Milyen telefonok érkeznek 2024-ben?

Bár a legtöbb gyártó a megjelenésig igyekszik titokban tartani, milyen mobilokon dolgozik, kiszivárgott információk és elemzések alapján már az év elején is lehet sejteni, mik lesznek idén a legérdekesebb modellek. Megnézzük, milyen készülékekről szólnak a hírek 2024 elején!

Összefoglalónkat 2024 márciusának legelején írtuk: ekkor már megjelent néhány gyártó fontosabb idei készüléke, de még jó páran váratnak magukra. Azt már nagyjából lehet tudni, milyen funkciók és tulajdonságok lesznek divatosak [link a mobiltrendes cikkre], de egyre több minden derül ki konkrét telefonokról is. Természetesen lesz 2024-re is Apple-bejelentés és több új iPhone modell, ahogy a legnagyobb gyártók is friss androidos készülékkel jelentkeznek, no és persze újra lehet várni olyan meglepetéseket is, amelyek ár vagy tudás tekintetében lenyűgözhetik a vásárlókat.
 

Apple iPhone 16 - lehet egy gombbal több?

Bár természetesen az aktuális iPhone-széria neve csak a megjelenés napján válik biztossá, jelenleg a szakértők a következő számozott verziót várják, tehát iPhone 16 sorozatra lehet számítani. Az elmúlt években általános gyakorlattá vált az Apple-nél, hogy a bejelentésre ősz elején kerül sor, így az új iPhone-okat is szeptember-október folyamán lehet majd megvásárolni.

Szinte biztosra vehető, hogy ismét több modell is érkezik: a szakértők szerint az iPhone 16 Pro kijelzője növekszik valamelyest az elődhöz képest, így 6,3 hüvelykes képátlót kap. Az iPhone 16 Pro Max kijelzője is megnő 6,9 hüvelykre - ez a legnagyobb modellnél évek óta az első növekedés lehet. A legkisebb, iPhone 16 kiadás mérete viszont esélyesen marad ugyanakkora, mint az iPhone 15-é.

Szokás szerint új, gyorsabb rendszerchipek várhatóak a burkolat alá, az A szériás chipeket már 3 nanométeres gyártástechnológiával készítik, ami azt jelenti, hogy még gyorsabb, de egyben még energiatakarékosabb működésre képes. Érdekesség egy úgynevezett Akciógomb megjelenése: ha igazak a hírek, egy olyan hardveres gomb kerül az iPhone-ok oldalára, amelynek megnyomására azonnali, gyors akciókat indít el a telefon, például rövid videót készít.

iPhone modellek a Yettelnél
 


Samsung Galaxy S24 és az új hajtogatós modellek

S24

A Samsung idei csúcsmodelljei már meg is jelentek: a Galaxy S24, S24+ és S24 Ultra mindegyikét leginkább egy sor olyan fejlesztéssel reklámoznak, amely a mesterséges intelligenciára épül. Ezek két területre bonthatók, az egyik a nyelvi modellekre épül (lásd ChatGPT), a másik pedig a kép- és videófeldolgozást segíti.

Bár a megjelenéskor még nem tud magyarul a Galaxy S24 MI-je, de a gyártó szerint idén érkezik a magyar kiegészítés is, amellyel többek között többnyelvű telefonbeszélgetéseket lehet szinkrontolmácsolni, amelyet kimondva is meghallgathatunk de a képernyőn is látszik a lefordított szöveg. Szintén ez a modul képes arra, hogy a telefonba diktált mondatokat szöveges jegyzetté alakítja, de igény esetén formázza és ki is egészíti kerek mondatokká.

A képfeldolgozó MI többek között fotókról tud automatikusan eltüntetni nem kívánt részeket, arrébb mozgatni tárgyakat és embereket úgy, hogy a mögöttük levő helyet ügyesen kitölti. A videók lassításában is segít a gépi agy, és a képkockák közötti helyeket kitölti, hogy sima maradjon a mozgás.

Az alap Galaxy S24 kijelzője egyébként 6,2 hüvelykes, az S24+ esetében 6,7 hüvelykes, míg az S24 Ultra 6,8 hüvelykes képátlót kapott, a legnagyobb modellben a legújabb Qualcomm Snapdragon Gen 3 rendszerchipje dolgozik, míg a sima és plusz modell a Samsung saját, Exynos 2400 chipjét kapta meg.

