Melyik telefon illik hozzád? Így válassz új mobilt!

Első látásra mondhatnánk, hogy a mostanában megjelenő mobiltelefonok szinte ugyanolyanok, legfeljebb néhány milliméterrel szélesebb az egyik a másiknál, de alapvetően érintőkijelzős téglalapokról van szó, amiben már egész jó kamerát találunk és fut rajta a legújabb mobiljáték.

Ha viszont jobban megvizsgáljuk a kérdést, rájöhetünk, hogy mobilból is sokféle létezik, más és más funkciókra kihegyezve, ezért most azt járjuk körbe, milyen szempontokat érdemes átgondolni egy új készülék beszerzésekor, majd pedig példákat is mutatunk a Yettel kínálatának jelenlegi legnépszerűbb modelljei közül.
 

Milyen alapvető paramétereket érdemes figyelembe venni?

Nézzük először a legfontosabb jellemzőket felsorolva, majd pedig belemegyünk a részletekbe, és végigvesszük, melyik területen milyen lehetőségeink vannak és mire érdemes odafigyelni. Ezekről lesz szó tehát:

  • Operációs rendszer
  • Kijelző
  • Akkumulátor
  • Kamera
  • Hardver (rendszerchip, RAM, tárhely)
  • Tárhely
  • Extra funkciók
     

Operációs rendszer

A mai okostelefonok alapvetően kétféle rendszerrel kerülnek boltokba (ami egyébként igazából három, de erre hamarosan visszatérünk). Az egyik az Apple telefonjain, tehát az iPhone-okon futó iOS, míg a másik a Google által fejlesztett Android, ami megannyi egyéb gyártó készülékein fut a Samsungtól a Nokián át a Xiaomi-ig. Nagy vonalakban mindkét rendszer ugyanazt kínálja: érintőkijelzős vezérlésen alapulva alkalmazásokat (appokat) futtathatunk rajtuk. A választás egyik módja egyszerű: nézzük meg a felhasználói felületet és a kezelést, az apró különbségek miatt előfordulhat, hogy az egyik sokkal jobban kézre áll, mint a másik. Másrészt az is fontos, hogy az általunk használni kívánt appok melyik rendszerre érhetőek el - a legtöbbet természetesen több platformra is kiadják, de vannak néha olyanok, amelyek csak az egyikre szerezhetők be. Végül pedig az sem mindegy, milyen további eszközökkel használjuk majd együtt a telefont - a közvélekedés szerint, ha csupa Apple eszközzel vagyunk egyébként is körülvéve Macbookoktól iPadekig, akkor a velük egyszerűen kommunikáló iPhone a választás, míg minden más esetben tökéletes az Android. De itt is vannak határesetek, tehát nézzünk utána, hogy milyen funkciókat használnánk leginkább és ezek milyen módon kompatibilisek a meglévő eszközeinkkel.

A bevezetőben azt írtuk, a két mobilos rendszer valójában három. A Huawei ugyanis egy ideje saját felülettel szállítja saját készülékeit, amely ugyan az Android alapjaira épül, de szinte már teljes értékű harmadik szereplőnek számít. Míg az iOS-ra az App Store, az Androidra pedig a Google Play alkalmazásboltból telepíthetünk appokat, a Huawei HMS névre keresztelt rendszerére az AppGalleryben találjuk meg az alkalmazásokat, amelyek közül sok kompatibilis az androidos változattal, illetve segédeken keresztül futtatható.
 

Kijelző

Ma már csak a legolcsóbb mobilok nem tudják a full HD (avagy minimum 1920x1080 képpontos) felbontást, de a csúcskészülékek ennél is részletesebb képet adnak. Szintén érdemes megnézni, milyen technológiával készül a megjelenítő: a hagyományosnak számító LCD, annak színgazdagabb és dinamikusabb változata, az IPS, valamint a szebb fekete árnyalatokkal és akku-kímélő technológiával készülő OLED számít a legelterjedtebbnek. A fentiek mellett érdemes megnézni a készülék fényerejét is, hiszen egy tűző nyári napon a gyengébb kijelzők tartalmát nehezebben olvashatjuk ki.
 

