Mi is az a felhőszolgáltatás és hogyan működik?


Ha azt halljuk, valamit a felhőbe töltünk fel, vagy egy feladatot a felhőben kell elvégezni, elsőre talán furcsállhatjuk a dolgot, de nyugalom, nem vadászpilóták beszélgetnek ilyenkor. A felhő egy olyan számítástechnikai fogalom, amely sokféleképpen hasznos, ráadásul mindenki használja - még akkor is, ha talán nem is tud róla. A felhőszolgáltatások segítenek otthon, az irodában és utazás közben, de ugyanígy vállalkozások, cégek számára is könnyen kezelhető, biztonságos és hatékony munkakörnyezetet teremthetnek. Mutatjuk, mit érdemes tudni erről a technológiáról és hogyan használhatjuk a legjobban!
 

Miért éppen felhő?

A technológia röviden azt jelenti, amikor egy számítástechnikai feladatot nem a saját laptopunkon, telefonunkon vagy egyéb eszközünkön végez el a gép, hanem távoli szolgáltatásként egy olyan számítógépen, szerverközpontban történik a végrehajtás, amiről talán nem is tudjuk, hol található - ezt szimbolizálja a felhő (angolul cloud) kifejezés. Ha ennyiből még nem teljesen érthető, mi is ez, mondunk néhány példát: felhőszolgáltatás a Gmail levelezőprogram, a Dropbox tárhely, vagy a Word, Excel és további szoftvereket böngészőben futtatható Microsoft 365.

Amikor például Gmailben elolvasunk egy levelet vagy épp küldünk egyet valakinek, a felhasználói felület a számítógépünkön vagy a telefonunkon látható, de maga a levelezőrendszer a Google távoli szervereinek valamelyikén fut, ahogy a leveleink, csatolmányaink és egyéb beállításaink is ott vannak. Ha feltöltünk egy fájlt Dropboxra vagy épp OneDrive-ra, azok szintén nem a saját eszközünk tárhelyére kerülnek, hanem a felhőbe, tehát a szolgáltató gépeire.

Miért jó mindez? Egyrészt az ilyen szolgáltatás nem terheli a saját eszközeinket, hiszen a szoftverek végrehajtása a szolgáltatónál történik. Ezáltal akár egy régi laptopon, öregebb telefonon is ugyanúgy használható a felhő alapú levelezés vagy dokumentumkezelés. Másrészt a működés így helyfüggetlenné válik: a megfelelő felhasználónév és jelszó használatával bárhonnan bejelentkezhetünk saját e-mail fiókunkba, tárhelyünkre akár a világ túlfeléről is, megoszthatunk adatokat azokkal, akiket jogosultságokkal ruházunk fel, vagy közösen dolgozhatunk távoli kollégákkal.
 

Felhőszolgáltatások típusai

A felhőszolgáltatásokat elérésük alapján leggyakrabban háromféle kategóriába sorolják:

  • Privát
  • Publikus
  • Hibrid

A legtöbben talán a publikus változatot ismerik: ezek a bárki által elérhető szolgáltatások, mint a Gmail, a Dropbox vagy a Microsoft 365. Tehát ezekből akár ingyen vagy havidíjért bárki kaphat egy "szeletet", amelyet aztán teljesen sajátként használhat, és nem is kell törődnie azzal, hogy még sok millióan ugyanabban a felhőben tartózkodnak, hiszen a biztonságos fiókok között nincs átjárás. A privát felhő általában üzleti felhasználásra ideális, hiszen itt a szolgáltató egy olyan környezetet alakít ki a felhőben, amelyet csak egy adott szervezet jogosult tagjai használhatnak. Ilyen például egy olyan megoldás, ahol egy több országban is jelen lévő vállalat felhő alapú belső rendszerben dolgozik, ahol helyfüggetlenül mindenki úgy látja egymást, a munkaeszközöket és az adatokat, mintha egy irodában ülnének. Ennek pedig kevert változata a hibrid felhő, ahol a fenti két megoldástípus keveredik az ügyfél igényeinek megfelelően.

Van egy másik hármas felosztás is, ez pedig a működés alapján osztja kategóriákra a felhőt:

  • SaaS (Software as a Service, szoftverszolgáltatás)
  • PaaS (Platform as a Serive, platformszolgáltatás)
  • IaaS (Infrastructure as a Service, infrastruktúra-szolgáltatás)

Az SaaS lényege az, hogy az ügyfél által használt szoftverek nem az ő eszközein, hanem a szolgáltató felhőjében futnak. Ilyenkor előny, hogy akár gyengébb gépekkel is használható komoly szoftver, ráadásul annak frissítéseit, javításait is a szolgáltató végzi. A PaaS egy komolyabb megoldás, egy olyan keretrendszer, amelyben bárki saját magának hozhat létre testreszabott alkalmazásokat, vagy a fejlesztők közösen dolgozhatnak másoknak készült alkalmazásokon. Végül pedig az IaaS egy olyan összetett szolgáltatás, ahol az ügyfél akár teljes rendszere a felhőbe költözik szoftverekkel, tárhellyel, biztonsági megoldásokkal és megannyi egyéb funkcióval.
 

