Irány a nyári tábor: így tartsd a kapcsolatot a gyerekkel

Ma már sokkal egyszerűbb úgy elengedni a gyerekeket egy nyári táborba, hosszabb utazásra, hogy eközben bármikor megbizonyosodhatunk a hogylétéről és mi magunk is elérhetők legyünk számukra. Míg néhány évtizede a kapcsolattartás a több napig vándorló képeslapokat, valamint a telefonfülkék sokesélyes próbálkozásait jelentette, az okostelefonokkal és egyéb okoseszközökkel, valamint a mindenhol elérhető mobilinternetnek köszönhetően bármelyik fél könnyen ráírhat a másikra, felhívhatja, vagy ellenőrizheti, merre jár.

Ebben a cikkben egyrészt az elérhető módszereket mutatjuk be, de rátérünk arra is, hogy a modern technológiát hogyan ne "használjuk túl", hogy meghagyjuk a nyaraló gyerekek privátszféráját.
 

Így készüljünk fel az indulásra
 

Egy kamasz esetében sokszor az alapvető technikai feltétel máris adott, hiszen egyre többeknek van már ebben a korosztályban saját okostelefonja, ha pedig még nincs, talán épp ez lesz az az ok, amelynek hatására megkaphatja első készülékét. Mivel manapság már kevés olyan hely létezik, ahol ne lenne valamilyen mobil lefedettség, máris van egy olyan módszerünk, amellyel mi is bármikor üzenhetünk, esetleg telefonálhatunk, de a gyerek is azonnal be tud jelentkezni, ha szüksége van egy megnyugtató otthoni hangra. Telefonáláshoz, SMS-hez bárhol van elég térerő, de alapvető chat és közösségi alkalmazásokhoz szükséges mobilnet is mindenhol elérhető már az országban.

gyermek okosórával

A telefonokon persze érdemes előre beállítani néhány dolgot, többek között a szülői felügyeletet. Ehhez a legegyszerűbb az androidos készülékeken a Google Family Link használata, iPhone-okon pedig a készülék beállításai között lehet megadni a napi képernyőidő hosszát vagy épp a tartalom- és adatvédelmi korlátozásokat, valamint azt, hogy a gyerek vásárolhat-e az iTunes-on és az App Store-ban.

Ha a gyerek még kevésbé járatos az okoskészülék használatában, érdemes indulás előtt már időben megmutatni neki a főbb funkciókat és pár éles esetben kipróbálni (felhívni a nagymamát, üzenetet küldeni és fogadni, vagy az alapvető segélykérő lehetőségeket megtalálni).
 

Fontos, hogy ellenőrizzük, legyen az egész útra elegendő a telefonon elérhető adatkeret, feltöltőkártyás megoldás esetén pedig előre biztosítsuk, hogy ne fogyjon ki idő előtt a telefonálásra, internetezésre elérhető összeg. Érdemes átnézni a készüléket abban a tekintetben is, hogy megvan-e rajta minden fontos családi kontakt, elérhetőek-e az üzenetküldéshez, videós beszélgetésekhez használt appok. Bizonyos esetekben a hagyományos töltő mellett érdemes egy powerbankkal is készülni, amellyel a kirándulás közben lemerülő mobil is gyorsan életre kelthető. Külföldi utak előtt ellenőrizzük, kell-e valamilyen átalakító a töltéshez a helyi csatlakozók használatához, és bizonyosodjunk meg arról is, hogy a helyi hálózaton a megfelelő roaming szabályok mellett is működjön a készülék. Végül pedig érdemes egy strapabíró, ütésektől és karcolásoktól védő, esetleg vízálló telefontokot is csatasorba állítani.
 

Próbáld ki a tartozék keresőt!

