NFC fizetés - útmutató a gyors és biztonságos mobilfizetéshez

Mi az a NFC technológia és miért van rá szükség a mobilfizetéshez?

Nfc-mobilfizetés

Az NFC a Near Field Communication rövidítése, amit magyarul közeli rádiófrekvenciás kommunikációnak is szoktunk nevezni. Az NFC ugyanis rádióhullámokat használ –- ezért is érintésmentes, hiszen a kommunikációban résztvevő eszközöknek nem kell összeérniük –- és a hatótávolsága nagyjából 20 centiméter.

Az üzletekben található terminálok, melyeknél például bankkártyával fizethetünk, ezt a technológiát támogatják. Ha olyan okostelefonunk vagy okosórának van, amiben van NFC, akkor lehetséges technikailag a fizetés. 

Fontos tudni, hogy önmagában egy NFC-képes telefon (és egy megfelelő, tehát érintéses terminál a kereskedő részéről)  még nem elég. Ez csak a technikai alapfeltétel, melynek hiányában semmiképp sem tudjuk használni a technológiát. 

Lássuk, mire van még szükségünk ahhoz, hogy ténylegesen a mobilunkkal fizethessünk az üzletekben!

Mi kell ahhoz, hogy mobillal fizethessük az üzletekben?

Az NFC-képes telefonon túl elsősorban egy megfelelő pénzügyi alkalmazásra van szükségünk, ami lehetővé teszi a fizetést. Ez lehet például a bankunk alkalmazása, amiben egy külön funkció a plasztik bankkártyánk virtuális megjelenítése, illetve használata. Egyes alkalmazásokban akár új, kizárólag virtuálisan létező bankkártyákat is létrehozhatunk. Vagy akár egy hűségkártya alkalmazás, melyben a kedvenc üzlethálózatunkban gyűjthetjük, és adott esetben levásárolhatjuk a pontjainkat.

A legelterjedtebb megoldás azonban egyetlen mobilfizető alkalmazás letöltése, melyben egy helyen kezelhetjük az összes kártyát. Ezeket wallet alkalmazásokat nevezzük: magyarul pénztárca alkalmazásnak is fordíthatnánk, de az angol változat terjedt el itthon is, ezért mi is így hivatkozunk a kategóriára a továbbiakban (az iPhone-okon elérhető wallet alkalmazás hivatalos magyar neve ugyanakkor Tárca).

A két nagy mobil operációs rendszernek - Android és az Apple telefonokon futó iOS - külön wallet alkalmazása van, ahogyan számos okosóra gyártónak is megvan a maga speciális megoldása.

Az ezekkel kapcsolatos konkrét tudnivalókat egyesével végigvesszük, hogy mindenkinek elég legyen csak azt elolvasni, ami őt érinti - de előbb nézzük meg, melyek a legnépszerűbb NFC-képes készülékek!

A legnépszerűbb NFC-képes telefonok listája

A Yettel mobil kínálatának ma már több mint 90%-a NFC-képes. Ezek a legnépszerűbb készülékek:

A legnépszerűbb wallet alkalmazások telefonra

Google Wallet

A Google 2018 februárjában egy szolgáltatásban, a Google Pay márkanév alatt egyesítette korábbi fizetési megoldásait, a Google Wallet-ot és az Android Pay-t.  Androidos készüléken a Google Pay a legáltalánosabban használt wallet alkalmazás (korábban Google Wallet néven volt elérhető). 

Mobilfizetés Google Wallet és Pay Androidra és iOS-re

Miután letöltöttük a legfrissebb verziót a Google Play áruházból, először be kell vinnünk a rendszerbe a mobilon keresztül bankkártya adatait a  képernyő alján megjelenő “Hozzáadás a Wallethez” feliratra koppintva. 

A következő teendő az érintéssel való fizetési mód beállítása, illetve az alaphelyzetben használandó bankkártya kiválasztása: ezeket amit a Wallet alkalmazás Fiók menüpontjában  tudjuk megtenni, melyet legkönnyebben a profilképünkre koppintva érhetünk el.

Ezek után már telefonunk készen áll az érintéses mobilfizetésre.

Az üzletben, mikor fizetni szeretnénk, már nincs is szükség az alkalmazás elindításához, csupán az alábbi lépéseken kell végigmennünk:

 1. Ébresszük fel / oldjuk fel a telefont!
 2. Tartsuk a mobil hátulját a fizetési terminálhoz néhány másodpercen át! 
  Ha a kék pipa jel megjelenik a képernyőn, elvehetjük a telefont.
 3. Ha a rendszer PIN-kódot vagy aláírást kér, tegyünk eleget a kérésnek.

 Apple Wallet

Mi a különbség az Apple Pay és az Apple Wallet között? Az Apple Pay biztonságos fizetési és vásárlási módot kínál üzletekben, alkalmazásokban és internetes felületeken. Az Apple Wallet-ben lehet hozzárendelni hitel- és bankkártyáinkat. Míg az Apple Pay elsősorban in-app és online fizetésre használható, addig a Google Wallettel az érintésmentes NFC-fizetéseket tudjuk bonyolítani.

Az iPhone használók számára elérhető Apple Pay-hez  a Tárca alkalmazással tudunk bankkártyát hozzárendelni - ehhez az app nyitóképernyőjének jobb felső sarkában lévő “+” jelre kell koppintani.

Mobilfizetés Apple Wallet és Pay segítségével

iután a szükséges adatokat néhány lépésben megadtuk, rövid ellenőrzés után a kártya aktiválásra kerül, és ettől fogva mindig elérhető lesz a Tárca nyitóoldalán.

