Adattárolás

Memóriakártyák


A microSD memóriakártyák telefonhoz csatolásával lehetővé válik a készülékek adattárolási kapacitásának könnyű, olcsó és gyors bővítését. Ha kinőtted a mobilod gyári tárhelyét, pillanatok alatt bővítheted. Csupán egy különálló, jó minőségű és megfelelő adatátviteli sebességgel rendelkező memóriakártyát kell beletenned.  

SD Memóriakártya méretek

A legnépszerűbb típus ma az SD memóriakártya, ami a Secure Digital rövidítése. A kártyák három különböző méretben kaphatók.

A sima SD kártya rendelkezik a legnagyobb mérettel (32x24x2,1 mm). Egy kicsit nagyobb, mint egy postabélyeg, és olyan eszközökben használható, mint kamerák, fényképezőgépek. 

A miniSD formátum körülbelül fele akkora, mint a teljes SD-kártya, és nem túl népszerű, mert a mérete még mindig túl nagynak bizonyul telefonok esetében.

A  microSD memóriakártyák a méret szerinti sorban a legkisebbek. A jóval kedvezőbb mérete miatt (15x11x1 mm) ez az a memóriakártya, ami elsősorban az okostelefonjaink bővített memóriájaként a legnépszerűbb adattárolási forma. 

SD Memóriakártya típusok

A microSD-kártyát legfeljebb 2 GB információ tárolására tervezték, bár néhány 4 GB-os verzió is létezik.

A microSDHC kártyákat (Secure Digital High Capacity) viszont már legfeljebb 32 GB adat tárolására képesek. 

A microSDXC (Secure Digital eXtra Capacity) kártyákat pedig 32 GB és 2 TB közötti adatmennyiség tárolására tervezték. 

Fontos tudni, hogy a telefonunk melyik verziót tudja kezelni. Számos újabb széria képes már a microSDXC kártya befogadására is. A legtöbb modern Android telefon a microSDHC kártyával kompatibilis.

MicroSD-kártya vásárlásakor gyakran tartalmaz egy adaptert is a csomag. A kisebb kártya az adapterbe csúsztatva  behelyezhető olyan eszközökbe is, amelyhez teljes méretű kártya lenne szükséges - például a számítógépéhez, laptophoz, amik csak SD vagy miniSD-kártyaolvasóval van ellátva. Az adapternek köszönhetően, amikor micro-SD kártyát vásárolsz, rögtön kapsz egy miniSD és egy teljes méretű SD kártyát is. Ez elég praktikus, amikor képeket vagy videókat szeretnél továbbítani telefonodról a számítógépedre.

Az Android készülékek közül kimondottan sok modell bővíthető belső memóriával rendelkezik.  A Google és Apple által gyártott mobiltelefonokra viszont jellemző, hogy nem lehet memóriakártyával bővíteni őket.  Mielőtt bármit is tennél, győződjön meg arról, hogy a telefonod bővíthető SD-kártyával! Mivel nagyon sok különböző vállalat gyárt sokféle típusú Android-telefont, olyanokkal is találkozhatsz, amelyekben nincs erre lehetőség. Ha nem vagy biztos benne, hogy a te készüléked rendelkezik SD kártyának dedikált, úgynevezett slot-al, vizsgáld meg a telefon külsejét, hátha megtalálod a megfelelő nyílást, vagy ragadd meg a kézikönyvet és nézd meg, mit ír. 

Egy memóriakártyával sok gigabájtnyi extra helyet nyersz a telefonodnak a tartalmak tárolására. Így mindig magaddal viheted a kedvenc zenéidet, fényképeidet, vagy akár jó pár filmet is.