Milyen okosórát vegyek?

Egy idei felmérés szerint a magyarok többsége minden nap hord órát, és szintén többségben vannak azok, akik a hagyományos karórákkal szemben az okosórát részesítik előnyben.

Ezért is érdemes így a karácsonyi szezonban megnézni, mit érdemes tudni erről a kategóriáról, amibe ma már mind többször beleértjük az okoskarkötőket is.

Az okoskarkötők kisebb kijelzővel rendelkeznek és általában kevesebb dolgot tudnak, ugyanakkor kényelmesebbek és sokszor kevésbé érzékenyebbek, ezért sportolásnál jó alternatívát kínálnak az okosórák mellett. Vásárlásuknál ugyanakkor hasonló szempontokra kell figyelnünk mindkét esetben, így cikkünket azoknak is ajánljuk, akik esetleg nem okosórát, hanem okoskarkötőt keresnek maguknak vagy szeretteiknek. 

Összefoglaltuk, hogy mi alapján válasszuk ki a legjobb okosórát


Sokan kedvenc márkájuk vagy márkáik kínálatával kezdik a válogatást, amit csak helyeselni lehet. Ha egy gyártó megközelítése bevált például az okostelefonunknál, akkor valószínűleg az órájukkal is elégedettek leszünk - emellett az eszközeink együttműködése is gördülékenyebbnek ígérkezik.
Ennek ellenére érdemes megismerkedni az összes népszerűbb gyártóval - köztük lesz néhány olyan márka is, mely kifejezetten okosórákban erős.

A legismertebb okosóra márkák

Huawei Watch

A Huaweit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: a sencseni óriás egyike a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóinak. Népszerűségét jól jelzi, hogy a Yettel jelenlegi kínálatában ők képviseltetik magukat a legtöbb készülékkel - többet, mint a második és harmadik helyezett együttvéve.

Kínálatuk a belépő szintű készülékektől a kifejezetten prémium órákig - például a vér oxigéntelítettségét is monitorozó GT3 szériáig - terjed. Bármelyik modelljüket választjuk is, biztosak lehetünk benne, hogy jó ár-érték arányú, megbízható óra kerül majd a csuklónkra.

Huawei Watch GT3

Amazfit

Amazfit GTR 3 Pro

A Huaweihez hasonlóan az Amazfit is elsősorban kitűnő ár-érték arányú okosóráiról ismert - amin talán nem lepődünk meg, ha megtudjuk, hogy ezer szállal kötődik a Xiaomihoz, ami egyben a cég egyik tulajdonosa is (a névhasonlóság ellenére ugyanakkor nincs köze az Amazonhoz).
Jó példája megközelítésüknek az Amazfit T-Rex, ami 40 000 Ft alatti ára ellenére is optikai pulzusmérővel és AMOLED kijelzővel van felszerelve, 50 méterig vízálló, emellett 14 beépített professzionális sport móddal is rendelkezik. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az akkumulátora akár 20 napig is bírja!

Samsung Galaxy Watch

A Samsung a világ legnagyobb mobilgyártója, és okosórák terén is csak egyetlen gyártó előzi meg - az örök rivális Apple. 

Okosóráik a Samsung prémium Galaxy családjához tartoznak, így áruk jellemzően drágább az eddig említett két kínai márkával összevetve. 
Cserébe ugyanakkor tökéletesre csiszolt designt és felületeket, valamint nagyon-nagyon sok saját fejlesztésű funkciót kapunk: a Samsung Galaxy Watch4 Classic például már valós idejű EKG- és vérnyomás-mérésre is képes BioActive érzékelője segítségével, de vérünk oxigénszintjét vagy akár a horkolási mintázatunkat is elemezhetjük vele.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Garmin

Garmin Vivoactive 4

A Garmin márka eredetileg navigációs eszközöket készített, de ma már az okosóra jelenti az egyik legfontosabb piacukat - egyike a top 5 gyártónak a kategóriában.

Elsősorban a drágább szegmenset célozták meg, olyan különlegességekkel, mint a mechanikus órák és az okosórák előnyeit ötvözni hivatott hibrid-óra sorozatuk, melynek legújabb modelljei akár több hónapig is bírják töltés nélkül (természetesen csak elemkímélő módban).

Talán ennek is köszönhető, hogy a Garmin különösen népszerű a sportolók körében - ha az ár mellékes, de mindenünk a mozgás, akkor érdemes lehet átböngészni aktuális kínálatukat.

Apple Watch

Az Apple az okosóra-piac legnagyobb szereplője. A verseny intenzitását jól mutatja, hogy bár az első óráival 2015-ben jelent meg, a cég már a 8. szériánál tart. 