Röviden tehát ez az utazás előtti teendő-lista:

  • Okostelefon állapotának ellenőrzése
  • Az előfizetés, feltöltőkártya ellenőrzése
  • A legfontosabb telefonszámok, közösségi kontaktok beállítása
  • Gyakorlatlan felhasználók esetén a legfontosabb funkciók megtanítása
  • Kiegészítők elcsomagolása (mobiltöltő, powerbank, esetleg fülhallgató)
     

Okos kiegészítők és követés

Egy következő bekezdésben foglalkozunk azzal, hogyan érdemes érzelmi szinten kezelni a távol lévő gyerekekkel történő kapcsolattartást, mindenesetre az tény, hogy szeretnénk akkor is megbizonyosodni a kicsik hollétéről, ha épp nem szeretnénk hívással zavarni őket. Szerencsére erre már lehetőségünk van többféle helykövető megoldással valós időben megnézni, hol tartózkodik a kapcsolódó készülék (és esélyesen annak gazdája). A fent említett szülői felügyeleti eszközökkel hozzáadhatjuk a gyerek telefonját a saját fiókunkhoz, majd pedig az Apple-féle Find My iPhone, vagy a Google által kínált Find My Device segítségével térképen nézhetjük meg, hol tartózkodik a mobil.
 

Követő funkcióval rendelkeznek a különféle okosórák is, melyek között találunk kifejezetten gyerekeknek készült modelleket is. Ezek nem kínálnak olyan funkciókat, amelyeket a kis tulajdonosok amúgy sem használnának (vagy használhatnának), ellenben segélyhívásra, illetve a viselőjük helyzetének meghatározására kiválóak. Hasonlóan jó szolgálatot tehet, ha a gyerek táskájához, kulcstartójához rögzítünk egy airtaget - ilyen, szinte észrevétlen nyomkövetőt ma már több gyártó is kínál és akár előfizetéssel is elérhetőek. Ezeket a hozzájuk társított fiókokba belépve akár mobilon vagy PC-n is bármikor ellenőrizni lehet anélkül, hogy a gyereket zavarnánk vele.
 


Mindig elérjük - de ezzel nem kell visszaélni

Attól, hogy a gyerek már bármikor és bárhol elérhető akkor is, ha nyaralni utazik, nem kell feltétlenül folyamatosan hívogatni és üzenni neki - ezzel a privátszférája sérülhet. Persze mindenkinél más és más az a szint, amelyben még biztonságban érzi magát és megmarad a szülői biztonságérzet, de már elegendő teret is kap, ez általában az első napok gyakorlata alapján kiderül. Érdemes rákérdezni, mikor a legjobb a gyerek számára, ha röviden felhívjuk, és persze biztosítsuk róla, hogy a szülőket bármikor felhívhatja, nem csak akkor, ha baj van, de akár a hirtelen rátörő honvágy esetén, vagy bármikor, amikor szívesen mesélne a kalandjairól.
 

Akkor sem kell rögtön pánikba esni, ha valamikor épp nem érjük el a gyereket, hiszen ennek is millió oka lehet egy délutáni csendes pihenőtől egy olyan strandolós délutánig, amikor értelemszerűen nem viszi magával a vízbe a készüléket. A teljes megnyugváshoz annyit tehetünk, hogy jó előre elkérünk elérhetőségeket a tábor személyzetétől, kísérő tanároktól, vagy általunk ismert, szintén ott nyaraló ismerőstől, baráttól.
 

Ha tehát megfelelően felkészülünk a szükséges eszközökkel és persze azok használatát is kellően megtanítjuk, semmiképp sem kell aggódnunk a gyerekünkért még akkor sem, ha akár több hétre indul nyaralni nélkülünk. A kapcsolattartás sokféleképpen adott mindkét irányban, a szülői felügyelet szigorát pedig azért igyekezzünk évről évre felülvizsgálni és enyhíteni, ha azt látjuk, hogy a fiatalok egyre felelősségteljesebben kezelik a telefont és az online szolgáltatásokat. Élvezetes és biztonságos nyaralást kívánunk!

Nyári tábor