Így oszd meg egyszerűen az internetet mobilról

Az internet-elérés sokszor életmentő lehet - akár átvitt értelemben, akár szó szerint is értve. Vannak azonban helyzetek, amikor egy adott eszközzel nem lehet a netre csatlakozni: ez lehet azért, mert egy olyan telefonnal próbálkoznak, amelyben az előfizetés nem teszi ezt lehetővé, vagy akár nincs is benne SIM-kártya, de van megannyi olyan eszköz is, amely ugyan képes Wi-Fi kapcsolatra, de az adott helyszínen épp nincs elérhető hálózat. Nézzünk először néhány példát efféle szituációkra, aztán jöjjön a megoldás!

 • Egy olyan mobillal szeretnénk netre csatlakozni, amelyben lejárt a havi adatkeret, esetleg nem működik a SIM-kártya
 • Okosórát, fitneszkarperecet használunk, amiben csak Wi-Fi működik
 • Utazás közben, szabadtéren próbálunk laptoppal internetre kapcsolódni
 • Valamilyen egyéb okoseszközzel van szükségünk adatkapcsolatra (például e-olvasóra töltenénk le könyvet, frissítenénk az autó navigációs rendszerét)

Hotspot megosztás laptopra

Oszd meg és uralkodj!

Szerencsére a mobilunk mindig kéznél van és tud bőkezű is lenni, ha úgy szeretnénk. Ez azt jelenti, hogy a saját, mobilnetes elérésünket könnyen meg tudjuk osztani másokkal. Ilyenkor a telefonunk egy Wi-Fi hotspottá változik, amelyet a megfelelő jogosultságok megadásával elérhetővé teszünk mások számára. Emellett ráadásul a mobilunkat továbbra is ugyanúgy használhatjuk mint addig, viszont a közelünkben tartózkodók életét jelentősen megkönnyíthetjük. Elsőként tisztázunk pár alapfogalmat, aztán megmutatjuk, hogy különféle mobil operációs rendszerekben milyen lépésekkel állíthatjuk be a megosztást, végül pár fontos figyelmeztetéssel is segítünk a biztonság érdekében.

A mobilos internet-megosztás alapfogalmai

 • Mobilnet: a mobilnet vagy mobilinternet olyan adatkapcsolat, amelyben az adott eszköz mobil adathálózatra csatlakozik, ez Magyarországon ma jellemzően 5G és 4G hálózatokat jelent.
 • Wi-FI: vezeték nélküli adatkapcsolat, amelyben egymáshoz viszonylag közel (10-20 méteres körzetben) működő eszközök képesek egymáshoz csatlakozni. Ez azonban automatikusan nem jelent internet-elérést, a kapcsolat csupán a másik eszközig tart.
 • Hotspot: a hotspot egy nyilvános, vezeték nélküli internet-hozzáférési pont, amelyhez Wi-Fi segítségével lehet csatlakozni. Ez lehet nyilvános (ilyenkor jelszó és egyéb azonosítás nélkül bárki hozzáférhet), vagy titkosított, ez esetben jelszóra vagy egyéb bejelentkezési módra van szükség a kapcsolódáshoz.
 • Tethering: a tethering az a folyamat, amelyben egy "gazda-eszköz" internetkapcsolatát más eszközök is használhatják. Ezzel a módszerrel oldható meg az, ha egy eszközben csak Wi-Fi működik, egy mobilnet-eléréssel rendelkező másik eszközhöz csatlakozva, azon keresztül internetezhessen.

Így osztható meg az internet Android-alapú mobilról

A legtöbb androidos mobilon könnyen elvégezhető ez a művelet - annyit érdemes tudni, hogy gyártótól függően eltérő lehet, hogy az Androidot kiegészítő felhasználói felületen pontosan hol találhatók a szükséges menüpontok, valamint ezek helye az egyes rendszerverzióknál is eltérhet. 

 1. Elsőként csúsztassuk lefelé az ujjunkat a kijelző tetejéről, ezzel elérjük a gyorsmenüt. Ezen sokszor már alapból megtalálható a Hotspot ikon, más esetekben vagy az ujjunkat tovább csúsztatva nyissuk meg a bővített gyorsmenüt, vagy a Szerkesztés ikonra koppintva hozzáadhatjuk a Hotspot ikonját a kedvenceinkhez.
 2. Tartsuk pár másodpercig nyomva a Hotspot ikont. Az itt megjelenő képernyőn megadhatjuk, milyen néven látszódjon a telefonunk Wi-Fi hotspotja és milyen jelszóval férhetnek hozzá mások. E két fő beállítás mellett megadhatunk egyéb tulajdonságokat is, valamint láthatjuk a kapcsolódó eszközöket és a hotspoton keresztül forgalmazott adatok mennyiségét. A hotspotot a képernyő tetején aktiválhatjuk vagy kapcsolhatjuk ki.
 3. Az egyszer már beállított hotspotot a későbbiekben egyetlen koppintással a gyorsmenüben kapcsolhatjuk be és ki.