Készülékei kifejezetten drágák: általában 10-25%-kal többe kerülnek, mint a hasonló tudású androidos órák - fontos megjegyezni, hogy gyakorlatilag az Apple az egyetlen gyártó, aki nem kötődik valamiképpen az Android világhoz.

A legtöbb Apple Watch órát iPhone tulajdonosok veszik, és fordítva, a legtöbb iPhone-tulajdonos számára szinte magától értődő választás egy Apple Watch, ennek ellenére - ha az ár nem riaszt el - nem érdemes eleve kizárnunk a márkát, ami óriási erőfeszítéseket tesz, hogy megőrizze első helyét.

A 8-as széria például képes érzékelni, ha balesetet szenvedett viselője, és akár automatikus hívást is indíthat ilyen esetben, ami életet menthet - emellett képes testhőmérséklet mérésére is a bőrön keresztül (de például a Samsungnál említett vérnyomást nem figyeli).

Okosórák hétköznapi használatra

Hétköznapi használatra alapvetően két okból érdemes okosórát venni: az egyik, hogy támogassuk az egészségünket, a másik, hogy a mobilunk által kínált lehetőségek bármikor azonnal a kezünk ügyében lehessenek.

Az egyik nagy kérdés, hogy önállóan akarjuk-e használni az órát: nyilván megvan az előnye, ha akkor is tudunk például telefonálni vele, amikor a hozzá kapocsolódó okostelefonunk lemerült, ugyanakkor az önálló használathoz külön előfizetésre is szükségünk lesz (a Yettelnek szerencsére van speciális okosórás csomagja).

Ami az egészséget illeti, ha nem is akarjuk sportolás közben gyötörni az óránkat, nagyon sok hasznos információt tudhatunk meg segítségével mindennapi egészségi állapotunkról. A pulzusszám vagy lépésmérő mellett különösen érdekes lehet a vérnyomás-adatok rendszeres visszanézése, de például a Galaxy Watch 4-ben elérhető alváselemzés is jól jöhet - különösen, ha reggelente fáradtan kelünk.

A hétköznapi használatnál fontos tényező lehet a design: minél kevésbé vannak speciális igényeink, annál többféle megjelenésű órából válogathatunk. Itt érdemes megjegyezni, hogy a szíjjal vagy az óra keretével ellentétben a kijelző stílusát általában változtathatjuk - akár az éppen viselt ruhánknak megfelelően.

Okosórák sportoláshoz, testmozgáshoz


Mivel nagyon sokan vesznek okosórát sportoláshoz, ma már szinte minden gyártó kínál kifejezetten ilyen célra kifejlesztett modelleket.

Mint láttuk, ma már a hétköznapra szánt modellek is nagyon sok egészséggel kapcsolatos funkcióval rendelkeznek, de általában igaz, hogy azonos árkategórián belül a “sportos” órák mindig több ilyen lehetőséget adnak: ha bejön egy-egy újabb funkció, sokszor a gyártó sportóráiban lesz elérhető elsőként.

Ami viszont egyértelmű különbség, az az órák kiképzése: a sportos modellek általában víz- és porállók és bírniuk kell az esetleges ütéseket is. 

Nem ritka az sem, hogy személyi edzó móddal próbálják segíteni a sportolókat: a Huawei Watch GT2 Pro (Sport kiadás) például tízféle hangos edzéstervvel támogatja viselőjét.

Telefonálásra alkalmas okosórák

Míg a régebbi modellek általában egy hozzájuk kapcsolt okostelefonon keresztül a telefonálásra, ma már egyre elterjedtebb, hogy az óra saját SIM-kártyát kap, és így önállóan is képes hívást indítani vagy fogadni - akkor is, ha nincs viselőjénél a telefon, vagy ha lemerült a készülék.

Mivel az órák kicsik, általában a legkisebb fajta SIM-kártya, a nano SIM kerül beléjük - vagy újabban még az sem. A legújabb megoldás ugyanis digitálisan helyettesíti a hagyományos kártyát: ez az eSIM.

Az, hogy tényleges kártya már nincs is az eSIM-ben, több előnnyel is jár: a legfontosabb talán az, hogy lopás esetén nincs mit kivenni a készülékből, így annak a helyzete bármikor nyomon követhető, ha bekapcsolják az órát.  

Egy másik nagy előny, hogy a beüzemelés vagy az esetleges készülékcsere egy QR-kód leolvasásával, pillanatok alatt elvégezhető - emellett az sem okoz kényelmetlenséget, ha netán elmozdulna vagy megsérülne a SIM.

