SIM-kártya méretek: mini, micro és nano útmutató

Amikor új telefont vásárolsz, fontos tisztában lenned a készülék és a SIM-kártya összeférhetőségével. Nem mindegy ugyanis, mekkora méretű SIM-re van szükséged. Sok esetben a mobil márkájából és életkorából következtetni lehet a pontos SIM méretre, de ez sajnos nem minden esetben lehetséges. Jobb, ha nem a véletlenre bízod és előzetesen tájékozódsz.

Cikkünkben megismerheted a három fő SIM-kártya méretet: a mini, a micro, és a nano SIM-et. Bemutatjuk az egyes méretek közötti különbségeket, illetve azt is, hogyan tudod kicserélni meglévő SIM-ed a megfelelő méretűre.

EGY KIS SIM TÖRTÉNELEM

A SIM jelentése előfizetői azonosító modul, ami az angol Subscriber Identity Module rövidítésből ered. Az első SIM-kártyát 1991-ben készítette a müncheni Giesecke & Devrient okoskártya-készítő vállalat és az első, finn megrendelőnek 300 db-ot értékesített. 

Az összes, nem beágyazott (non-embedded) SIM-kártya az ISO 7816 szabványt használja, ami miatt nincs jelentős különbség a SIM, illetve az egyéb IC-alapú (integrált áramkörű) kártyák között, amilyenek a hitelkártyák is. Érdekesség, hogy kezdetekben még a méretük is megegyezett.

Az első SIM-kártya, az úgynevezett full-size, vagyis teljes méretű SIM pontosan akkora volt, mint egy átlagos hitelkártya. Pontos paraméterei: 85,6 mm hosszú, 53,98 mm széles, 0,76 mm vastag.

A mai mobilokban már nem alkalmazzák ezt a SIM méretet, de az ezt követő kártyák vastagsága – a nano SIM-et kivéve – megegyezik 1991-es társáéval. Olyannyira, hogy a legtöbb szolgáltató a mai napig a teljes méretű SIM dimenzióinak megfelelő plasztiklapba helyezi el a mini, micro, illetve nano SIM-eket. Hogyha lapulna a zsebedben egy ősrégi telefon, akkor kis szerencsével talán még működne is a beillesztett SIM.

SIM-KÁRTYA MÉRETEK

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért léteznek manapság különböző méretű SIM-ek. A válasz egyszerű: a telefongyártók folyamatosan fejlesztik készülékeiket és a legújabb funkciókhoz és nagyobb akkumulátorhoz több térre van szükség, amit a SIM méretének csökkentésével érhetnek el. Az is igaz, hogy sok esetben – főleg a kezdeti időkhöz képest – maga a mobil mérete is redukálódott, ami szintén a kártyák kisebbítésére sarkallt.

Jó, ha tudod, hogy a kártyán található chip a nano SIM-et leszámítva mindegyik SIM esetében pontosan ugyanakkora és ugyanúgy is működnek technikailag, egyedül a műanyag kártya mérete az, ami eltérő. Nézzük is sorra az egyes SIM-kártyákat!

NORMÁL, AVAGY STANDARD, AVAGY MINI SIM (2FF)

Négy eltérő név ugyanarra a kártya méretre. 1996-os bemutatását követően hamar elterjedt, ezért is kapta a standard, avagy normál nevet. 2010-ig hódította a SIM-es piacot, azt követően valószínűleg már inkább csak muzeális értékű mobilokban található meg és nagyon elvétve egy-két alapabb telefonban, de az újabb okostelefonok között már szinte biztosan nem. Néhány ismertebb, normál SIM-mel működő modell az Apple iPhone 3GS, HTC Desire, HTC Desire X, vagy a Samsung Galaxy S.

A normál SIM-kártya dimenziói: 25 x 15 x 0,76 mm.

MICRO SIM (3FF)

A micro SIM, másik nevén 3FF 2003-ban lett bemutatva és formatervezve, de az első okostelefon ezzel a SIM-mel 2010-ben jelent meg. Kialakítása a standard SIM-mel szinte teljesen megegyezik, egyedül a microchipet körülölelő műanyag mérete tér el tőle. A micro SIM-kártya dimenziói: 15 x 12 x 0,76 mm.

