Mi mindenre használható a telefon az autóban?

A telefont nem csupán kommunikációs eszközként használjuk. Az életünk számos más területén segít könnyebbé és komfortosabbá tenni a mindennapokat. Ez alól nem kivétel az autózás sem.

A készülékek csatlakoztatása a járműhöz rengeteg lehetőséget és kényelmi funkciót kínál, ha a szabályoknak megfelelően használjuk. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan növelhetjük a vezetési élményt a telefonok segítségével biztonságunk kockáztatása nélkül. 

A telefon megfelelő használata maximalizálhatja és biztonságosabbá teheti a vezetési élményt

Az okostelefonok az autó audiorendszerével összekapcsolva sokrétű szerepet töltenek be: növelik az utazás biztonságát, elérhetővé teszik a hívásfogadást, és segítenek a tájékozódásban. A következő bekezdésekben részletesen is bemutatjuk, hogyan maximalizálhatjuk a vezetési élményt a mobilunknak köszönhetően.   

Valós idejű navigáció

A mai telefonos térképapplikációk nem csupán az előre lemodellezett útvonalat töltik be, de a valós idejű irányítást is lehetővé teszik. Ennek köszönhetően aktuálisan információt kaphatunk arról, milyen torlódásokra, útakadályokra és egyéb veszélyforrásokra kell számítani, amíg forgalomban vagyunk.

Emellett ha véletlenül rossz lehajtón megyünk le az autópályáról vagy nem a jó sávba sorolunk be, az alkalmazás segít azonnal újratervezni az útirányt. Így a hibázás ellenére is higgadtak tudunk maradni, ami nagymértékben hozzájárul az általános közlekedésbiztonsághoz.

Ha az autónkban nincs fedélzeti kijelző, a hatékony és kockázatmentes GPS-használathoz célszerű beszerezni egy műszerfalra, szellőzőnyílásra vagy szélvédőre helyezhető telefontartót.

“Hands free” kommunikáció

A vezetés közbeni telefonálás nem csak veszélyes, de tilos is – már ha kézben tartjuk a készüléket. Ha viszont a mobilt összekötjük az autóval, kihangosíthatjuk a hívásokat, a hangvezérlés funkció segítségével pedig “hands free” módon, azaz kéz nélkül küldhetünk szöveges üzeneteket.

Hatékony szórakozás

A kockázatmentes kommunikáción túl a mobiltelefonok a mindennapi rutinunk kényelméhez és hatékonyságához is hozzájárulnak. Zenehallgatás, podcastok, hangoskönyvek: így az utazási időt szórakozással és tanulással is eltölthetjük. Ráadásul ezek a tevékenységek nem csak a kikapcsolódáshoz járulnak hozzá, de a szellemi éberség fenntartásához is, ami különösen jól jön egy hosszú út alatt. 

Biztonsági funkciók

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mobiltelefonok egyfajta védelmi funkciót is betöltenek. Baleset esetén azonnal fel tudjuk tárcsázni a segélyvonalakat, dokumentálni tudjuk a káreset részleteit, és ha szükséges, megtalálhatjuk a helyszínhez legközelebb eső szervizt.

Modern autó + mobilhasználat = üdvözöllek Apple CarPlay, helló Android Auto!

A biztonságos autós telefonhasználatot a fedélzeti kijelzővel (infotainment) felszerelt, modern járművek elterjedése forradalmasította. A technológia megjelenését követően ugyanis piacra kerültek az intelligens asszisztensek, amelyek lehetővé teszik, hogy a korábban felsorolt mobilos funkciók az autó “képernyőjén” jelenjenek meg. 

Az Android-készülékekkel kompatibilis Android Auto 2015-ben debütált, míg az iPhone-okkal működő Apple CarPlay 2016 környékén vált elérhetővé. Lássuk, mit jelent mindez a gyakorlatban!

“Hey Siri”, mire képes az Apple CarPlay?

Az Apple CarPlay olyan technológia, amellyel az Apple-eszközöket integrálni lehet az autók infotainment rendszereibe, így a hívások lebonyolítása, az üzenetdiktálás, zenelejátszás és navigációkezelés még kényelmesebbé és biztonságosabbá válik.

iPhone-felhasználóként az Apple CarPlay felülete senkit nem hoz zavarba, mivel az alkalmazások, ikonok és műveletek szinte teljesen a megszokott formában köszönnek vissza. Fontos tudni, hogy a legtöbb CarPlay-funkciót Sirivel, az Apple digitális asszisztensével lehet aktiválni és vezérelni. Ezért a “Hívd fel anyát!”, “Tervezz útvonalat a legközelebbi moziba!” és “Indítsd el a kedvenc lejátszási listám!” parancsok is pont úgy működnek, mintha a telefont önmagában használnánk.

Jó hír, hogy az iPhone 5, illetve az iOS 7.1-es rendszer megjelenése óta az összes almás telefon összehangolható az Apple CarPlay-szoftverrel.

Apple telefonok a Yettel kínálatában

 

Amikor a Google vezérel – íme az Android Auto

Az Android Auto gyakorlatilag ugyanarra képes, mint versenytársa, azzal a különbséggel, hogy értelemszerűen az androidos készülékekkel tudjuk összepárosítani, és Siri helyett a Google Assistant áll rendelkezésünkre. Érdemes megjegyezni, hogy az Android 10-be – valamint az azt követő rendszerekbe –, közvetlenül beépítették az autós szoftvert, míg elődeik esetén külön kell letölteni az applikációt a Google Play áruházból.

Andorid telefonok a Yettel kínálatában

 

A biztonságos közlekedés kulcsa a felelősségteljes mobilhasználat

Összességében kimondhatjuk, hogy a nem klasszikus értelemben vett telefonozás számos előnnyel járhat akkor is, amikor úton vagyunk. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk a funkciók használata és az általuk esetlegesen okozott zavaró tényezők figyelembevétele között. Bármilyen helyzet is áll fenn, járművezetőként mindig a biztonságot kell előtérbe helyezni az üzenetekkel és telefonhívásokkal szemben!

Egy szó mint száz: a biztonságos közlekedés kulcsa a tudatos és felelősségteljes mobilhasználat!