5 tipp a tökéletes telefontok kiválasztásához

Ha már megvan a kiválasztott mobiltelefon, érdemes azt is biztosítani, hogy a készülék sokáig biztonságban, sértetlen külsővel álljon rendelkezésünkre. A legegyszerűbb módszer erre egy telefontok beszerzése, ráadásul egy ilyen tok nem csak a sérülések ellen védhet, hanem megannyi egyéb területen is segítséget nyújthat. Épp ezért most nézzük meg, milyen jellegű telefontokokat lehet manapság beszerezni és mi mindenre jó ez a kiegészítő!
 

1. Hogyan használod a telefonodat?


Amikor mobiltokot választunk, az egyik legfontosabb szempont az, hogy a mindennapi használati szokásainkhoz igazítsuk a keresést. Másféle tok ajánlott azoknak, akik általában csak zsebben hordják a készüléket és hagyományos módon telefonálnak vagy használnak appokat, és más azoknak, akik szeretnek túrázni, imádják a vízisportokat vagy az extrém mozgásformákat. Megint csak másféle tokot keresgélnek azok, akik a telefon mellett egyfajta irattárcaként is használnák a tokot, és azok is, akiknek az a fontos, hogy a védelem mellett a tok szinte észrevétlen maradjon.

2. Mutasd a telefonod, megmondom, mibe öltöztesd

Mivel egy telefontok legfontosabb funkciója a készülék védelme, nem igazán létezik univerzális megoldás. A biztonság egyik záloga, hogy a tok szorosan simuljon a mobil felületére, másrészt pedig az sem másodlagos, hogy minden mobilon máshol vannak a kezelőgombok, vagy másmilyen a kamerák, csatlakozók formája. Ha tehát egy iPhone-ra tervezett tokot erőltetnénk Samsungra, egy Xiaomi-tokot Nokiára és így tovább, nem csak a tok elsődleges funkcióját veszítenénk el a nem tökéletesen passzoló felület miatt, de a tok kitakarná a kamera lencséjét, esetleg a töltőcsatlakozót vagy a hangerőgombokat.

A legtöbb tok mellett megtalálható, pontosan melyik gyártó milyen modelljére "szabták". Ha esetleg megtetszik egy telefontok, de az másik modellhez való, érdemes rákeresni a gyártójára, hiszen sokan ugyanazt a dizájnt megannyi különféle mobilra is elkészítenek.

3. Amikor a védelem a legfontosabb

Egy mai mobiltelefon gyakran nem olcsó mulatság - mármint persze egyet még könnyen megvehetünk, arra azonban kevés háztartásban akad fölösleges pénz, hogy eltört, megrepedt, elázott készülékek helyett havonta vegyünk újat. Épp ezért olvassuk el a nekünk tetsző tokok leírását, nézzük meg, milyen jellegű és hatásfokú védelemmel ruházza fel a készüléket.

Egy általános tok a telefon oldalát és hátlapját védi teljesen egyszerű, fizikai módon: szilikon, bőr vagy egyéb olyan anyag, amely valamelyest rugalmas felületet képez a mobil burkolata fölött. Az anyag és a vastagság függvénye, hogy az egyszerűbb karcolásoknak és ütődéseknek, vagy esetleg egy komolyabb magasságból történő leejtésnek is ellenáll-e.

Vannak olyan mobiltokok is, amelyek a készülékek előlapját is védik, legtöbbször egy ráhajtható fedél segítségével. Ilyenkor a mobilt a fedél kinyitása után használhatjuk, viszont lássuk be, az egyik legsérülékenyebb és legfontosabb felület a telefonokon épp a kijelző, amelynek sérülése nem csak esztétikai problémát, hanem a használat korlátozását is jelentheti.

A kijelző védelmére megoldás lehet egy úgynevezett képernyővédő fólia alkalmazása is - ez persze a neve ellenére általában jóval erősebb anyag, mint egy egyszerű fólia, ám a kijelzőre tapadva nem befolyásolja annak képminőségét és kezelhetőségét.