Okosórák nőknek

Az órák világában régóta megszokott, hogy külön modelleket gyártsanak nőknek. Nincs ez másképp az okosóráknál sem, ahol általában már a design-ból leszűrhetjük, ha egy-egy modell nőknek készült. 

Természetesen nem csak a nőies színek és formavilág különbözteti meg a hölgyeknek szánt modelleket az uniszex okosóráktól. Az elegáns női kiegészítőket megidéző HUAWEI Watch Fit Elegant funkciói között például ciklusfigyelést is találunk: az óra az általunk megadott adatok alapján figyelmeztetéseket küld, hogy viselője fel tudjon készülni a nehezebb napokra.

A női vásárlóknak - is - tervezett óráknál gyakori az is, hogy többféle szíjból vagy borításból lehet választani: ezeknél az ékszereknél épp oly hangsúlyos az ékszer “funkció”, mint azok, amelyektől az óra tulajdonképpen okos lesz.

Okosórák férfiaknak

Ahogy a női okosórák az ékszerórák életérzését viszik tovább, úgy a férfi okosórák is a hagyományos férfi órák stílusjegyeiit viselik.

Klasszikus férfi okosóra jellemző például a fém szíj: a HUAWEI Watch GT3 46mm Elite Edition például rozsdamentes acél szíjat kapott, hasonlóan a készülékházhoz.

Ami a tudást illeti, egyelőre nincsenek jelentős különbségek az uniszex és a férfi órák között: esetleg némi finomhangolásra számíthatunk, példul a sportolást segítő asszisztens férfiasabb sportokat ajánl fel az első helyeken. 

Okosórák gyerekeknek

A női és férfi okosórákkal ellentétben a gyerekeknek szánt készülékek már igencsak eltérnek attól, amit a felnőttek hordanak. Már csak azért is, mert ezeknek tulajdonképpen nem csak a kisebbek igényeinek kell megfelelniük: kiemelzten fontos, hogy a szülő is elégedett legyen.

A világ első eSIM gyerekórája, az Xplora X5 Play eSIM például lehetővé teszi, hogy a szülő saját készülékén nyomon követhesse, hol jár a gyerek - és ez még csak a kezdet. Akár biztonsági zóna is beállítható: a szülő azonnal értesítést kap, ha a gyermeke elhagyta a megadott területet. 

Szintén a szülők nyugalmát szolgálja, hogy a gyerek okosóráknál korlátozható, hogy mikor vagy mire használhatja őket a nebuló: ha úgy érezzük, nem képes magától mérlegelni a dolgokat, letilthatjuk például az iskolai időben történő, nem esszenciális tevékenységeket vagy azt, hogy a szülő által jóvá nem hagyott számokról hívják az órát.

Ezek az órák segíthetnek abban is, hogy a gyerek egészségesebb életet éljen: a lépésszámlálót vagy a giroszkópot játékokkal összekötve motiválnak több mozgásra.

Okosórák operációs rendszer szerint

Az okostelefonokhoz hasonlóan az okosóra piacot is két nagy szereplő uralja: az Apple által fejlesztett WatchOS és WearOS, ami a Google Android órákra optimalizált változata. 

A harmadik versenyző a Samsung Tizen operációs rendszere lenne, ezt azonban fokozatosan kivezetik a piacról: az újabb modellek már kizárólag WearOS-t kapnak, ugyanakkor a meglévő Tizen modelleket még frissítik.

A két nagy OS fejlesztői folyamatos harcban állnak egymással, hogy gyorsabb és kevésbé erőforrás-igényes megoldásokat találjanak, illetve olyan funkciókat tegyenek lehetővé, melyet a versenytárs nem tud. Az általános vélekedés az, hogy a felhasználók döntő többségének igényeit mindkettő remekül képes kiszolgálni - az operációs rendszer (OS) leginkább akkor fontos szempont, ha az okosóránkat és okostelefonunkat összehangoltan szeretnénk használni.

Amennyiben a telefonunk meghosszabbításaként - is - tekintünk okosóránkra, általában érdemes ugyanabban az ökoszisztémában maradnunk, mivel megeshet, hogy egy-egy hasznos szolgáltatást nem fogunk majd tudni kihasználni óránkon. Fokozottan igaz ez akkor, ha Apple Watch-unk van: ez csak bizonyos iPhone modellekkel kompatibilis. 

