Környezettudatos szemlélet a Yettelnél: Hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás


A Yettel fontos alapértéke a környezet tisztelete. Arra törekszünk, hogy a nagyvállalati létünkből fakadó káros környezeti hatásokat megelőzzük vagy innovatív környezetvédelmi megoldásokkal minimalizáljuk. Így segítjük elő, hogy a természeti erőforrások és az egészséges környezet a jelen és jövő generációk számára is elérhető maradjon.

Hosszútávú célkitűzésünk a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott 1,5 fokos klímacél elérésének támogatása, és ennek érdekében két fő területre koncentrálunk. Egyrészt energiahatékonyságot célzó fejlesztések révén folyamatosan csökkentjük a működésünk mentén felmerülő üvegházhatású gázok kibocsátását. Másrészt a körforgásos gazdasági tevékenységek aktív támogatásával és felelős hulladékkezeléssel járulunk hozzá az újrahasznosításhoz. 


Hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság támogatása


A Yettel Magyarország hulladékának nagy része kereskedelmi tevékenységből fakad, valamint az irodáink, üzleteink működtetése során keletkezik. A Yettel és a hálózati infrastruktúráját működtető CETIN 2020 júliusi szétválása miatt a Yettelnél keletkező hulladék mennyisége jelentősen, 60%-kal csökkent.

A legjellemzőbb hulladéktípusok az irodai hulladékok – papír és műanyag –, illetve kisebb mennyiségben egyéb elektronikai hulladék is keletkezik. Az irodai hulladék mennyiségét kihelyezett szelektív kukáinkkal és folyamataink digitalizációjával csökkentjük. Üzleteinkben csak felelős és fenntartható forrásból származó papírból készült mappákat, papírtáskákat és szórólapokat használunk. Tudatosan figyelünk az irodai és az elektronikai hulladék újrahasznosítására is. 2022-ben összesen 2,11 tonna hulladékot hasznosítottunk újra, több mint 39 tonna hulladékot pedig egyéb módon hasznosítottunk.
 

Összes hulladék mennyisége2020.2021.
Veszélyes hulladék (elemek és akkumulátorok)118,22-9
Elemek és akkumulátorok118,22-
Nem veszélyes hulladék76,5259,18
Szelektív hulladék18,5526,10
Papírhulladék (irodai, csomagolási és kartonpapír)8,5919,56
Műanyaghulladék (csomagolóanyag)-0,99
CETIN és Yettel közös szelektív hulladék mennyiségének Yettelre eső 
része
9,965,56
Szerves hulladék-0,16
Vegyes kommunális hulladék56,5330,97
Egyéb nem veszélyes elektronikai hulladékok1,451,94
Elektronikai hulladék0,391,94
Leselejtezett berendezések1,06-
Összes hulladék mennyisége194,7459,18


 

2022-ben végzett országos kutatásunkból kiderült, hogy a magyar lakosság 63 százaléka tart otthon használaton kívüli, akár 10-15 évnél régebbi mobiltelefonokat. A régi készülékek otthon tárolása nem mindig biztonságos, mert veszélyes anyagokat – ólmot, higanyt – tartalmaznak. A bennük lévő ritka és értékes fémek – arany, ezüst, réz – újrahasznosításával azonban csökkenthető a bányászat társadalmi és természeti terhelése. Ennek érdekében 2022-ben számos program keretében folytattuk a használt mobiltelefonok visszagyűjtését. 

Vállalati és lakossági ügyfeleinknek is elérhető a fenntarthatóbb eSIM. Emellett több olyan megoldást is kínálunk – elektronikus számla, digitális aláírás, és kisebb méretű SIM kártyák – amellyel hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához.


A mobilkészülékek új élete a Yettelnél


Évek óta segítjük kampányokkal és programokkal az elektronikai hulladék visszakerülését a körforgásos gazdaságba. 

 

Részt veszünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kék Bolygó Alapítvány használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő versenyében, a GyűjtsVelem programban. A gyűjtőverseny célja, hogy felhívjuk a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára, valamint ösztönözzük az általános és középiskolás diákokat a szelektív hulladékgyűjtésre. A verseny során a diákoknak minél több régi telefont, elektronikai eszközt és használt elemet, akkumulátort kell összegyűjtenie. 2023-ban a részt vevő 214 iskola közel 6700 mobiltelefon és 38,5 tonna elem újrahasznosítását tette lehetővé.

Cseréld le a régi telefonodat
A működőképes eszközöket megjavíttatjuk, így visszakerülhetnek a körforgásba. A már javíthatatlan készülékeket erre szakosodott partnereink segítségével ártalmatlanítjuk, az alkatrészekből kinyerhető értékes fémeket pedig a feldolgozás után újrahasznosítjuk.

A használt mobiltelefonok újrahasznosításának érdekében a Yettel is részt vett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülék-csere programjában. Az akció keretében a legfeljebb 3G vagy 2G-képes készülékek tulajdonosai kezdetben 20 000 forint, majd 40 000 forint támogatást igényelhettek egy új 4G vagy 5G-képes okostelefon megvásárlásához. A támogatási keretből összesen negyedmillió mobiltelefon cseréjére került sor.

Már korábban is tettünk lépéseket a környezetbarát SIM megoldások irányába: 2021 óta a közép- és nagyvállalati ügyfeleknek, 2022 márciusától pedig a kisvállalati- és lakossági ügyfeleknek is elérhető nálunk az eSIM, amely számos előnyt – nagyobb kényelmet, rugalmasságot, biztonságot és környezeti fenntarthatóságot –  kínál a hagyományos SIM kártyákkal szemben. Az erre alkalmas készülékekbe – mobiltelefonokba, tabletekbe, okos kiegészítőkbe – már nem kell hagyományos kártyát behelyezni, hanem QR kód aktiválásával egyszerűen használatba vehető az eszköz. Az eSIM használatával csökken a műanyagfelhasználás, és nem keletkezik utána elektronikai hulladék.


Lebomló telefontokok a környezet védelméért


A mobiltelefonok leggyakoribb kiegészítői a műanyag telefontokok, amelyek azonban rövid életciklusuk miatt nagy környezeti terheléssel járnak. A problémára reagálva 2021-ben a Madarak és fák napja alkalmából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME), valamint a Cellecttel közösen limitált kiadású, 100 százalékban lebomló telefontokokat bocsátottunk piacra.

A telefontokokon az Év Madara, a cigánycsuk szerepelt, és minden eladott tok árából 500 forint az egyesület „Év madara” programját támogatta. Az együttműködés célja az volt, hogy a praktikus termékeknek köszönhetően még szélesebb, akár a természetvédelmi kérdésekben kevésbé jártas közönséget is megszólítsuk.
A kollekció sikere után a szervezetekkel együtt figyelemfelhívó kampányt indítottunk a veszélyeztetett madarak védelme érdekében. A kampány a füsti-  és molnárfecskék fészkeinek megóvására fókuszált, kiemelt hangsúlyt helyezve a lakosság felvilágosítására és érzékenyítésére.

A szemléletformáló kampány részeként lakossági pályázat is indult, amelyre a védett állatokhoz kapcsolódó grafikai tervekkel lehetett nevezni. A díjnyertes fecskerajz felkerült a környezetbarát telefontokokra.