Akkumulátor

Az okostelefonok jóval erősebb hardvere, komolyabb funkcionalitása és a hatalmas kijelzők miatt egy mai mobil nem bírja egyetlen feltöltéssel akár egy hétig, mint az ezredforduló egyszerűbb készülékei. A gyártók azonban nem csak azzal kompenzálják mindezt, hogy egyre erősebb akkumulátorokat szerelnek a telefonokba (ezt egyébként a milliamperórában, azaz mAh-ban mért értékből láthatjuk), hanem különféle gyorstöltési megoldásokat is bevezetnek, így a merülőfélben lévő készülékeket akár fél óra alatt is teljesen feltölthetjük. Extra funkcióként egyes mobilokat vezeték nélküli töltésre is alkalmassá tesznek, amely még kényelmesebb kezelést biztosít.
 

Kamera

Az okostelefonok korának első időszakában a legfontosabb fokmérő a megapixelek száma volt: ez azt mutatja, hány képpontot tud rögzíteni a készülékek kamerája. Azóta viszont alábbhagyott a megapixel-versengés, hiszen legalább ennyire fontos a képek és videók élessége, dinamikája, színgazdagsága, valamint az éjszakai fényviszonyok közötti eredmény. Megjelentek az egyre több kamerát használó mobilok, amelyek így egyszerre kínálnak a normál nézet mellett széles látószögű, zoomos és makró funkciókat. Emellett pedig a mobilos rendszerekben egyre többet tudnak a kamerákhoz kapcsolódó szoftverek, amelyek akár mesterséges intelligenciát is bevonva képesek élesíteni a gyengébben sikerült képeket, elmosni a hátteret, eltávolítani a nem odaillő elemeket. Szintén hasznos funkció a képstabilizátor (amelyből az optikai jobb mint a digitális), amely ellensúlyozza a kéz remegését, így a fotók élesebbek, a videók stabilabbak lesznek akkor is, ha például mozgó járműből igyekszünk felvételeket készíteni.
 

Hardver

A telefonok ma már gyakorlatilag miniatűr számítógépek - érdekesség, hogy egy átlagos mai mobil ma már szó szerint több milliószor erősebb az Apollo-11 küldetésben, a holdraszálláskor használt számítógépnél. Egy kis készülékben ugyanúgy megtaláljuk a számításokat végző processzort és a grafikus megjelenítést végző chipet, ezek általában több más komponenssel együtt egy kompakt rendszerchipet alkotnak. Emellett fontos alkotórész a RAM, tehát a rendszer működéséhez és az appok futtatásához használt memória, valamint a háttértár, amelyen fotóink, videóink, egyéb adataink és persze az alkalmazások találhatóak.

Rendszerchipeket többféle gyártó készít: az Apple saját tervezésű chipjei mellett népszerűen a Qualcomm Snapdragon modelljei, a Samsung Exynos chipek vagy a MediaTek lapkák, de mindegyikből vannak kisebb és nagyobb teljesítményűek. A RAM terén leginkább az lehet jó fokmérő, mennyi dolgozik a készülékben: a 4 gigabájtos kiépítés ma már alapvetőnek számít, de a csúcskészülékekben akár 8-16 GB is előfordulhat. A tárhelynél szintén fontos a méret: itt a 64 GB-os már csak a legolcsóbb mobilok sajátja, a komolyabb modellekben akár 512 GB is elfér. Okos tipp, hogy ha kisebb tárhelyű telefont választanánk, nézzük meg, van-e rajta bővítési lehetőség: ilyenkor microSD kártyát helyezhetünk az erre szolgáló nyílásba, és ennek mérete hozzáadódik a belső tárhely méretéhez.
 

Extra funkciók

Itt már igazából személyes preferencia kérdése, milyen egyéb funkciók fontosak számunkra. A mai mobilokban alapvető a Wi-Fi és a Bluetooth, valamint a navigációhoz használható GPS megléte (esetleg az lehet jó fokmérő, ezeknek mennyire modern verzióját használja a készülék). Egyes telefonokból elérhető dupla SIM-es változat, ilyenkor akár egyszerre is használhatunk két SIM kártyát anélkül, hogy két készüléket kéne a zsebekben tartanunk. Az NFC támogatás többek között akkor fontos, ha virtuális bankkártyaként használnánk a mobilt, ez ugyanis az érintés nélküli kommunikációt teszi lehetővé. Emellett pedig megannyi extrát találhatunk még a 2024-es készülékkínálatban, hiszen vannak már összehajtható kijelzővel rendelkező típusok, vagy épp olyanok, amelyek monitorra kötve szinte teljes értékű asztali számítógépként működnek. A lehetőségek száma egyre nagyobb, így érdemes jól körülnézni.


