja a felhasználó igényeket. A mobil beállításai között megadható, hogy a SIM2-re érkező hívásokat is a SIM1 fogadja, így a SIM2 szabadon alkalmazható SMS-ezésre, vagy bármilyen személyes használatra. Dual SIM Standby található például a Sony Xperia 10 II-ben, az LG Velvet-ben, illetve a Samsung termékcsaládban is.

Az Apple is kiadta Dual SIM-es modelljeit, bár némi limitációval: az iPhone XS, iPhone XS Max, az iPhone XR, és a legújabb iPhone 12 is támogatja a kétkártyás használatot, azonban csak egy nano SIM és egy úgynevezett eSIM használatával. Az eSIM egy digitális SIM-kártya, ami jelenleg csak nagyon limitált számú országban és szolgáltatónál érhető el, de folyamatosan emelkedik az elterjedtsége.

KETTŐS AKTIVITÁSÚ SIM, AVAGY DUAL SIM ACTIVE

A Dual SIM Active azt jelenti, hogy mindkét SIM-kártya egyidejűleg csatlakozik a hálózatra, és a két rádió adó-vevőnek köszönhetően egyszerre képes fogadni a telefonhívásokat, illetve adatforgalmat lebonyolítani. Ha a SIM1-en éppen beszélgetsz valakivel, de a SIM2-re hívás érkezik, a SIM2-n a hívó fél várakoztatva lesz.

A két rádiónak nagy hátránya, hogy jelentősen csökken a mobil töltöttségi szintje, ráadásul mivel nagyon drága előállítani ezt a technológiát, igazi kihívást jelent Dual SIM Active telefont találni.

HYBRID DUAL SIM

Sok készülék hibrid megoldást alkalmaz, azaz a Dual SIM-kártya tálcán két SIM-kártyahely található: az egyik kifejezetten SIM-kártyának, míg a másik SIM-kártyának vagy egy microSD-kártyának kialakítva. A felhasználó döntheti el, hogy inkább Dual SIM-ként szeretné használni mobilját, vagy extra tárhelyet szeretne. A telefon kiválasztása során érdemes tehát tájékozódni arról, pontosan milyen a SIM-kártyahely kialakítása.

Meglévő telefonodnál pedig egyszerűen meggyőződhetsz róla, mivel állsz szemben: amennyiben a második SIM-nyílásra SIM2 helyett ez szerepel, hogy SIM2/microSD, hibrid Dual SIM-mel van dolgod.

Dual SIM

KIKNEK ÉRI MEG A HASZNÁLATA, MIK A FŐBB ELŐNYÖK?

Megannyi okod lehet arra, hogy Dual SIM-es készülék mellett dönts. Nézzük is sorra ezeket.

CÉGES ÉS SZEMÉLYES HASZNÁLAT EGYBEN

Vállalkozóként véletlenül a magán számodat adtad meg egy ügyfelednek? Temérdek üzenet és hívás érkezik mind a céges, mind a privát számodra? Dual SIM esetén könnyen megteremtheted az egyensúlyt: anélkül különítheted el a munkahelyi kapcsolattartást a magánéletedtől, hogy két mobilkészülék között zsonglőrködnél. A számtalan okos beállításnak hála gyorsan rendszerezheted a káoszt és egy olyan rendszert alakíthatsz ki, ami teljes mértékben megfelel a te igényeidnek.

Az meg már csak hab a tortán, hogy ha eddig egyetlen okostelefonnal menedzselted le az életed munka-személyes használat fronton, a Dual SIM-re váltásnak hála búcsút mondhatsz a hóvégi telefonszámla feletti gubbasztásnak egy számológéppel a kezedben. A két SIM-kártya jól elkülöníthetővé teszi a használat célját, így könnyen meg tudod mondani, melyik kiadás volt üzleti célhoz köthető.

HELYI KÜLFÖLDI TARIFA UTAZÁSHOZ, VALAMINT TELJES LEFEDETTSÉG

Üzleti útra mész, esetleg külföldön tanulsz? Akkor bizonyára van egy helyi SIM-kártyád, és egy magyar SIM-ed is. Mindig az a mobilod van kéznél, amelyik országban éppen tartózkodsz és reménykedsz, hogy nem érkezik hívás a másikra? Van ennek egy egyszerűbb módja: rakd be mindkét SIM-et egy Dual SIM-es okostelefonba és élvezd ki a helyi tarifa adta előnyöket, miközben magyar szeretteid, és magyar üzlettársaid számára is elérhető vagy.

