Töltő kábel

Töltő kábelek


Egyetlen telefon töltő kábel sem örök életű. Mivel elég gyakran van igénybe véve, néhány hónap intenzív használat után megszakadhat, megtörhet. Ilyenkor cserélni kell. De milyet válasszunk?

Az újabb USB 3.0 és USB 3.1 szabványok gyorsabb sebességet és hatékonyabb energiagazdálkodást nyújtanak, mint a régebbi USB 2.0 technológia. Az USB 3.0 visszafelé kompatibilis az USB 2.0 eszközökkel, így a régebbi készülékeket már a legújabb USB portokon keresztül is feltölthetjük, vagy csatlakoztathatjuk a számítógépünkhöz adatátvitel céljából.


USB-C töltőkábelek és adatkábelek

Az USB-C (Type-C) a legújabb fejlesztés, és szinte minden új telefon ilyen kábelen keresztül tölthető már. Az USB-C kábelek képesek a nagy sebességű adatátvitelre is és a nagyobb teljesítmény áramoltatásra, lehetővé téve a telefon gyorsabb felöltését. Az USB-C kábelek másik óriási előny, hogy reverzibilisek, azaz bármilyen módon (irányból, orientációval) csatlakoztathatók a csatlakozófej szimmetrikus kialakításának köszönhetően.


Micro-USB töltőkábelek és adatkábelek

A micro-USB a leggyakoribb USB-port, és még mindig sok telefon modellen ez a típus található. Ez a fajta kábel már nem csak töltésre alkalmas, hanem lehetővé teszi az adatok eszközök közötti direkt átvitelét is anélkül, hogy számítógépre lenne szükség. Például memóriakártya olvasókat közvetlenül a mobileszközre csatlakoztathatunk ezek segítségével. A micro-USB viszont csak egy irányból csatlakoztatható. Legyünk óvatosak, hogy elkerülje az esetleges károkat.


Lightning töltőkábelek és adatkábelek

Ez a típusú kábel az Apple saját fejlesztése, így csak Apple termékekhez (iPhone, iPad és Airpods) használható töltésre vagy adatátvitelre. Maga a kábel egy vékony Lightning adapterrel rendelkezik az egyik végén, és egy szabványos USB-A vagy USB-C adapterrel a másikon. Az USB-C-hez hasonlóan a Lightning adapter is teljesen reverzibilis (megfordítható), vagyis orientációtól függetlenül csatlakoztatható. Bár az Apple is hozzájárult az USB-C fejlesztéséhez, ez nem ugyanaz, mint a Lightning szabvány. A legnyilvánvalóbb különbség az, hogy a Lightning csatlakozók kisebb. Ez nem kis előnyt jelent az Apple számára, hiszen így vékonyabb, karcsúbb eszközöket tud gyártani.

Amennyiben valamivel mobilisabb megoldásra vágysz, nézd meg autós töltő  vagy powerbank kínálatunkat is.