Játssz a virtuális valóságban - mobilon!

A virtuális valóság (VR) a szórakoztatás és játék egyik legújabb vívmánya. Ahelyett, hogy egy monitort vagy a mobil sík kijelzőjét néznéd, lehetőséget ad arra, hogy teljesen bekerülj a játék világába, úgy mozogva és nézelődve, mintha a virtuális környezet tényleg körbevenne. Ezen az oldalon röviden bemutatjuk a VR fogalmát, majd pedig tippeket adunk arra, hogyan játszhatsz otthon VR-környezetben, akár a mobilodat használva.
 

Belépés a Mátrixba

A virtuális valóságot sokan sokféleképpen elképzelték már jóval a technológia megjelenése előtt, leginkább tudományos-fantasztikus regényekben és filmekben. Önmagában a fogalom azt jelenti, hogy az érzékszerveinket becsapva átlépünk saját térbeli valóságunkból egy másikba, amely lehet egy programozók és dizájnerek munkájából felépített játék világa, vagy akár egy térbeli kamerákkal rögzített film.

A jelenlegi VR-eszközök olyan, fejre helyezhető készülékek, amelyekben két szemünk közelében két külön kis kijelző található, az ezekre érkező képet pedig úgy alkotják meg, hogy teljes térérzetet adnak. Ezáltal már egy előttünk levő mozdulatlan képet is úgy láthatunk, mintha valóban a szemeink előtt, valós térben helyezkednének el a rajta látható elemek. Ha pedig megmozdítjuk a fejünket, a headsetben található érzékelők követik a mozgásunkat, és pontosan ugyanúgy nézhetünk körbe, mint a valóságban, a szemeink előtt a virtuális tér is pontosan a mozgásunknak megfelelően változik. Sokkal több ez tehát, mint a 3D-s mozik a színezett szemüvegekkel, ahol a térérzetnek csak illúzióját kapjuk: egy VR-headsetet viselve valóban beléphetünk egy másik világba, és szabadon nézelődhetünk benne bármilyen irányba.

Telefon és VR szemüveg

Milyen eszközök szükségesek a VR-élményhez?

A tökéletes VR-élményt sokféleképpen is elérhetjük. Beszerezhetünk többféle headsetet, valamint a mobilunkból is faraghatunk VR-képes eszközt. A technológia lényege egyébként az, hogy a szemeink előtt kettő (vagy egy kettéosztott) kijelző kerül, amelyekre térben némelyest eltolt formában kerül az előttünk levő látvány, ezért mi magunk már térbelinek érezzük azt. A headsetek ezen felül figyelik a fejünk forgatásának, mozgásának részleteit, ezért ha körülnézünk, a virtuális világ is úgy változik, mintha valóban ott nézelődnénk. Headsetekből jelenleg a következő megoldások állnak rendelkezésre:

  • Önállóan működő headsetek (Oculus Quest, Meta Quest, Apple Vision Pro, stb.)
  • Számítógéppel, konzollal használható headsetek (PlayStation VR2, Valve Index, HTC Vive, stb.)
  • Mobiltelefont átalakító headsetek
     

Vezeték nélkül: az önállóan működő headsetek

Az ilyen VR-eszközök legnagyobb előnye az, hogy a kijelzők mellett tartalmazza az összes számítási feladatot elvélgző hardvert is, tehát nem szükséges egy drága, VR-képes PC a működéséhez, és a vezetékeken sem esünk majd hasra a használat közben. Hátránya az lehet, hogy a beépített minszámítógép sokszor nem erős ahhoz, hogy a legújabb VR-játékokat megfelelő minőségben futtatni tudja. Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy az általunk kiszemelt játékokkal kompatibilis-e az eszköz: ha igen, akkor viszont biztos, hogy akadálymentes, teljesen szabad élményben lesz részünk.


PC-hez és konzolhoz csatlakozó headsetek

Ezek az eszközök a profik választásai, hiszen itt csak a PC vagy a játékkonzol hardverének ereje szabhat határt annak, milyen minőségben és részletességgel futnak majd a játékok. Hátránya pont ugyanez, hiszen általáben egy erősebb számítógép vagy konzol szükséges hozzájuk, ráadásul ezekhez vezetékkel kapcsolódnak, amelyet a headset használata közben "szoknunk kell".


