Hogyan legyünk jó digitális szülők?

Amióta az internet, valamint az okostelefonok, a számítógépek és a tabletek használata is a mindennapok alapvető részévé vált, a szülői gondviselés egy újabb területtel is kibővült. Az online világ legalább annyi kockázatot hordoz magában, mint amennyi lehetőséget, ezért napjainkban kiemelkedően fontos, hogy édesanyaként vagy édesapaként proaktívan tanítsuk gyermekeinket a mai technológiák biztonságos és felelősségteljes használatára.

De hogyan vágjunk bele? Honnan tudhatjuk, hogy jó úton járunk, és képesek vagyunk megbirkózni a digitális korban való nevelés kihívásaival, anélkül, hogy túlzottan korlátozóvá válnánk? Legfrissebb blogbejegyzésünkben részletesen bemutatjuk a digital parenting (=digitális gyermeknevelés) jelentőségét, miközben praktikus tanácsokkal és tippekkel is segítünk még tudatosabb szülővé válni.

Szülői szerepvállalás a digitális világban

Akár tetszik, akár nem, a közösségi média és az internet a gyermekek életének fontos részévé vált. Napjainkban az elektronikus készülékek napi szintű használata, a közösségi médiában való jelenlét és a webes tartalmak követése mondhatni alapvetés, éslegalább annyi pozitívumot, mint negatívumot lehet felsorolni.

Vitathatatlan, hogy az online világ elősegíti a tanulási és a szocializációs folyamatokat, valamint hozzájárul az identitás kialakításához, de a mérleg másik oldalán olyan kockázatok lapulhatnak, mind az internetes zaklatás (cyberbullying), a függőség, a káros tartalmaknak való kitettség, az álhírek, a magánélet megsértése vagy a személyes adatokkal való visszaélés.

Ezért is kapnak egyre nagyobb figyelmet a digitális szülői szerepvállalássall - más néven digital parenting - kapcsolatos témák, amelyek bemutatják, hogyan érdemes médiatudatosságra nevelni a gyerekeket.  

A médiatudatos gyermeknevelés eszköztára

Ha szeretnél jó digitális szülővé válni, de nem tudod, hogyan vágj bele, a következő tanácsok segíthetnek a fejlődés útjára lépni.

#1 Edukáció: beszélj rendszeresen az online biztonság jelentőségéről!

A gyerekek nem feltétlenül vannak tisztában az interneten és a közösségi médiában való szerepvállalás összes lehetséges kockázatával. Ezért az első és legfontosabb, hogy időben megismertesd velük a leggyakrabban felmerülő veszélyeket és azok hátterét.

Időről időre beszéld át velük, hogy milyen alkalmazásokat célszerű használni, mit érdemes elkerülni, és hívd fel a figyelmüket a kétes weboldalak, tartalmak és linkek árulkodó jeleire! Tanítsd meg őket a személyes adatokkal való érzékeny bánásmódra, és arra, hogy az online térben való cselekedeteknek ugyanolyan következményei lehetnek, mint a való világban!

#2 Naprakészség: tarts lépést a technológiai fejlesztésekkel!

Ahhoz, hogy mindig naprakész tudással edukálhasd a gyermekeidet, fontos, hogy lépést tarts a technológiai fejlesztésekkel – legyen szó új alkalmazások, elektronikai eszközök megjelenéséről vagy gyakran használt alkalmazások, weboldalak frissítéseiről.

Az  online jelenlét fontos része, hogy azokat az applikációkat is nyomon kövesd, amelyeket a gyerekek előszeretettel alkalmaznak, hiszen csak így tudod feltérképezni az egyes tartalmak jótékony, valamint káros hatásait. Egy szó mint száz: mindig fordíts időt arra, hogy megismerd a világot, amelyben a gyermekeid felnőnek!

#3 Nyitottság: mutass érdeklődést a gyermek online tevékenységei iránt!