Akkumulátor és üzemidő

Sokaknak természetes, hogy a telefonjukat naponta tölteni kell. Az okosórák szerencsére ennél jóval tovább bírják - igaz, nagyon nem mindegy, hogy pontosan milyen gyakran és mire használjuk készülékünket.

Tanulságos e szempontból az Amazfit GTS 3 példája: 250mAh-es akkumulátora a leírás szerint általános használattal 12 napig bírja, de ha bekapcsoljuk a pulzusmérőt és a GPS-t, 20 óra alatt lemerül (azért ne felejtsük el, hogy azért ez is elég lehet egy ultramaratonhoz).

Ha sokat sportolunk, és ennek a nyomon követése cél, akkor érdemes lehet olyan órát venni, aminek már 500mAh-es akkumulátora van - mint például az Amazfit T-Rex-nek. Szintén hasznos lehet, ha az óra képes a gyorstöltésre: a Honor Band 6 például napokig elvan mindössze 10 perc töltéssel.

Kijelző típusok

Manapság egyre inkább egyeduralkodóvá válik az AMOLED technológia a kijelzők terén, ami mindenképp előrelépést jelent: a legtöbb szakértő ezt tartja a legjobb elérhető technológiának, mivel kontraszt és betekintési szög tekintetében is jól teljesít, emellett a folyamatos kijelzés (always on) sem okoz számára gondot. Szintén nem elhanyagolható az okosóráknál az a tény, hogy az AMOLED képe erős fényben is jól látható.

Az IPS és OLED képernyők általában hasonló élményt nyújtanak, mint az AMOLED, más-más előnnyel (például egy esetleges gyengébb kontrasztot egy alacsonyabb fogyasztás ellensúlyozhat). A LED ugyanakkor egyértelműen egy fejletlenebb technológia - ezt egyébként ma már csak nagyon kevés okosórában használják hátrányai miatt.

Víz-és porállóság

Minél inkább szeretnénk óránkat sportolás közben használni, annál fontosabb, hogy ellenálljon az elemeknek.

A gyártók általában az IPX szabvány szerint adják meg a víz és porállóság mértékét: a HUAWEI Watch GT2 Pro esetében például az érték 5ATM, ami azt jelenti, hogy az óra 5 atmoszféra nyomást bír, ami 50 méterrel a vízszint alatt jellemző. 

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ténylegesen búvárkodni lehet vele: sokan inkább a 10ATM-et javasolják sima úszáshoz is, mivel ahogy a karunkkal úszunk, óhatatlanul jóval nagyobb nyomás éri az órát, mint ami egyszerűen a vízmélységből adódna.

Nem csak ATM - vagyis atmoszférában mért - értékeket, de kétjegyű IPX számot látunk a készülék leírásában. Ezeknek a megfejtése egyszerű: az első számjegy mindig a porállóságra utal (a maximális érték a 6, ez jelenti azt, hogy az óra az apró porszemektől is védve van), míg a második mindig a vízállóságot mutatja. Ez utóbbinál a 9 a legnagyobb érték, de már a 8 is azt jelenti, hogy hosszabb ideig vízbe mehetünk vele. 

Előfordulhat még, hogy az IP értéknél az egyik számjegy helyén egy X betű szerepel: ez tulajdonképpen egy nullás értékre utal. Így egy IPX7-es okosóra nem porálló, viszont a vízállósága 7-es szintű, ami azt garantálja, hogy fél órát még eltölthetünk benne egy medencében (legfeljebb 1 méter mélyen).

Összefoglalás

A legfontosabb, hogy megtaláljuk a hozzánk illő okosórát az, hogy tisztában legyünk vele, valójában mit is keresünk, mire is szeretnénk használni. 

Ha megvan a fő szempont - például jobban szeretnénk teljesíteni kedvenc sportunkban, vagy alapvetően egy csinos női órát keresünk, ami azért segít, hogy egészségesebben teljenek hétköznapjaink - akkor már nem lesz nehéz dolgunk, hiszen szinte minden tipikus felhasználási célra létezik pár “spéci” modell. 

Ha fogalmunk sincs, mire lenne szükségünk, akkor valószínűleg egy hétköznapi - tehát nem sportos, esetleg női vagy férfi divatra szabott - órát érdemes választanunk a kütyüre szánt költségvetés figyelembe vételével. A másik lehetőség, hogy átpörgetjük ezt a cikket és végiggondoljuk, hogy melyik, itt bemutatott kategória vagy szempont fontos a számunkra.

Amennyiben gyereknek keresünk órát, mindenképp érdemes kifejezetten “kölyökbiztos” kütyüben gondolkodni, amit szülőként mi magunk felügyelhetünk.