var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

SIM-kártya méretek: mini, micro és nano útmutató

Amikor új telefont vásárolsz, fontos tisztában lenned a készülék és a SIM-kártya összeférhetőségével. Nem mindegy ugyanis, mekkora méretű SIM-re van szükséged. Sok esetben a mobil márkájából és életkorából következtetni lehet a pontos SIM méretre, de ez sajnos nem minden esetben lehetséges. Jobb, ha nem a véletlenre bízod és előzetesen tájékozódsz.

Cikkünkben megismerheted a három fő SIM-kártya méretet: a mini, a micro, és a nano SIM-et. Bemutatjuk az egyes méretek közötti különbségeket, illetve azt is, hogyan tudod kicserélni meglévő SIM-ed a megfelelő méretűre.

EGY KIS SIM TÖRTÉNELEM

A SIM jelentése előfizetői azonosító modul, ami az angol Subscriber Identity Module rövidítésből ered. Az első SIM-kártyát 1991-ben készítette a müncheni Giesecke & Devrient okoskártya-készítő vállalat és az első, finn megrendelőnek 300 db-ot értékesített. 

Az összes, nem beágyazott (non-embedded) SIM-kártya az ISO 7816 szabványt használja, ami miatt nincs jelentős különbség a SIM, illetve az egyéb IC-alapú (integrált áramkörű) kártyák között, amilyenek a hitelkártyák is. Érdekesség, hogy kezdetekben még a méretük is megegyezett.

Az első SIM-kártya, az úgynevezett full-size, vagyis teljes méretű SIM pontosan akkora volt, mint egy átlagos hitelkártya. Pontos paraméterei: 85,6 mm hosszú, 53,98 mm széles, 0,76 mm vastag.

A mai mobilokban már nem alkalmazzák ezt a SIM méretet, de az ezt követő kártyák vastagsága – a nano SIM-et kivéve – megegyezik 1991-es társáéval. Olyannyira, hogy a legtöbb szolgáltató a mai napig a teljes méretű SIM dimenzióinak megfelelő plasztiklapba helyezi el a mini, micro, illetve nano SIM-eket. Hogyha lapulna a zsebedben egy ősrégi telefon, akkor kis szerencsével talán még működne is a beillesztett SIM.

SIM-KÁRTYA MÉRETEK

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért léteznek manapság különböző méretű SIM-ek. A válasz egyszerű: a telefongyártók folyamatosan fejlesztik készülékeiket és a legújabb funkciókhoz és nagyobb akkumulátorhoz több térre van szükség, amit a SIM méretének csökkentésével érhetnek el. Az is igaz, hogy sok esetben – főleg a kezdeti időkhöz képest – maga a mobil mérete is redukálódott, ami szintén a kártyák kisebbítésére sarkallt.

Jó, ha tudod, hogy a kártyán található chip a nano SIM-et leszámítva mindegyik SIM esetében pontosan ugyanakkora és ugyanúgy is működnek technikailag, egyedül a műanyag kártya mérete az, ami eltérő. Nézzük is sorra az egyes SIM-kártyákat!

NORMÁL, AVAGY STANDARD, AVAGY MINI SIM (2FF)

Négy eltérő név ugyanarra a kártya méretre. 1996-os bemutatását követően hamar elterjedt, ezért is kapta a standard, avagy normál nevet. 2010-ig hódította a SIM-es piacot, azt követően valószínűleg már inkább csak muzeális értékű mobilokban található meg és nagyon elvétve egy-két alapabb telefonban, de az újabb okostelefonok között már szinte biztosan nem. Néhány ismertebb, normál SIM-mel működő modell az Apple iPhone 3GS, HTC Desire, HTC Desire X, vagy a Samsung Galaxy S.

A normál SIM-kártya dimenziói: 25 x 15 x 0,76 mm.

MICRO SIM (3FF)

A micro SIM, másik nevén 3FF 2003-ban lett bemutatva és formatervezve, de az első okostelefon ezzel a SIM-mel 2010-ben jelent meg. Kialakítása a standard SIM-mel szinte teljesen megegyezik, egyedül a microchipet körülölelő műanyag mérete tér el tőle. A micro SIM-kártya dimenziói: 15 x 12 x 0,76 mm.

