Elveszett telefon helymeghatározása

Minél több mindenre használjuk mobilunkat, annál kellemetlenebb tud lenni, ha nem találjuk. Szerencsére a gyártók mindent megtesznek, hogy segítsenek ilyenkor - bizonyos esetekben akkor is, ha a készülék nincs a netre csatlakoztatva vagy akár teljesen lemerült.

Elveszett telefon bemérése - alkalmazások és szolgáltatások

A Google-ban és más keresőkben számos cég reklámozza magát azzal, hogy gyártótól függetlenül képes megtalálni mobiltelefonunkat - csupán csak pár adatot, illetve egy kisebb összeget kér cserébe. 

Ezeket a szolgáltatásokat nem javasoljuk - már csak azért sem, mert napjainkban szerencsére mind az iOS, mind az androidos készülékekben van megbízható és ingyenes megoldás. 

Egyes gyártók saját keresési szolgáltatással is segítik vásárlóikat, hogy megtalálják eltűnt készüléküket - ezek gyakran előzetes engedélyezést igényelnek, így vásárláskor érdemes rászánni pár percet a témára, hogy később ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés.

Cikkünkben az Android és iOS alapszolgáltatásai mellett bemutatjuk a Samsung és a Huawei készülékek által biztosított lehetőségeket is.

Mobiltelefon bemérése telefonszám alapján

Mielőtt bemutatnánk az online megoldásokat, érdemes megemlíteni a mobil net előtti idők megoldását: a telefonszám alapján történő cellainformáció lekérést. Ez Magyarországon a hatóságok privilégiuma, mi magánszemélyként nem kérhetünk ki ilyen adatokat - ugyanakkor általában jóval pontosabb információt kaphatunk az itt bemutatott online eszközökkel.

A Google telefonkereső szolgáltatása

Az androidos - és a Google-nél beregisztrált iOS-es - mobilokat a Google Készülékkereső oldalán keresztül találhatjuk meg a legkönnyebben. A szolgáltatás alapból minden androidos készüléken be van kapcsolva, így csak akkor nem fogjuk tudni elérni, ha korábban kifejezetten kikapcsoltuk ezt a lehetőséget.

Ha a készülék be van kapcsolva és WiFi-n vagy mobil neten keresztül a netre van csatlakoztatva, a Keresőben - bejelentkezés után - térképes nézetben láthatjuk a helyét (akár méteres pontossággal is, amennyiben a GPS helymeghatározás aktív rajta). Ha a GPS éppen ki van kapcsolva, a pontosság sokat romlik: ilyenkor akár pár kilométeres különbség is lehet a térképen mutatott és a tényleges lokáció között,

Ha nagyjából tudjuk, hol a telefon, de mégsem találjuk - például otthon kallódik valahol - életmentő lehet a Készülékkereső Megcsörgetés funkciója. Ezzel akkor is hangos csörgésre bírhatjuk mobilunkat 5 percen keresztül, ha a készülék amúgy néma módra lett állítva.

Elveszett iPhone és iPad megtalálása

Apple készülékeinket - legyen szó mobilról, okosóráról vagy iPad-ről - a Lokátor funkció segítségével kereshetjük meg. 

A Lokátor nagy előnye, hogy a különböző iOS készülékek együttműködésének köszönhetően akkor is képes lehet megtalálni egy készüléket, ha az éppen nincs a netre csatlakoztatva. Sőt, egyes esetekben a kikapcsolt vagy lemerült készülék helyét is meg tudjuk nézni a Lokátoron - vagy legalább azt a helyszínt, ahol a mobil akkor tartózkodott, amikor lemerült.

Fontos, hogy az Androiddal ellentétben iOS-en nekünk kell előre engedélyeznünk a Lokátort a Beállítások alatt - amíg ezt nem tettük meg, addig a telefon diszkréten őrzi helymeghatározási adatait. Be kell kapcsolnunk a helymeghatározást is: ezt a Beállítások > Adatvédelem és biztonság > Helymeghatározás menüpontban tehetjük meg.

Ha mindezzel megvagyunk, a Lokátor alkalmazással vagy az Eszközök keresése oldalra belépve nézhetjük meg, hol van telefonunk. A Google-höz hasonlóan itt is kérhetünk hangjelzést a készüléktől - ha a készülék csatlakozik a nethez, azonnal csörögni fog, ha nem, akkor lehet, hogy csak később. 

Érdemes tudni, hogy az idő fontos tényező lehet: ha 24 óránál több telt el azóta, hogy a mobil utoljára elküldte a helyzetét az Apple-nek, akkor az információ adott esetben már nem lesz lekérdezhető. Érdemes ezért azonnal akcióba lendülni, ha nincs meg a készülék.

Elveszett Huawei telefon megtalálása

A Google keresője Huawei telefonoknál is működik, de a márka saját megoldással is segít, ha nem találjuk a készüléket.

Az első lépés itt is a funkció előzetes engedélyezése: ezt a Beállítások > Felhő > Készülék keresése menüpontban tehetjük meg. 

Miután a funkciót engedélyeztük, a cloud.huawei.com oldalon tudjuk megtekinteni készülékünk pillanatnyi helyzetét - feltéve, hogy az éppen csatlakozik a nethez. Ide azzal a  Huawei-azonosítóval tudunk bejelentkezni, amit az elveszett készüléken használtunk.

Ha a készülék a közelünkben van, a Hang lejátszása menüpont segítségével csörgethetjük meg: ez erősen meríti az akkumulátort, így használata kilométeres távolságból semmiképp nem javasolt. 

A Samsung mobil kereső szolgáltatása

A Samsungnál a Mobil megkeresése oldal segít, ha nem találjuk a telefont - akár akkor is, ha az éppen nincs a nethez csatlakoztatva, de a környezetében vannak olyan Samsung készülékek, melyek igen. 

Ha szeretnénk kihasználni ezt a lehetőséget, a Beállítások > Alkalmazások > Find My Mobile menüpont alatt kell bekapcsolnunk az Offline keresés funkciót. Ugyanitt engedélyezhetjük azt is, hogy lemerülés előtt a mobilunk elküldje koordinátáit a Samsung Cloudnak.

A findmymobile.samsung.com oldalon nem csak a telefon lokációját nézhetjük meg, de meg is csörgethetjük a készüléket - vagy akár biztonsági másolatot is készíthetünk adatainkról, amit feltölthetünk a felhőbe. Így ha a telefon el is veszett, a legfontosabb adataink - például a telefonkönyvünk - megmaradnak.

2023 őszétől még elterjedtebb lehet az offline keresés

Mint láthattuk, az Apple és a Samsung mobiljainak pontos helye adott esetben akkor is lekérdezhető, ha az adott készülék nincs a netre csatlakoztatva - például mert letiltották rajta a mobilnetet. 

Mindezt az adott gyártó többi eszközének együttműködése teszi lehetővé: ezek akkor is láthatják a készüléket ha maga a mobil nincs a neten - és saját net kapcsolatuk révén továbbíthatják adatait a felhőbe.

A cikkünk írásakor - 2023. február - még fejlesztés alatt álló Android 15 előreláthatólag átveszi majd ezt a megoldást, ami áttörést jelenthet majd az elveszett, illetve ellopott mobilok területén. Androidos készülékből ugyanis sokkal több van, mint iPhone-ból vagy Samsung eszközből, így jóval nagyobb annak az esélye is, hogy egy-egy elveszett mobil mellett van másik  eszköz, ami “árulkodni” tud.