4. Extrém helyzetek, speciális megoldások

Ahány telefon, annyiféle használat: manapság már senki sem válik meg a mobiljától, még a legextrémebb körülmények között is magánál tartaná a készüléket. Szerencsére ma már nincs olyan terület, amire ne lenne jól alkalmazható mobiltok! A hegymászáshoz, extrém sportokhoz választhatunk olyan tokokat, amelyek az általánosnál jóval erősebb védelmet biztosítanak, nagyobb az ütés-elnyelő képességük, sokszor valamilyen speciális anyagból készülnek.

A vízisportok szerelmeseinek sem kell attól tartani, hogy a telefonjuk egyszer csak szó szerint lemerül. Ugyan jó pár készülék alapvetően rendelkezik valamilyen IP-védelemmel (ez a por- és vízállóság mértékét jelöli), de ilyenkor is csak bizonyos ideig, vízmélységig és víznyomásig garantált a készülék túlélése. A vízálló tokok között akadnak akár egészen speciálisak is, amelyeket a búvárkodás közbeni fotózásra, videózásra terveztek, de a strandokra, nyári élményekre is találhatunk elérhető árú vízálló tokokat.
 

Ha az extremitásoktól eltekintünk, akkor is találhatunk olyan extrákat egy tokon, amelyek túlmutatnak az alapvető védelmen. Ilyen például, amikor a mobiltok egyben valamilyen kitámasztóként is működik - ezzel akár egy vonatút alatt, vagy alvás előtt az ágy melletti polcon is megfelelő szögbe állíthatjuk a készüléket filmnézéshez, videóchathez. Azoknak pedig, akik amúgy is sokféle kártyát, igazolványt, bérletet hordanak magukkal, már megannyi olyan telefontok is elérhető, amely egyfajta irattárcaként vagy akár pénztárcaként használható. Ha pedig valaki környezettudatosan szeretné biztonságban tartani a mobilját, már több olyan tokot is találhat, amelyeket természetes anyagokból (például fából, bambuszból) készítenek, illetve az előállítás során, vagy életciklusuk végén sem szennyezik a környezetet. Egyes tokoknál külön jelzik, ha kidobás után teljesen lebomlanak illetve komposztálhatóak - a Yettelnél külön kategóriát kaptak a környezetbarát tokok.

5. A stílus maga az ember

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a tokok egyik kiváló funkciója, hogy az öltözékünk, stílusunk, megjelenésünk aktív részévé változtassuk a telefont. Bár a készülékek is egyre szebb színekben, extra felületkezelésekkel választhatók, de a tokokkal ezt még magasabb szintre emelhetjük: színek, formák, választható illusztrációk, LED-csíkok, apró ráaggatott díszek segíthetnek abban, hogy az egyéniségünket a mobillal is kifejezzük. Az igazán stílusosak pedig akár különféle alkalmakra, hangulatokhoz, évszakokhoz többféle tokot is beszereznek, hogy a ruhájukkal együtt ezt is az aktuális kedvük szerint váltogassák.
 

A telefontokkal is törődni kell!

Ha megvesszük és felpattintjuk a tökéletes mobiltokot, az persze nem jelenti azt, hogy innentől a telefon és ruhája sem igényel odafigyelést! Időről időre érdemes a tokot eltávolítani, megtisztítani a tok és a mobil felszíne között összegyűlt port, valamint a tok külső felületét is letisztogatni. A por- és vízálló tokokat pedig időnként vizsgáljuk át, nincs-e rajtuk olyan sérülés, repedés, amely már fő funkciójukat veszélyezteti.

A kijelzővédő fóliák sem az örökkévalóságnak szólnak, általában jelzik is a gyártók, mennyi időnként érdemes cserélni őket, illetve hány hónapig vagy jobb esetben évig garantálják az újszerű védelmet. Ahogy a ruháinkra is ráfér időről időre a felújítás vagy a csere, a mobiltokok is meghálálják a törődést!