Ha egynél több kártyát adtunk hozzá Tárcánkhoz, akkor  mindig az lesz az alapértelmezett, melyet legfelül látunk a Tárcában. Amennyiben szeretnénk egy másik kártyát alapértelmezettnek választani, csak hosszan rá kell nyomnunk a képére, és fel kell húznunk a lista tetejére - így máris a legfelülre kerülő kártya lesz az alapértelmezett.

Az alapértelmezett kártyával ezután már a Tárca használata nélkül tudunk fizetni. 

 1. Nyomjuk meg duplán az oldalsó gombot! 
 2. Ha az iPhone-unk Face ID-t használ, a rendszer kérésére hitelesítsük magunkat a Face ID segítségével vagy adjuk meg a jelkódunkat!
 3. Tartsuk az iPhone tetejét az érintés nélküli leolvasóhoz addig, míg a kijelzőn a Kész felirat és a pipa meg nem jelenik!

 Érintésmentes fizetés okosórával

A két legelterjedtebb gyártó megoldását mutatjuk be részletesebben - de általában a kisebb gyártók által kínált eszközöknél is hasonló módon fizethetünk.

Garmin Pay

Ahhoz, hogy fizetni tudj az okosóráddal, először össze kell kapcsolnod a készüléket egy okostelefonnal, melyen a Garmin Connect alkalmazás fut. Ebben az alkalmazásban találod a nyitóoldali funkciók között a Garmin Pay-t, melybe a “Kártya hozzáadása” gomb segítségével tudsz bankkártyákat beregisztrálni.

Mikor ez megtörtént, már csak az alábbi lépéseket kell végrehajtani a fizetéshez:

 1. Válasszuk ki az óra menüjében a Garmin Pay-t! 
 2. Adjuk meg a wallet alkalmazáshoz tartozó egyedi kódot!
 3. Érintsük az órát a fizető terminálhoz!
 4. Amennyiben a terminál kéri, írjuk be a bankkártyához (tehát nem az alkalmazáshoz) kapcsolódó kódot!

 Xiaomi Pay

A Xiaomi Pay cikkünk írásakor Magyarországon csak a K&H Banknál érhető el: a kártyánkat is e bank internetes vagy mobilban alkalmazásában tudjuk alkalmassá tenni az okosórás vásárlásra. Ehhez első lépésként a kártya képére kell koppintanunk az adott alkalmazásban.

A K&H alkalmazásokban internetes vásárláshoz rögzített telefonszám mellett egy alkalmazásra is szükségünk van az okosórás fizetéshez: ez a Zepp Life, melyet ingyenes letölthetünk a Google Play áruházból. 

Ha mindez megvan, maga a fizetés pár lépésből áll csupán:

 1. Oldjuk fel az okosórát (balra pöccintés az óra kijelzőjén)!
 2. Koppintsunk a használni kívánt kártyára a képernyőn (ha több kártyánk van, fel-le görgetve tudunk navigálni közöttük)!
 3. Ha a készülék kéri, adjuk meg PIN kódunkat az óra képernyőjén!
 4. Miután a rendszer elfogadta a kódunkat, érintsünk az órát a terminálhoz a fizetés befejezéséhez!

 Mobilfizetést támogató magyar bankok listája

Cikkünk írásakor az alábbi magyar bankok egyes kártyáit tudjuk használni Google Walletben:

CIB Bank 
Erste Bank 
Gránit Bank
K&H Bank
Magyar Takarékszövetkezeti Bank
UniCredit Bank

Az Apple Pay alkalmazás az alábbi hazai bankok egyes kártyáival használható:

CIB Bank
Erste Bank
Gránit Bank
K&H Bank
MKB Bank
OTP Bank
Raiffeisen Bank
Takarékbank
Unicredit Bank

De mennyire biztonságos a telefonos fizetés?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a mobil fizetés biztonságosabb a bankkártyás fizetésnél.

Mint láthattuk, ha a terminál kéri, a PIN-kódot ugyanúgy meg kell adni vásárlásnál, mintha csak egy kártyát használnánk - ugyanakkor a telefonon számos extra biztonsági elem segíti az azonosítást (részben a mi saját beállításainktól függően). 

Így adott esetben köthetjük a kártya használatát biometrikus azonosításhoz vagy jelkódhoz is - mindkettő erősebb védelmet ad, mint egy PIN-kód.

A mobilfizetés hátrányai

A mobilfizetésnek a hagyományos bankkártyával szemben egyetlen hátránya van: a telefonunk adott esetben lemerülhet - ez egy hagyományos kártya esetében természetesen soha nem fordulhat elő.

A mobilfizetés előnyei

A már említett nagyobb biztonság mellett elsősorban a kényelem a legfontosabb érv a mobilfizetés mellett: a bankkártya egy újabb dolog, amit nem kell mindig magunknál tartani - ha a telefonunk vagy okosóránk nálunk van, máris tudunk fizetni.

Mobillal nem csak bankkártya terhére lehet fizetni

A teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a wallet alkalmazások nem csak bankkártyákat képesek kezelni, és emellett számos más olyan alkalmazást is találunk, amivel fizethetünk - nem feltétlenül csak a bankszámlaszámunk terhére.

A Yettel Pay a klasszikusnak mondható SMS alapú tranzakciók mellett már számos tömegközlekedési eszközre való jegy- és bérlet vásárlásához

A Yettel Wallet appban vagy SMS-en keresztül elérhető YettelPay segítségével például mobilszámlánk terhére vásárolhatunk lottót, BKK, Volán vagy GYSEV mobiljegyet, autópálya matricát, illetve fizethetjük parkolásunkat.