Csökkennek az internetszolgáltatások díjai

Az internet szolgáltatások általános forgalmi adó mértéke 2018.01.01-től 18%-ról 5%-ra módosul, és az ezzel elérhető árelőnyt a Yettel az előfizetőinek átadja, miután tarifáink és szolgáltatásaink nettó díjai nem emelkedtek.

Fontos! Felhívjuk számlás előfizetőink figyelmét, hogy számlazárási ciklustól függően az alacsonyabb díjak nem feltétlenül január 1-től lépnek életbe, hanem  legkésőbb a hónap végével. Ennek okát az alábbiakban ismertetjük:

Számlás előfizetések esetén az árcsökkenés  a jogszabály alapján abban a számlázási ciklusban érvényesül először, amelyben az elszámolási időszak kezdete 2018. január 1. vagy azt követő időpont. Tehát a 2017. decemberben kezdődő és 2018. januárban záródó számlákban még minden esetben a 18%-os áfakulcs érvényesül.
2018. január 28-tól azonban minden számlás előfizető már a csökkentett áron rendelheti meg a szolgáltatásokat. Ha azonban januárban rendelsz meg egy internet szolgáltatást úgy, hogy az előfizetésedre irányadó számlázási ciklus még nem zárult le, akkor még a korábbi 18%-os  általános forgalmi adóval terhelt magasabb díjat kell fizetned.

Feltöltőkártyás előfizetések esetén az 5%-os  áfa 2018. január 1-től érvényesül.
Havi/egyszeri díj esetén, amennyiben a 18% áfa tartalmú díj levonása megtörtént 2017. december 31-ig, a szolgáltatás a 2018-ra átnyúló időszakban is használható, a szolgáltatás érvényességének a végéig.

Példák:

Új adatcsomagot rendelsz meg januárban. Ha megrendeléskor már volt számlazárásod januárban, akkor az új, csökkentett áron (5%-os áfa tartalommal) tudod megrendelni a szolgáltatást és a számládban is ezt az árat látod majd. Ha azonban az előfizetésedre irányadó számlázási ciklus csak az új adatcsomag megrendelését követően kerül lezárásra, abban az esetben a régi áron számlázzuk a szolgáltatást a januári számlazárásáig eltelő időszakban.

Yetteles ügyfélként új előfizetést vásárolsz pl. 2018. január 3-án. Ha a számlázási ciklusod záró napja 5-én van, akkor az első, tört időszakban még a 18% áfatartalmú havidíjat számlázzuk, a következő időszakban már az 5% áfa tartalmú havidíjat terheljük.

Hogyan fogom a számlámon az áfa változást látni?  A csak internet hozzáférést nyújtó szolgáltatások, tarifacsomagok esetén az áfakulcs 5% lesz, a számlán már így fog szerepelni. Azon szolgáltatások és tarifacsomagok esetén, amelyek internet hozzáférésen kívül más szolgáltatást is tartalmaznak, az ár megbontásra kerül a számlában, 2 sorban tüntetjük fel a különböző áfakulccsal rendelkező szolgáltatásokat. A számla áfaösszesítő részében külön sorban tüntetjük fel a 27 és az 5%-os áfatartalmú számlaösszegeket.

A változásban érintett tarifacsomagok és szolgáltatások díjait az alábbi táblázatok tartalmazzák. A vonatkozó ÁSzF 2017. december 1-ével kerül publikálásra.