Olyannyira megegyezik a standard SIM a micro SIM-mel, hogy még a sebességük is ugyanaz, 5 MHz. Ez – azonos chip méret és pozíció, megegyező feszültség – sok felhasználót arra sarkallt, hogy “hogyan csináld” videókból a standard SIM-kártyát micro SIM méretűre vágják. Ezt a mutatványt nem igazán ajánljuk, mert komoly sérüléseket lehet okozni a chipen, de erről részletesebben később.

A micro SIM azért jött létre, hogy az okostelefonok vékonyabbak és könnyebbek lehessenek. Talán nem meglepő, hogy az első, micro SIM-mel működő mobilt az Apple dobta a piacra 2010 júniusában, ez volt az iPhone 4. Ezt követte a két népszerűbb dél-koreai gyártó, a Samsung és az LG, majd a többi telefongyártó cég is becsatlakozott. Híresebb készülékek a mai napig micro SIM kártyával: Galaxy S5 és Galaxy J2 Pro család, illetve az LG G4.

NANO SIM (4FF)

A nano SIM-kártyát 2012-ben mutatták be, az első ilyen okostelefon Magyarországon az iPhone 5-ös volt, ami 2012 szeptemberében jelent meg. A korábbi SIM-ektől eltérően a nano SIM vastagsága is csökkent, 0,1 milliméterrel vékonyabb lett. A nano SIM-kártya dimenziói: 12,3 x 8,8 x 0,67 mm.

Fontos tudni továbbá, hogy a chip körüli műanyag szinte teljesen eltűnt, ezért amennyiben standard vagy micro SIM-ből szeretnél nano SIM-et varázsolni, nem érdemes a méretre vágással próbálkozni. Használható helyette viszont egy SIM adapter, amibe egyszerűen csak behelyezhető a kártya és már működik is a mobil.

A legújabb okostelefonok jelentős része nano SIM-et használ, például: iPhone 14 Pro Max, HUAWEI Mate 50 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra.

A jövőben valószínűleg csak a SIM áramkörének mérete fog tudni csökkenni, hiszen a műanyaglap már a nano SIM esetében is minimális.

SIM-kártya méretek

ROSSZ A SIM MÉRET? VÁGÁS HELYETT SIM-KÁRTYA CSERE

Mielőtt megrendelnéd új telefonod, érdemes megtudnod, mekkora méretű SIM-kártyára lesz szükséged. Új készülék vásárlása esetén ugyanis a szolgáltatók ingyenesen biztosítják a mobilhoz megfelelő méretű SIM-et. Lehetőség van természetesen arra is, hogy az eddig használatos telefonszámodat megtartsd és ténylegesen csak a SIM mérete változzon.

Meglévő mobilod SIM-kártya cseréje, azaz amennyiben utólagosan szeretnél eltérő méretű kártyát igényelni, pénzbe szokott kerülni a szolgáltatóknál. Ezt általában egy három az egyben SIM-kártyával teszik meg, ahonnan te magad tudod kitörni a megfelelő méretűt.

Ahogy azt már korábban említettük, számos tutorial érhető el a neten, ami a SIM-kártya méretre vágását mutatja be. Ez abban az esetben jelenthetne megoldást, ha standard SIM-ről van szükséged micro SIM-re váltanod. Hogyha nano SIM kell a telefonodba, azt ezzel a módszerrel nem fogod tudni megvalósítani, hiszen eltérő a SIM vastagsága és a chip mérete is, ezért a házi barkáccsal hamar tönkretehetnéd a kártyát.

Egyszerűbb dolgod van azonban, ha kisebb méretű SIM-ről szükséges nagyobb méretűre váltanod: ebben az esetben elegendő lehet egy SIM adapter, mely a kívánt méretű SIM formáját veszi fel.

Hogyha biztosra szeretnél menni, akkor olló helyett inkább keresd fel szolgáltatód. Már csak azért is érdemes ezt a módszert választanod, mert nem lehetsz 100%-ig biztos abban, hogy a SIM-ed pontosan passzolni fog a telefonodba és működöképes marad: könnyen okozhatsz akár mikro sérüléseket is, ezért akkor teszed készülékeddel a legjobbat, ha szakszerű segítséghez fordulsz.

Bárhogy is találod meg a készülékedhez megfelelő SIM méretet, ne felejtsd el lementeni a korábbi SIM-kártyádon tárolt adatokat.