4 kamerás telefonok

Négykamerás telefonok a Yettelnél

Az okostelefonok kamerarendszerei az elmúlt néhány év fejlesztéseinek köszönhetően a virágkorukat élik – napjainkra egy mobil segítségével mindannyian profi hobbifotóssá válhatunk. A magasabb árkategóriás készülékek ma már legfeljebb kettő és legalább négy objektívvel rendelkeznek, így modern technológiájuknak hála sokrétű fotózási élményt kínálnak.

Bár sokan úgy hiszik, hogy a kamerák számának a növelése csak a gyártócégek hóbortja, az igazság az, hogy a különálló objektívek egytől egyig egyedi funkciót látnak el a a fotózási képességek és a képminőség maximalizálásának érdekében.  

A négykamerás telefonok működése

A négy különálló objektívvel rendelkező mobilok a tökéletes és könnyen elkészíthető hobbifotók garanciáit jelentik. Azzal, hogy a gyártók különálló lencséket integráltak egy készülékbe, új fotózási funkciók végtelen sorát tették lehetővé a felhasználók számára.

Ennek értelmében egy négykamerás telefon olyan 4 darab különálló, egyedi látószögű lencsével rendelkezik - amelyek speciális funkciók mentén működnek -, és amelyekkel más típusú felvételek készíthetők. Így a négykamerás technológia utat tört a nagyobb mélységélességgel rendelkező képek és a portré-, illetve a monokróm fotók telefonos rögzítésének.

Jó, ha tudod: bár a köztudatban ezek a készülékek négykamerás telefonként terjedtek el - és ezért a közérthetőség érdekében több helyen mi is ezen a néven hivatkozunk rájuk -, fontos, hogy a technológia szempontjából nem újabb és újabb kamerákról, hanem lencsékről beszélünk. 

A többlencsés telefonok funkciói

A standard objektív - avagy az alaplencse - mellett, a négykamerás készülékeken található egy:

  • Teleobjektív, aminek köszönhetően már a telefonon is elérhetővé válik az optikai zoom használata. Kétszeres, háromszoros, de akár tízszeres kicsinyítésre-nagyításra is képes a képminőség romlása nélkül.
  • Ultraszéles látószögű objektív, ami képes a látómező kiterjesztésére. Lényegében így senkinek nem kell messzire elsétálnia, hogyha egy nagyobb csoportképet vagy egy teljes épületet szeretne befotózni. Továbbá ennek a kamerának köszönhetjük a telefonokon elérhető mélységélesség-kontrollt, ezáltal pedig a portréfotózáshoz szükséges bokeh-effektus elérését (amikor a kép főtémája éles marad, de a háttérben lévő jelenetek elhomályosodnak).

Emellett ezeken a készülékeken a negyedik lencse általában egy mélységérzékelő vagy egy második teleobjektív, aminek köszönhetően a zoomolt fotók még tisztábbak és részletgazdabbak.

Tehát, egy négy lencsével ellátott telefon ezeket a funkciókat képes kombinálni a maximális képminőség elérése érdekében.

Mi alapján érdemes többkamerás telefont választani?

Ha elsősorban a kamera minősége miatt döntöttél egy négykamerás telefon megvásárlása mellett, akkor a választás előtt célszerű figyelembe venned a készülékek egyedi specifikációit is. 

Márka és processzor

A négykamerás mobilok többféle processzorral is megtalálhatóak a piacon, attól függően, hogy a gyártó milyen hardvert használ. Lényegében, ha a processzor szerint választasz készüléket, akkor egy telefonmárka mellett is leteszed a voksodat. Jelenleg a legnépszerűbb típusok között a következőket érdemes szem előtt tartani:

  • Qualcomm Snapdragon: az egyik legelterjedtebb processzor a négykamerás telefonok körében. Általában jó teljesítményt biztosítanak és számos kamerafunkciót támogatnak – ilyen például a képstabilizálás vagy a több kamera egyidejű kezelése.
  • Exynos: a Samsung saját fejlesztésű Exynos processzorai erős grafikus teljesítményt nyújtanak.
  • A-sorozat: az Apple saját fejlesztésű A-sorozatú processzorai csak az iPhone-okban találhatóak meg. A márkához híven nagyon erősek és hatékonyak – a legjobb minőségű funkciókat egytől egyig támogatják.
  • MediaTek: ezek a processzorok a középkategóriás és az olcsóbb készülékekben találhatók, de az árukhoz képest meglehetősen jó teljesítményt nyújtanak.

Szenzorok

A négylencsés telefonok között a szenzoraik alapján is különbséget lehet tenni, mert a minőségük hatással van a felbontásra, a képfeldolgozásra és a fényérzékenységre. Íme néhány típus:

  • CMOS: jelenleg ez számít a leggyakoribb érzékelőtípusnak; felbontásuk általában 12-108 megapixel között mozog. 
  • BSI: a Backside Illuminated szenzor jobb teljesítményt nyújt rosszabb fényviszonyok között is (jobb zajcsökkentő képességgel bír), mert a hátulján található egy különleges fényérzékeny réteg. 
  • ISOCELL: ez a technológia a Samsung saját fejlesztése, amely a pixelek közötti szivárgást minimalizálja a képminőség javítása érdekében. Nagyobb dinamikatartományt és jobb színtelítettséget biztosít.
  • TOF: a Time of Flight szenzor képes felmérni a kamera előtti objektumok távolságát, így pontosabb térbeli adatokat ad. 

Extra funkció: képstabilizálás

A jobb minőségű okostelefonok sajátossága, hogy a kamera mellé képstabilizátort is biztosítanak – ez a funkció felel a fényképezés/videózás közbeni mozgás (bemozdulás) mérsékléséért. Optikai és elektronikus fajtája is létezik, de az újabb telefonmodellekben ez a két típus kombinálva található meg a legjobb felvételek biztosítása miatt. Aki a fotózás és a videózás szerelmesének tartja magát, annak mindenképp ilyen funkcióval ellátott készüléket kell választania.

Fókusz állíthatósága

Az egyes fényképezőgép-alkalmazások lehetővé teszik a kamera fókuszának kézi vezérlését. A legtöbbjük azonban szoftveresen, az érzékelőt használva, extra hardverrel, például lézeres távolságmérővel vagy a kettő kombinációjával vezérli azt. A mai készülékek között van, amelyik szoftver alapú autófókusszal, míg a másik úgynevezett fázisérzékelős autófókusszal működik. Ha ilyen szempontból is fontos a minőség, a készülék kiválasztása előtt ennek a funkciónak részleteiben is célszerű utánanézni.

A Yettel-kínálat négykamerás telefonjai csak Rád várnak!

A Yettel kínálatában a piac legelismertebb és legnépszerűbb telefonmárkáinak négykamerás készülékei között válogathatsz. Hasonlítsd össze őket a fent említett szempontok szerint, majd válaszd ki a számodra ideális típust! Amennyiben még így is maradt kérdésed, üzleteinkben, de a videóchates ügyfélszolgálatunkon keresztül is készséggel állunk a rendelkezésedre.