Ha nem találjuk a fenti beállításokat és ikonokat a gyorsmenüben, akkor a beállítások között kereshetjük meg a hotspotra vonatkozó szekciót. Ennek a helye felhasználói felülettől függően változhat, de Samsung telefonokon például a Kapcsolatok menüpontban, a Mobil hotspot és internetmegosztás pontra koppintva találjuk meg.

Internet megosztása iOS-t futtató eszközökről

Az Apple operációs rendszerét használó iPhone-okon is hasonlóan könnyű az internet megosztása. Itt a felület egységes, legfeljebb az egyes rendszerverziók között lehet néhány apró eltérés.

 1. Koppintsunk a Beállítások ikonra, majd válasszuk a Mobilhálózat menüpontra.
 2. Itt a Személyes hotspot beállítása sorra koppintva adhatjuk meg a fent is bemutatott alapadatokat, tehát a hotspotunk nevét és a hozzáféréshez szükséges jelszót.

Így csatlakozhatunk egy mobil hotspothoz

Egy ilyen mobil hotspothoz nagyon egyszerű csatlakozni, gyakorlatilag ugyanaz a dolgunk, mintha egy otthoni vagy munkahelyi Wi-Fi hálózathoz kapcsolódnánk.

 1. Az eszközök menüben keressük meg a Wi-Fi csatlakozás menüpontját: ez eszköztípusonként eltérő helyen található, mobilon a gyorsmenüben, máshol a beállítások között vagy külön alkalmazásban.
 2. Itt kapcsoljuk be az eszköz wifijét, majd egy kis idő múlva láthatjuk a környezetünkben elérhető hotspotok nevét.
 3. Válasszuk ki a kívánt mobil hotspotot, majd a jelszó beírása után máris használhatjuk az internetet a gazda-készüléken keresztül.

Néhány fontos információ, amit jó tudni

Végezetül jöjjön pár hasznos tanács, amelyet érdemes fejben tartani, ha mi osztunk meg internetet a mobilunkról, vagy ha mobil hotspothoz csatlakozunk.

 • Egy Wi-Fi hálózat távolsága véges, ezért ha egy másik mobilon keresztül csatlakozunk a netre, ne menjünk túl messze a gazda-készüléktől. Az ideális távolság néhány méter, a maximális hatókör 10-20 méteres lehet az eszközök típusától függően.
 • A bekapcsolt hotspot mellett természetesen továbbra is használhatjuk bármire a mobilt, internetezhetünk, játszhatunk, telefonálhatunk, eközben továbbra is szolgáltatja a megosztott internet-kapcsolatot.
 • Figyeljünk a biztonságra: mindig adjunk meg jelszót a hotspothoz, így nem tudnak illetéktelen is ráakaszkodni a készülékünkre és használni a mobilinternetünket, lefogyasztva az adatkeretünket, ráadásul ezzel lehetőséget adunk arra is, hogy kártékony kódokat juttassanak a készülékünkre vagy adatokat lopjanak róla. A jelszót érdemes időről időre megújítani, és csak megbízható ismerősökkel megosztani.
 • A hotspot funkció a háttérben működik, ezért jobban merítheti a készülék akkumulátorát, mintha csak készenléti üzemmódban lenne. Ezért, ha hosszabb ideig tervezzük hotspotként használni a telefont, tegyük töltőre, ha pedig már nincs szükség a megosztásra, kapcsoljuk ki a funkciót.
 • Bár a Wi-FI hotspot a legegyszerűbb és leginkább általános módszer az internet megosztására, egyes készülékek más módszerrel (például Bluetooth vagy USB-kábel) segítségével is megtehetik ugyanezt. Az eszközök kompatibilitását ellenőrizzük a gyártók weboldalain, ahol megtalálhatjuk a speciális csatlakozási útmutatókat is.

Gondolkozzunk előre!

Nem kell tehát pánikba esni, ha egy eszközünk hirtelen "megéhezne" egy kis internetre, de önmagában nem képes a mobilnetre kapcsolódni: ha van a közelben egy telefon, gyorsan segíthet a problémán. De persze azt is megtehetjük, hogy jó előre felkészülünk arra, hogy wifis eszközeinknek mobilnetes elérést adjunk: a Yettel Hordozható Internet csomagjai bármikor elérhetővé teszik az internetet a csak Wi-Fi kapcsolattal rendelkező eszközök számára, amelyek ilyenkor nem egy másik mobilhoz, hanem egy könnyen mozgatható routerhez csatlakoznak. Ha pedig kicsúsznánk a havi adatkeretből, a Yettel megújuló mobilnet opciói közül választhatunk egyet.