Vezetékkel, vezeték nélkül és út közben: minden, amit a mobiltöltőkről tudni érdemes

A mobilok épp azért lehetnek mobilok, tehát hordozhatók, mert beépített akkumulátorral rendelkeznek, ezért nem vagyunk fali csatlakozóhoz kötve a használatuk közben. Persze az is tény, hogy a korai mobilok még akár hetekig is bírták egyetlen feltöltéssel, míg manapság az 1-2 napos üzemidő általános. Ez amiatt alakult így, mert ma már egy telefon nem csak telefon, hanem mindentudó svájcibicska, miniszámítógép, játékkonzol, fényképezőgép és videókamera, munkaeszköz és sok minden egyéb egyben, ami bizony energiát igényel.

A gyártók természetesen igyekeznek követni ezt a trendet és egyre erősebb akkumulátorokkal látják el a készülékeket. De ettől a tény még tény marad, időről időre fel kell tölteni a lemerülő akkukat: szerencsére erre már egyre többféle, okos és gyors megoldás létezik.
 

Így működik a mobilod akkumulátora

Ha a rendszerchip és a többi hardverelem az izomzat, akkor az akku a telefon szíve, ez látja el energiával a készülék minden funkcióját. Alapvetően egy kémiai alapú áramforrásról van szó, amely lényegében az elemekhez hasonló elven működik, de egy specializált formában. A mai mobilokban általában lítium-alapú akkumulátorok dolgoznak, amelyek egy töltést követően a kapacitásuk erejéig folyamatos áramot biztosítanak.

A mobilos akkuk élettartama egyre hosszabb, de azért véges. A gyártók általában néhány évre vállalnak garanciát rájuk, ami persze nem azt jelenti, hogy ne működnének ennél jóval tovább. Ma már arra sincs szükség, mint a régi mobiloknál, hogy töltés előtt teljesen le kelljen meríteni őket, tulajdonképpen mindegy, hogy 2 százaléknál, a merülés előtt dugjuk töltőre a mobilt, vagy 80 százaléknál frissítünk rá pár percig. Viszont minden egyes töltés apró mértékben csökkenti az akku élettartamát, amely néhány év múlva már csak eredeti kapacitásának töredékét képes használni. Ezt abból vehetjük észre, hogy a telefon egyre gyorsabban merül, kevesebb idő telik el két töltés között.

Ugyan manapság már elérhetőek független márkanevek alatt is úgynevezett utángyártott akkuk is, de a gyártók nem győzik hangsúlyozni, hogy a biztonságos és hosszan tartó működés az eredeti akkumulátorok használatával érhető el - ezek azok, amelyeket kifejezetten az adott készülékhez terveztek és teszteltek.


Vezetékkel vagy anélkül?

A mobiltöltőket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy a telefonhoz vezetékkel vagy anélkül csatlakoznak-e. A vezetékes töltés még mindig valamelyest a vezeték nélküli előtt jár kapacitásban, ezen felül pedig a mobiloknak csak egy része tud vezeték nélkül is töltődni, ezt vásárlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni.

A vezetékes töltők leggyakrabban az USB valamelyik szabványát használják, tehát már nem kell azzal törődni, mint pár évtizede, amikor szinte minden mobilnak saját csatlakozó-típusa volt. Sokáig a microUSB, valamint az Apple termékeknél a Lightning volt az általános szabvány, manapság viszont már az USB-C a leggyakoribb, amit nem csak gyorsabb töltésre és adatforgalomra készítettek fel, de aki már próbált régebbi USB csatlakozókat a helyükre ügyeskedni, az értékelheti, hogy a C szabvány már mindkét oldalával ugyanúgy a helyére illeszthető.

Egy új mobil vásárlásakor a töltőfej nem mindig a csomag része, töltőkábel azonban mindig jár a készülékhez. Ha viszont ez elveszik, megrongálódik, vagy egyszerűen csak szeretnénk egy másodikat is, olcsón beszerezhető, csak a csatlakozók típusára kell figyelnünk.

A vezeték nélküli töltők általában kör vagy négyzet alakú padok, amelyeket ugyan hagyományos kábellel a fali csatlakozóba kell dugni, viszont a telefont már nem kell vezetékkel összekötni. Egyszerűen elég a padra helyezni a mobilt, amely a hátlapon keresztül veszi fel az energiát.


Gyorstöltés - érdemes jól választani!