Olyannyira megegyezik a standard SIM a micro SIM-mel, hogy még a sebességük is ugyanaz, 5 MHz. Ez – azonos chip méret és pozíció, megegyező feszültség – sok felhasználót arra sarkallt, hogy “hogyan csináld” videókból a standard SIM-kártyát micro SIM méretűre vágják. Ezt a mutatványt nem igazán ajánljuk, mert komoly sérüléseket lehet okozni a chipen, de erről részletesebben később.

A micro SIM azért jött létre, hogy az okostelefonok vékonyabbak és könnyebbek lehessenek. Talán nem meglepő, hogy az első, micro SIM-mel működő mobilt az Apple dobta a piacra 2010 júniusában, ez volt az iPhone 4. Ezt követte a két népszerűbb dél-koreai gyártó, a Samsung és az LG, majd a többi telefongyártó cég is becsatlakozott. Híresebb készülékek a mai napig micro SIM kártyával: Galaxy S5 és Galaxy J2 Pro család, illetve az LG G4.

NANO SIM (4FF)

A nano SIM-kártyát 2012-ben mutatták be, az első ilyen okostelefon Magyarországon az iPhone 5-ös volt, ami 2012 szeptemberében jelent meg. A korábbi SIM-ektől eltérően a nano SIM vastagsága is csökkent, 0,1 milliméterrel vékonyabb lett. A nano SIM-kártya dimenziói: 12,3 x 8,8 x 0,67 mm.

Fontos tudni továbbá, hogy a chip körüli műanyag szinte teljesen eltűnt, ezért amennyiben standard vagy micro SIM-ből szeretnél nano SIM-et varázsolni, nem érdemes a méretre vágással próbálkozni. Használható helyette viszont egy SIM adapter, amibe egyszerűen csak behelyezhető a kártya és már működik is a mobil.

A legújabb okostelefonok jelentős része nano SIM-et használ, például: iPhone 14 Pro Max, HUAWEI Mate 50 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra.

A jövőben valószínűleg csak a SIM áramkörének mérete fog tudni csökkenni, hiszen a műanyaglap már a nano SIM esetében is minimális.

SIM-kártya méretek

ROSSZ A SIM MÉRET? VÁGÁS HELYETT SIM-KÁRTYA CSERE

Mielőtt megrendelnéd új telefonod, érdemes megtudnod, mekkora méretű SIM-kártyára lesz szükséged. Új készülék vásárlása esetén ugyanis a szolgáltatók ingyenesen biztosítják a mobilhoz megfelelő méretű SIM-et. Lehetőség van természetesen arra is, hogy az eddig használatos telefonszámodat megtartsd és ténylegesen csak a SIM mérete változzon.

Meglévő mobilod SIM-kártya cseréje, azaz amennyiben utólagosan szeretnél eltérő méretű kártyát igényelni, pénzbe szokott kerülni a szolgáltatóknál. Ezt általában egy három az egyben SIM-kártyával teszik meg, ahonnan te magad tudod kitörni a megfelelő méretűt.

Ahogy azt már korábban említettük, számos tutorial érhető el a neten, ami a SIM-kártya méretre vágását mutatja be. Ez abban az esetben jelenthetne megoldást, ha standard SIM-ről van szükséged micro SIM-re váltanod. Hogyha nano SIM kell a telefonodba, azt ezzel a módszerrel nem fogod tudni megvalósítani, hiszen eltérő a SIM vastagsága és a chip mérete is, ezért a házi barkáccsal hamar tönkretehetnéd a kártyát.

Egyszerűbb dolgod van azonban, ha kisebb méretű SIM-ről szükséges nagyobb méretűre váltanod: ebben az esetben elegendő lehet egy SIM adapter, mely a kívánt méretű SIM formáját veszi fel.

Hogyha biztosra szeretnél menni, akkor olló helyett inkább keresd fel szolgáltatód. Már csak azért is érdemes ezt a módszert választanod, mert nem lehetsz 100%-ig biztos abban, hogy a SIM-ed pontosan passzolni fog a telefonodba és működöképes marad: könnyen okozhatsz akár mikro sérüléseket is, ezért akkor teszed készülékeddel a legjobbat, ha szakszerű segítséghez fordulsz.

Bárhogy is találod meg a készülékedhez megfelelő SIM méretet, ne felejtsd el lementeni a korábbi SIM-kártyádon tárolt adatokat.