Arról nem is beszélve, hogy ha külföldön nyaralsz, bizonyára szeretnél olcsóbban netezni, esetleg telefonálni. Elég csak megvenned az igényeidnek megfelelő helyi SIM-et és máris hasíthatsz a világhálón.

FELHŐTLEN BESZÉLGETÉS A CSALÁDTAGOKKAL, BARÁTOKKAL

Különböző szolgáltatónál vannak a haverok vagy a családtagok? Felejtsd el a magas percdíjakat, beszélj mindenkivel hálózaton belül. Csak válaszd ki, melyik SIM-ről indítanád a hívást és kezdődhet is a beszélgetés.

KÁRTYAFÜGGETLENSÉG KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL

Két jó ajánlatot is találtál – az egyiket hívásra, a másikat netezésre – és nem szeretnél választani? Szerencsére nem is kell. Használd bátran mindkét előfizetést egy mobilon belül.

KÉT KÉSZÜLÉK EGYBEN: KÖLTSÉGHATÉKONY ÉS FELEANNYI A GOND

Kétségkívül olcsóbb megoldásnak bizonyul egy Dual SIM-es telefont megvásárolni és használni, mintsem két különállóra beruházni. Plusz jó hír, hogy kisebb az esélye, hogy elhagyod mobilod, hiszen csak egyről kell tudnod, hova is raktad.

Nem kell azt sem folyamatosan monitoroznod, milyen töltöttségi szinten vannak a készülékeid: egy telefon, egy töltő, feleannyi gond. Ráadásul a két SIM-kártyából kifolyólag extra tárhelyhez juthatsz: egyiken tarthatod a telefonos kontaktokat, míg a másikon például a fontosabb fájlokat.

DUAL SIM PROBLÉMÁK: EZEK A LEHETSÉGES HÁTRÁNYOK

Mint mindennek, a Dual SIM-nek is lehetnek hátrányai. Ezek egy része nagyban függ a telefon típusától, de azért jó, ha tisztában vagy velük.

NEM MINDEN KÉSZÜLÉK DUAL SIM-ES

Sajnos előfordulhat, hogy az általad kiszemelt modell nem érhető el Dual SIM funkcióval. Szerencsére azonban a nagy telefongyártók felismerték az igényt és legújabb készülékeik már zömében Dual SIM-mel is rendelkeznek.

GYORSAN MERÜLŐ AKSI

Általánosságban elmondható, hogy a kétkártyás használat gyorsabban meríti az akkumulátort. Gondolj bele: egy készülék bonyolítja le kettő helyett a hívás-és adatforgalmat. Nem csoda, ha az igénybevétel miatt gyakrabban kell töltened. Érdemes lehet venni egy power bank-et, így bármilyen gyakran is veszed elő mobilod, mindig üzemkész lesz.

MICROSD VAGY MÁSODIK SIM-KÁRTYA?

Ahogyan azt már a Hybrid Dual SIM-nél említettük, készüléktől függően bizony néha fel kell áldoznod az extra tárhelyet annak érdekében, hogy egy második SIM-et is használhass.

EL(NEM)ÉRHETŐSÉG

Adódhat olyan helyzet, amikor te már hívásban vagy az egyik telefonszámodon, de valaki a másikat próbálja meg éppen elérni. Ilyenkor – készüléktől függően – nem leszel elérhető a másik félnek. Semmi gond, amint letettétek a telefont, indíthatod is a visszahívást.

EGY KIS ODAFIGYELÉS NEM ÁRT

Előfordulhat, hogy véletlenül felcseréled a két SIM-et és a privát számodról hívod fel kollégád, vagy a magyar kártyádról kezdesz el netezni egy külföldi országban. Ezek a bakik óhatatlanul előfordulhatnak, ezért érdemes – főleg, ha új neked még a Dual SIM – tudatosítani magadban, hogy pontosan mire készülsz és ahhoz melyik SIM-et veszed igénybe.

MEGÉRI TEHÁT DUAL SIM OKOSTELEFONT VÁLASZTANI?

Habár kétségtelenül belefuthatsz néhány kellemetlenségbe a kétkártyás mobilok kapcsán, azt azért szögezzük le, hogy egy igazán költséghatékony és számos szempontból hasznos megoldásról van szó.

Ha elhatároztad, hogy neked Dual SIM telefonra van szükséged, akkor már csak a tökéletes készülék kiválasztása van hátra. Ahány felhasználó, annyi preferencia, ezért szánj elegendő időt arra, hogy végigböngészd a kínálatot. A befektetett energia hamar megtérül, hiszen olyan okostelefonra teszel szert a végén, ami az összes kívánt funkcióval rendelkezik.