Mivel a töltés időszakosan helyhez köti a mobilt és annak használóját, a gyártók egyre újabb megoldásokat találnak ki arra, hogy a hagyományos töltési sebességek mellett valamilyen gyorstöltési megoldást is lehetővé tegyenek a telefonokban. Ez egyes modelleknél akár azt is jelentheti, hogy teljesen lemerült állapotból 15-20 perc alatt száz százalékig felfrissítik az akkumulátort, más megoldások pedig szakaszos módszerekkel élnek, tehát egy bizonyos százalékig nagyon gyorsan töltenek és a maradékot táplálják normál sebességgel.

Arra viszont figyelni kell, hogy nem minden gyorstöltési technológia kompatibilis: egy Samsunghoz kifejlesztett gyorstöltő például esélyesen nem ugyanazzal a sebességgel tölt majd egy Huawei vagy egy Xiaomi telefont és ugyanez visszafelé is érvényes. Ha nem is olyan a különbség, mintha benzint töltenénk egy dízeles autóba, mivel a töltők alap sebességgel bármelyik mobillal használhatók, de ha tényleg szeretnénk a modellek maximális gyorstöltését kihasználni, akkor érdemes a saját töltőiket választani, illetve olyan kompatibilis töltőket keresni, amelyeknél egyértelműen jelzik, hogy teljesen támogatják a nálunk lévő készülék gyorstöltését.

Hasonlóan érdemes előre tájékozódni a vezeték nélküli töltéssel kapcsolatban is. Mint említettük, eleve nem minden készülék támogatja ezt a töltési módozatot, amelyik pedig igen, ott a vezetékeshez hasonlóan többféle szabvány létezik. Itt is a legjobb választás tehát a készülékünk gyártójától származó eredeti töltők beszerzése, vagy a függetlenek által készített töltők kompatibilitásának megvizsgálása.

Érdemes még megemlíteni egy hasznos “oldalhajtást” is, ez pedig a powerbankok kategóriája. Ezek gyakorlatilag hordozható külső akkumulátorok, amelyekkel út közben, fali töltőcsatlakozó hiányában is feltölthetjük a telefonokat (ehhez persze indulás előtt a powerbankot is fel kell tölteni). A kapacitástól függően egy powerbank akár arra is elegendő lehet, hogy egy adott mobilt út közben többször is feltöltsön, ezzel pedig akár szó szerint is életet menthet.

Powerbankok

 

Válaszd a legjobb akkumulátoros mobilokat a Yetteltől!

Alapesetben elmondható, hogy minél nagyobb egy készülék akkumulátorának teljesítménye, annál jobban fogja bírni - de ez persze mindenképp árnyalható. Egyrészt, ha egy nagyobb akku dolgozik egy szerényebb tudású mobilban, az jelenthet hosszabb üzemidőt, hiszen a gyengébb hardver vagy a kisebb felbontású és fényerejű kijelző eleve kevesebbet is fogyaszt. Másrészt viszont az erősebb, prémium modellekben egy sor olyan technológia is dolgozik, amely arra hivatott, hogy meghosszabbítsa az akkumulátoros üzemidőt, például a háttérben futó alkalmazások kikapcsolásával, a fényerő automatikus változtatásával, vagy a rendszerchipek egyes magjainak időleges leállításával.

A Yettel kínálatában kapható Samsung Galaxy S24 modellekben például egy új fejlesztésű, mesterséges intelligenciával segített módszer dolgozik azon, hogy a figyelje a mobil tulajdonosának felhasználói szokásait és annak megfelelően kapcsoljon ki ideiglenesen erőforrásokat (például éjjel, amikor eleve ritkábban használjuk), valamint szabályozzon hardveres funkciókat. Az iPhone 15 családban is azzal srófoltak a két töltés között eltelt idő növelésén, hogy a telefon használata közben észrevétlenül kapcsolódnak ki egyes, épp nem használt funkciók, illetve "alszanak el" hardverelemek.

S24

iPhone 15 Pro MaxVásárlás előtt tehát érdemes előre utánanézni, milyen akku található a kiválasztott modellben, ezzel mennyi átlagos üzemidőt jelez előre a gyártó, de utána lehet keresni szakmai teszteknek is, ahol általában többféle felhasználási környezetben is megvizsgálják, mit tud a mobil energiatárolója. Akadnak olyan összehasonlító oldalak is, mint például a DxOMark Battery Reviews, ahol akár pontozással értékelt formában is megtekinthetjük az egyes modellek teljesítményét.

Az akku tehát a mobilok egyik legfontosabb alkotórésze (sőt, frappánsan fogalmazva, a legfontosabb eleme) - ennek megfelelően fontos olyan készüléket választani, amelyben erős táp található, amelyet a mobil rendszere is okosan kezel, valamint a töltőt is úgy beszerezni, hogy a lehető leggyorsabban és legkényelmesebben új életre kelthessük a megfáradt telefont.