iPhone 15 | iPhone 15 Pro

Megérkeztek az Apple legújabb csúcsmobiljai: íme az iPhone 15 készülékcsalád!

Idén ősszel megérkezett az Apple okostelefonok legújabb, 15-ös szériája, amelynek modelljei ezúttal is az élre törnek. Bár az alapkészülék specifikáció nem sok újdonságot rejtegetnek - pláne nem a korábban iPhone 14 Pro-t használók számára -, de ennek ellenére az olyan apró finomhangolások, mint a rendkívül tartós kialakítás, az univerzális USB-C töltő használata vagy az általános képek portrévá alakítási funkciója, még így is hamar magával ragadják az embert.

Igazán nagy előrelépést ezúttal az iPhone 15 Pro és Pro Max telefonok hoztak, amelyek viszont szinte az összes paraméterükben garantálják az újdonság örömét. Lássuk a részleteket!

iPhone 15 az előző generációs Apple-telefonok tükrében

Amikor elérkezünk oda, hogy az iPhone 15 specifikációit összevessük az iPhone 14 paramétereivel, néhány dologban szinte ugyanazokat a tulajdonságokat fogjuk találni - a képernyőmérettől kezdve, egészen az akkumulátor teljesítményéig. Ami viszont pillanatok alatt szemet üt, hogy az újgenerációs iPhone-ok tekintetében az alapmodell a korábbi Pro-verzió funkcióit kínálja.

Ennek köszönhetően az iPhone 15-tel megkapjuk az intelligens Dynamic Island-et - valamint a még gyorsabb sebességet és jobb multitaskingot kínáló, nagy teljesítményű A16 chipet -, anélkül, hogy a csúcskategória legtetején álló készüléket kellene megvásárolnunk. Mindezek tetejébe az iPhone 15 megörökölte az iPhone 14 Pro kamerarendszerét - ebbe beleértve az ultraszéles, illetve a 48 megapixelt biztosító kamerát is -, miközben a lencsék számát háromról kettőre redukálta.

Ami viszont tagadhatatlanul felteszi az i-re a pontot, hogy végre valahára az iPhone 15 a sokoldalú felhasználásra alkalmas USB-C porttal lett felszerelve, ezzel búcsút intve a Lightning-kábel érának. Kiemelkedő újdonság továbbá az új színválaszték (helló, rózsaszín iPhone!), illetve az anyagában is színezett, dupla ioncserés eljárással gyártott üveg hátlap és az űrtechnológiai minőséget képviselő alumíniumház - ez a kombináció kifejezetten jó hírt jelent a telefon tartóssága szempontjából!

Egy szó mint száz, bár hasonlóságok akadnak, az iPhone 15 használata közben rengeteg olyan apró módosításra is felfigyelhetünk, amelyek után aligha szeretnénk visszaváltani egy korábbi Apple-telefonra.

Az iPhone 15 telefonok az élre törnek

Az új Apple-telefonszéria 4 új modellel debütált a piacon: ennek köszönhetően már az iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max is elérhető a mobilszolgáltatók kínálatában.

iPhone 15 és iPhone 15 Plus

Ahogyan azt már írtuk, az iPhone 15 rengeteg prémium funkciót megkapott, és ugyanígy a iPhone 15 Plus is. Legfontosabb újításnak ilyen módon a dinamikus sziget (Dynamic Island) tekinthető, aminek segítségével sokkal gyorsabban válthatunk az általunk gyakran használt alkalmazások között. Ugyanígy előrelépést jelent az OLED-technológiával ellátott Super Retina XDR kijelző is, ami kültéren akár 2000 nites fényerő biztosítására is képes. 

Említésre méltó még a kétlencsés kamerarendszer, ami akár kisebb felbontás mellett is 2x-es szenzorzoomot biztosít, illetve olyan szoftveres újításokat is lehetővé tesz, mint a portré módra váltás nélküli portrékészítés - elég egy kattintás a fókuszpontra és az iPhone automatikusan beállítja hozzá a mélységinformációkat. Non plus ultra, hogy az elkészített képen utólag is kiválasztható a fókuszpont, ezért, így akkor sincs gond, hogyha a felvétel közben nincs időnk az egyéb beállítások kezelésére. Ezenfelül már éjszakai módban is jóval szofisztikáltabb, részletgazdagabb és élénkebb fotókat készíthetünk. 

Ahogyan az iPhone 15 alapkészülék, úgy a Plus verzió is az A16 Bionic chipet kapta meg, aminek köszönhetően a gyors működésre és az egész napos üzemidőre aligha lesz gondunk. Extraként fontos még megemlíteni, hogy az új Apple-mobilokba UWB-chip is került, ami háromszor nagyobb hatótávolságból is képes meghatározni a Lokátorban megadott szeretteink és Apple-eszközeink helyzetét.

iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max

Az iPhone 15 Pro és Pro Max, több szempontból is hozta az elvárt kötelezőt, amit azok is értékelni fognak, akik évek óta almás termékeket használnak. Kívülről befelé haladva, a legszembeötlőbb újdonság a készülékház anyaga, amit ezúttal titánból készült. Az Apple még sosem dolgozott ennyire strapabíró anyaggal az iPhone-ok esetében, de esztétikai szempontból is csak imádni lehet.

Emellett módosítások történtek a készülék oldalsó részein is, ugyanis a megszokott, némításért felelős kapcsolót egy programozható akciógomb váltotta le, amit egyéni gyorsparancsokkal teljes mértékben személyre szabhatunk. De, ha úgy tetszik, segítségével a kamerafunkciót is bekapcsolhatjuk. Az újdonságok sorának itt sincs vége: az új telefonok már a megközelítőleg 19 milliárd tranzisztort tartalmazó Apple A17 Pro chippel működnek, aminek processzora elképesztő teljesítményt tesz lehetővé - akár egy asztali számítógéppel is képes lépést tartani. 

A többi 15-ös modelltől eltérően, az iPhone 15 Pro és és az iPhone 15 Pro Max újra háromlencsés kamerarendszerrel dolgozik, így a specifikációikat tekintve is mindenből egy kicsit jobban kaptunk. A Pro Max 5x-ös optikai zoomja például minden eddigi iPhone teljesítményét meghaladja, de a fotózás szerelmeseire még ennél is több felfedezés vár. 

Állíts össze a csomagodat a Yettelnél!

Amennyiben úgy érzed, hogy itt az ideje lecserélni a telefonodat, és beruházni az iPhone-ok legújabb csúcsmobiljainak egyikére, nálunk pár kattintással összeállíthatod a személyre szabott csomagodat. Válaszd ki kínálatunkból a neked szimpatikus iPhone 15 modellt, majd a weboldal jobb oldalán módosítsd a vásárlási értékeket úgy, ahogy neked az a legkedvezőbb! Amennyiben kérdésed akad, nem kell egyedül végigmenned a folyamaton, szakértő kollégáink készséggel állnak a rendelkezésedre!