Csináld otthon: VR-headsetté alakítható mobilok

Manapság már egyre több mobiltelefon képes VR-feladatok ellátására, hiszen ezek az eszközök tulajdonképpen erős mini számítógépek és a kijelzőjük is alkalmas arra, hogy kettéosztva külön-külön a két szemünkre célozzanak.

Ahhoz, hogy a telefonból headsetet varázsoljunk, előbb meg kell győződni arról, hogy a készülék támogatja-e a VR-alkalmazások futtatását. A legtöbb gamer telefon ilyen, hiszen ezeket eleve játékosoknak tervezik erős hardverrel és gyors, részletes kijelzőkkel, de sok egyéb modell is képes a VR kiszolgálására, főként a csúcsmodellek és a középkategóriás készülékek közül.

A mobilos VR hőskorában léteztek igazi "csináld magad" módszerek arra, hogy headsetet körítsünk a telefonra. Ilyen például a még ma is elérhető Google Cardboard, amely nem más, mint egy előre perforált élek mentén hajtogatható, erős kartonpapírból készülő keret, amelybe mi magunk ügyeskedhetjük bele a telefonokat. Ez a megoldás online megvásárolható kit formájában, de ingyenesen letölthető az a sablon is, amely alapján magunk is elkészíthetjük.

Ma már emellett sok gyártó kínál olyan VR-kereteket, amelyek alkalmasak erre - itt is azt kell kihangsúlyozni, hogy mielőtt választunk, ellenőrizzük, hogy az adott VR-headset kompatibilis-e a telefonunkkal, hiszen itt a készüléknek pontosan kell illeszkednie a keretbe. Az elmúlt években például a következő modellek bukkantak fel:

  • Samsung Gear VR
  • Carl Zeiss VR One Plus
  • Nintendo Labo VR Kit (Nintendo Switch kézikonzolhoz)

A telefonokat, illetve kézikonzolt a headsetbe pattintva máris kapunk egy külső PC-t illetve konzolt nem igénylő VR-eszközt, és a mobil piactereken könnyen találhatunk olyan játékokat, amelyek a VR-megjelenítést és használatot támogatják.


Gamer telefonok: nem csak VR-re!

A kifejezés olyan mobilokat takar, amelyeket vagy eleve kifejezetten játékok futtatására terveztek, vagy pedig a hardverük, kijelzőjük teljesítménye, valamint egyéb jellemzők alapján tökéletesen alkalmasak akár összetettebb, komolyabb játékokhoz is. Mi kell ehhez? Egyrészt erős rendszerchip, nagy memória, valamint egy nagyfelbontású, gyors képfrissítéssel rendelkező kijelző a megfelelő grafikai vezérlővel párosítva. Mivel a játékok általában erősen megterhelik a mobilok hardvereit, egy jó gamer telefonban a készülék hűtése is maximális hatásfokon működik, hogy a telefon melegedését megakadályozza. Ezt gyakran extra szellőzőkkel, valamint a burkolat alatt elvezetett trükkös hűtőcsövekkel, a hőt eloszlató kialakítással érik el.

Vannak olyan gyártók, amelyek kifejezetten gamer elnevezéssel forgalmazzák egyes modelljeiket, a Yettel gamer telefonos ajánlatában pedig olyan készülékeket gyűjtöttünk össze, amelyek minden tekintetben kiszolgálják a hardveréhségben szenvedő játékokat, hogy akár VR-környezetben, akár hagyományos kijelzős formában akadásmentesen, gyorsan és gyönyörűen adják át az élményt.

Gamer telefonok


Kiegészítők a VR-játékhoz

A VR-élmény természetesen nem áll meg a látványnál. Az igazi bevonódást azzal érhetjük el, ha a hang terén is olyan a hatás, mintha valóban a játék kellős közepén állnánk. Egy minőségi fejhallgató például képes kizárni a valós környezet hangját, viszont a játék zajait, neszeit tökéletes tisztasággal adja át, ráadásul úgy pozicionálva, hogy a fejünket elfordítva füllel is érzékeljük a teret.

Ha pedig mobillal vágunk bele a játékba, érdemes erős és gyors telefontöltőt kéznél tartani, hiszen minél komolyabban használja egy játék a hardvert, annál gyorsabban merül majd a készülék. Ha pedig utazás közben sem szeretnénk lemondani a játékról, egy jóféle powerbank segíthet abban, hogy fali csatlakozó hiányában is felpumpálhassuk a mobil merülő akkumulátorát. 

Virtuális valósággal játszó személy, headsettel