A legnépszerűbb felhőszolgáltatások és szolgáltatók

Ahogy már korábban is írtuk, jó néhány olyan szolgáltató létezik, amelyek online megoldásait akár évek óta használunk, mégsem figyeltünk fel rá, hogy ezzel a felhőben dolgozunk. Ezek közül sorolunk fel a teljesség igénye nélkül néhány népszerűt és közismertet.
 

Google (Gmail, Google Drive, Google Docs)

Az internet világát a keresőjével forradalmasító Google egyre több szolgáltatást tesz elérhetővé felhős formában. A legtöbb ráadásul alapértelmezésben ingyen használható, fizetni csak akkor kell, ha például nagyobb tárhelyet vagy valamilyen extra funkciót szeretnénk elérni. A Gmail az egyik legnépszerűbb levelezőrendszer, ahol új címet regisztrálni pillanatok kérdése, használata pedig kezdőknek is egyszerű, de profiknak is sok lehetőséget kínál. A Google Drive egy felhős tárhelyszolgáltatás, ahová akár automatikusan szinkronizálhatjuk fontosabb mappáink tartalmát arra az esetre, ha saját eszközünkkel valami történne, de használhatjuk arra is, hogy megfelelő jogosultságokat adva másoknak is elérhetővé tegyünk fájlokat és mappákat. Ha pedig böngészőben szeretnénk dokumentumokat készíteni, a jól ismert Wordhöz hasonló Google Docs áll rendelkezésre, ahol formázással, képekkel és egyéb elemekkel láthatjuk el a szöveget. Emellett a cég még egy sor hasznos felhőszolgáltatást kínál a térképektől a weboldalainkat elemző segédig, az élet sokféle területére.
 

Microsoft (Microsoft 365, OneDrive, Azure)

A redmondi Microsoftot a legtöbben talán a Windows operációs rendszerek megalkozóiként ismerik, de sokan használták már az irodai szoftvereiket is. A vállalat szintén kiterjedt felhős kínálattal rendelkezik, ezek egyike a Microsoft 365. A korábban Office 365 néven ismert csomagba többek között az irodai szoftverek (Word, Excel, PowerPoint) böngészőben futó változatai tartoznak, de itt érhető el a videókonferenciákhoz és csoportmunkához kiváló Teams, az Outlook levelező, a OneNote jegyzetelő és a OneDrive felhőtárhely is. A Word-Excel-PowerPoint hármas webes változata már ingyen is használható, ahogy a Teams vagy a OneDrive is fizetés nélkül használatba vehető, itt is az a gyakorlat, hogy nagyobb tárhelyért, kiterjedtebb funkcionalitásért kell havidíjat fizetni. Cégeknek pedig olyan csomagokat kínál a Microsoft, amelyekbe többek között egyedi domainnév (tehát mondjuk egy "éncégem.com"), alkalmazottanként nagyobb felhőtárhely, folyamatos támogatás és felhasználói felügyelet is jár.
 

iCloud

Az Apple saját szolgáltatása biztonságosan tárolja a fotókat, fájlokat, jegyzeteket, jelszavakat és az egyéb adatokat a felhőben, és mindegyik csatolt eszközön automatikusan naprakészen tartja őket. Többek között ingyenes e-mail fiókot és alapértelmezésben 5GB tárhelyet ad, az iCloud+ előfizetéssel pedig a tárhely és a funkcionalitás is növelhető.
 

Withsecure

Leginkább a vállalatok számára lehet ideális a korábban F-Secure néven ismert biztonsági szolgáltatás: a mobiltelefonokra, laptopokra és szerverekre is elérhető komponensek és a böngészőben látható vezérlőfelület segít azonosítani a legújabb fenyegetéseket is a zsarolóvírusoktól az adathalász próbálkozásokig, biztonságos VPN internetkapcsolatot kínál és megakadályozza, hogy illetéktelenek kövessék az online tevékenységeinket.


Felhő megoldások a Yetteltől


Míg az egyéni felhasználók könnyen regisztrálhatnak akár ingyenesen is a fenti, vagy ezekhez hasonló felhőszolgáltatásokra, a vállalati ügyfeleknél már körültekintőbb választásra van szükség. Fontos ugyanis, hogy minden cég olyan felhőszolgáltatást találjon, amely a leginkább megfelel az üzleti működésének, biztonsági követelményeinek, földrajzi elhelyezkedésének, felhasználószámának. Ez a kevésbé szakértők számára akár nehezen megoldható, ezért a Yettel arra törekszik, hogy segítséget nyújtson a megfelelő megoldások kiválasztásában tanácsadással és gondosan kiválasztott szolgáltatásokkal.

Egy dedikált aloldalon részletes információk találhatók arról, hogy a legfontosabb szolgáltatások (Microsoft 365 és WithSecure) milyen iparágakban miért hasznosak és hogyan alkalmazhatók a leghatékonyabban. Jogi és pénzügyi cégek, műszaki tevékenységet végzők, gyártók és logisztikai vállalkozások, turizmussal és vendéglátással foglalkozók, építőipari és kereskedelmi cégek egyaránt könnyen végigböngészhetik, miben segíthetnek nekik a felhőmegoldások, de ugyanitt lehet díjmentes tanácsadásra is jelentkezni. Ha pedig már menet közben van szükség valamilyen segítségre, egy külön támogatási aloldal segít megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket, ahonnan szintén elérhető a Yettel Cloud Support.


Ismerd meg a Yettel felhő megoldásait