A koreai gyártó esélyesen a hajtogatós csúcsmobilokról sem feledkezik el, a várakozások szerint nyár végén vagy ősz legelején mutatkozhat be a Galaxy Z Fold 6 és a Galaxy Flip 6. Itt amellett, hogy erősebb hardvert kap a két telefon, a szakértők azt várják, hogy még tovább fejlesztik az összecsukásnál használt zsanért, ezáltal végre a hajtogatós Samsung mobilok is porállóak lesznek.


Samsung modellek

Fold4 mobil

Xiaomi 14 - villámgyors hardver villámgyors töltéssel

A Xiaomi szintén gyors volt abban, hogy idei csúcsmodelljét már az év legelső hónapjában bemutassa. Bár esélyesen érkezik idén még középkategóriás mobil a gyártótól, a Xiaomi 14 5G máris nagyot dobott, hiszen a nagy gyártóknál jóval olcsóbban kínál csúcskategóriás funkciókat. Itt is a legújabb Qualcomm chip, a Snapdragon 8 Gen 3 dolgozik a burkolat alatt és a 12 GB rendszermemória sem elhanyagolható. Ami pedig igazán nagyot szól, az a 90 wattos HyperCharge töltés, de még vezeték nélkül is 50 wattal tölthetjük újra a készülék akkumulátorát, így nem kell a fali csatlakozó mellett sokáig szobrozni.

Xiaomi modellek a Yettelnél


Huawei P70 és Pocket 2 - Stan és Pan

A tavalyi Huawei P60 modell frissített változata P70 néven jelenik meg, első körben Kínában, de remélhetőleg hamarosan felbukkan Európában is. A 65,7 hüvelykes képátlójú csúcsmodell egyik különlegessége a változtatható rekeszértékű, 50 megapixeles főkamera: ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy profi digitális kamerához hasonlóan játszhatunk a beérkező fény mértékével. Állítólag extra lesz a felhasználó felé néző sztereó hangszórópár is, amely Digital Chat Station néven a videótelefonálás élményét emeli magasabb szintre.

Az viszont jó kérdés, érkezik-e Kínán kívülre az első Huawei "Kagylótelefon", tehát a Samsung Flip modellekhez hasonlóan apró négyzetté hajtogatható modell, amelyet itt Pocket 2 névre kereszteltek. Az új modell speciális zsanért kapott, így tökéletes síkra lehet összezárni, másrészt pedig a külső oldalon négy kameraszenzort is elhelyeznek a még sokrétűbb fotós és videós élményért.

Ajánlatunk:    Huawei P60 Pro 256GB


Feltörekvő meglepetések

Jól látható, hogy a távol-keleti gyártók képesek nagy kiugrásokra, a Huawei és a Xiaomi néhány év alatt nőtt akkorára, hogy a legnagyobbakakat is megszorongatta. Azóta is látható, hogy jó néhány keleti gyártó hoz ki nagyon ígéretes készülékeket.

Ilyen például a Vivo X Fold3 és X Fold 3 Pro - a névből látható, hogy hajlítható modellekről van szó, ráadásul itt elképesztő, 120 wattos gyorstöltést ígérnek, amellyel már tényleg pár perc alatt kelthetjük újra életre a teljesen lemerült készüléket. Új modellekkel jelentkezik többek között a Realme (Realme 12+ 5G néven), a OnePlus (itt OnePlus 12 és OnePlus 12R is érkezik) és a Huaweitől különvált Honor, amelynél a Magic6 Pro március közepén már a Yettel kínálatában is elérhető lesz.

Érkezik tehát jó néhány olyan készülék, amelyekről már sokat lehet tudni, de bőven várhatók még meglepetések az év során, főleg a középkategóriában - itt ráadásul sokan arra számítanak, hogy jó néhány csúcsszintű funkció megjelenik ezekben az elérhetőbb árú készülékekben is. Érdemes épp ezért folyamatosan visszalátogatni a Yettel termékoldalaira, ahol időről időre hírt adunk a legfrissebb megjelenésekről, legérdekesebb újdonságokról!

 

Szerző:

Bátky Zoltán
informatikai és távközlési szakújságíró, szerkesztő