Egy felelős és jó digitális szülő nem kizárólag a gyermek online biztonsága felől érdeklődik, de ugyanolyan figyelmet szentel a kedvenc tevékenységeinek is. Miért fontos ez? Egyrészt hozzájárul a naprakész tudás fenntartásához, másrészt elősegíti a bizalom kiépítését.

Bár benne van a pakliban, hogy ezért akár órákig nézned kell, hogyan készül el egy ház a Minecraftban, de cserébe megerősíted a gyermekben a védőháló szerepét, a megbízható felnőtt képét. Így baj esetén bátran fordul majd hozzád segítségért, ahelyett, hogy sorra halmozná a hibákat.

#4 Bizalomépítés: tartsd tiszteletben a gyermek magánéletét! 

Ahogyan arról már esett szó , az anya vagy apa és gyermek közötti bizalom a digital parenting egyik mérföldköve. Ennek a kapcsolatnak és a másikba vetett hitnek azonban több ponton is meg kell erősödnie, ezért rendkívül fontos, hogy bizonyos esetekben megálljt tudj parancsolni magadnak, és képes legyél tiszteletben tartani a gyermek magánéletét!

Főleg kiskamasz- és serdülőkorban jön el az ideje annak, hogy egyre kevesebbet ellenőrizzük a gyermekek digitális interakcióit, hiszen ekkor már nekik is egyre nagyobb szükségük van a privát szférára. A megfelelő bizalom mellett egyébként sincs szükség az állandó szülői ellenőrzésre, mert a gyermek kérés nélkül is be fog engedni a digitális életének legfontosabb részleteibe.

#5 Példamutatás: a saját online interakcióidra is figyelj oda! 

A “bort iszik, vizet prédikál” hozzáállás aligha segített még mások motiválásában. A gyerekek ma már rengeteg tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, hogy milyen módon használják az okoseszközeiket és hogyan legyenek jelen az online térben, ezért kifejezetten zavaró lehet számukra, ha utána a szöges ellentétét látják a környezetükben.

Legyél te a követendő példa a fiad vagy lányod számára az online világban is! A gyerekek legalább annyit képesek tanulni a megfigyeléseikből, mint a kimondott szavakból, ezért, ha a képernyőidő korlátairól vagy a social media platformokon megosztott tartalmak érzékenységéről beszélsz nekik, kizárólag olyan utasításokat adj, amelyeket te is képes vagy betartani – csak következetesen! 

Szülői felügyelet telefonra - még egy lépéssel közelebb az online biztonsághoz

Napjainkban a legtöbb platform, de az operációs rendszerek is rendelkeznek beépített szülői felügyelet (parental control) rendszerrel, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos beállítások után távolról is nyomon követhetővé váljanak a gyermek digitális tevékenységei. Mi több, mostanra ilyen típusú alkalmazások és szoftverek is letölthetőek és megvásárolhatóak, amelyek komplex módon - például bizonyos weboldalak blokkolásával, káros tartalmak kiszűrésével, felhasználói szokások korlátozásával, a telefon zárolásával, stb. -, járulnak hozzá az online biztonság kialakításához.

Bár a parental control szoftverek és funkciók alkalmazása tagadhatatlan előnyökkel szolgál és nagyszerű lehetőséget biztosít ahhoz, hogy jó digitális szülővé válj, mégsem helyettesítheti a nyílt és őszinte kommunikációt. A plusz lehetőségeket használd kiegészítő eszközként, de mindaddig maradj jelen a gyermeked digitális életében, amíg meg nem bizonyosodsz róla, hogy már önállóan is képes felelős döntéseket hozni!

Yettel alkalmazás

 


 NetPajzs az appon

Töltsd le vagy nyisd meg a Yettel alkalmazást,

keresd meg a menüben a NetPajzsot és rendeld meg pár kattintással, egyszerűen! 

AppStore

 

Google Play