 

Csúcskategóriás mobilok elérhető áron

A fenti magyarázó után nézzünk néhány olyan készüléket, amely elérhető a Yettel kínálatában, és hardvere, funkciói miatt nagy népszerűségnek örvend!

Csúcskategóriás mobilok a Yettelnél

 

iPhone 15

Az Apple jelenlegi legújabb családjába négy típus tartozik, az alap iPhone 15 és a komolyabb iPhone 15 Pro egyaránt 6,1 hüvelykes (15,49 centis) képátlóval rendelkezik, míg az iPhone 15 Plus és az iPhone 15 Pro Max nagyobb, 6,7 hüvelykes megjelenítőt kapott. Az üveg és fém borítású készülékek mostani generációja továbbfejlesztett fotós és videós képességekkel, minden eddiginél erősebb hardverrel rendelkeznek, az eddigi saját szabványú csatlakozót pedig felváltotta az univerzális USB-C.

Apple modellek

iPhone 15 Pro Max


 

S24


 

Samsung Galaxy S24

A Samsung csúcsmodellje is több kiépítésben kapható: a Galaxy S24, a Galaxy S24+ és a Galaxy S24 Ultra méretében tér el egymástól, de a legtöbb funkció mindegyikben elérhető. Többek között mesterséges intelligenciával segített kamerafunkciók és egyéb AI extrák állnak rendelkezésre - ilyen például az élő fordítás, amelynek segítségével egy többnyelvű telefonbeszélgetéshez kapunk virtuális szinkrontolmácsot.

Samsung modellek

Xiaomi 14 és Redmi Note 13

A gyártó két komoly modellel is szerepel a kínálatban. A Xiaomi 14-et azonnal felismerni jellegzetes, hátlapi kameratárcsájáról, amelyen a Leica felirat is hirdeti, hogy profi lencsékkel és háttértechnológiával látták el minőségi fotók és videók készítéséhez. A készülék ráadásul villámgyorsan tölthető, a teljes lemerüléstől 100 százalékig mindössze 38 perc telik el. A gyártó Redmi Note 13 nevű készüléke pedig úgy kínál csúcsfunkciókat, hogy kifejezetten vékonyra és stílusosra faragták. Emellett a kijelzője 120 Hz-es, villámgyors képfrissítést ígér, és még olyan extra is került a mobilba, mint a távirányítóként hasznosítható infravörös port.

Xiaomi modellek

Xiaomi Redmi Note 13 Pro


 

Honor Magic 6 lite

HONOR Magic 6 lite

A "lite" megnevezés egy mobilon általában azt jelenti, hogy egy csúcskészülék valamelyest olcsóbb kiadásáról van szó. A Magic 6 lite azonban nagyon jól egyensúlyozik az elérhetőbb ár és a komoly tudás között. A főkamera 108 megapixeles, veszteségmentes fotók készítésére képes és akár 3-szorosra is nagyíthatjuk a képeket minőségromlás nélkül. A gyártó külön figyelmet fordított a "balesetekre", ezért a telefon Ultra-Bounce néven ütésálló kijelzőt kapott, a teljes mobil pedig 5 csillaggal végzett az SGS esésálló minősítésén.

HONOR modellek


 

Nézz szét a Yettel kínálatában, megéri!

Ha új mobilt vásárolnál, mindenképpen érdemes a szolgáltatónál keresgélni, hiszen itt akár előfizetéssel együtt, kedvezményesen is megvehető a kiszemelt készülék. Ráadásul egyes tarifacsomagok további előnyöket is kínálnak, ilyen például a Prime, ahol a családban vagy baráti körben több előfizetést is összevonhatunk kedvezményes havidíjért és egyéb előnyökért. Attól sem kell tartani, hogy a kiválasztott telefont a szerződésben foglalt hűségidő végéig nem tudjuk lecserélni: a Yettel készülékcsere programjával akár részletvásárlással lehet új mobilt rendelni a hűségidő lejárta előtt, akár egy hónap után.

Nézz tehát körül, olvasd el az egyes készülékek leírását, keress rá a neten elérhető tesztekre és véleményekre, hogy megtaláld új telefonodat, valamint egyben segítőtársadat és barátodat!